Πρώτος μίλησε ο Χάνες Σβόμποντα. Πριν από ενάμιση χρόνο είχε αποκαλέσει τους τροϊκανούς «αρπακτικές ακρίδες». Εκτοτε η τρόικα υπέπεσε σε πολλά σφάλματα, εξού και στο Ευρωκοινοβούλιο συστήθηκε Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει τις αστοχίες των τροϊκανών σε χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα στήριξης. Με αυτά και με εκείνα, πάντως, πληροφορούμαι ότι δεν αποκλείεται σύντομα η τρόικα να αποκτήσει επιπλέον ένα μέλος και να γίνει… τετρόικα.

Εξηγούμαι: Μπορεί οι Γερμανοί να καλύπτουν πλήρως τους τροϊκανούς και να μη συζητούν καμία θεσμική παρέμβαση επί της τρόικας, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν άλλα σχέδια. Τις προάλλες η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου –ερευνά από κοινού με την Επιτροπή Οικονομικών τη δραστηριότητα της τρόικας σε τέσσερις χώρες της Ενωσης –είχε δημόσια ακρόαση για την κοινωνική διάσταση της δράσης της τρόικας.

Από τις ομιλίες των μελών της Επιτροπής προκύπτει ότι υπάρχει η σκέψη να προταθεί η τρόικα να γίνει QuaTroika (τετρόικα). Δηλαδή, να προστεθεί ένα τέταρτο μέλος που θα προέρχεται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με την πολιτική απασχόλησης και την κοινωνική πολιτική. Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι κάτι τέτοιο θα είναι πραγματική επανάσταση. Αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση η Κομισιόν και οι Γερμανοί να το δεχθούν με χαρά…

Σημειώνω ότι στην προαναφερθείσα ακρόαση δεν υπήρχε κανένας έλληνας ευρωβουλευτής. Μετείχε όμως ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πέτρος Στάγκος, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα κοινωνικά δικαιώματα. Ομιλητές ήταν ακόμη δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και ένας Γερμανός, διευθυντής Οικονομικού Ινστιτούτου. Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο ακροάσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο κρατών αλλά και Ενωσης. Κοινώς, η Επιτροπή βάζει στο μικροσκόπιο τα πεπραγμένα της τρόικας στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό.

Θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επτά φορές σε ισάριθμες προσφυγές για παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Οι καταδίκες αφορούσαν μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου. Βέβαια, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αφού η ίδια η Ενωση δεν έχει προσχωρήσει στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπογραφές για την Πορτάλιου

Και όμως. Η Ελένη Πορτάλιου έχει… γκρούπις. Μπορεί στην Κουμουνδούρου να έχουν αποφασίσει ότι δεν θα της δώσουν ξανά το χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά οι υποστηρικτές της δεν το βάζουν κάτω. Μαθαίνω ότι συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς της. Το πιο πρόσφατο… κρούσμα είναι κείμενο οπαδού της που εμφανίστηκε σε έντυπο του χώρου και επιχειρηματολογεί υπέρ μιας νέας υποψηφιότητα της Πορτάλιου. Μάλιστα, το εν λόγω κείμενο προτείνει στο κόμμα τις λαμπερές προσωπικότητες που αναζητεί για τον Δήμο Αθηναίων να τις βάλει να πλαισιώνουν την Πορτάλιου… Κατόπιν τούτων, μήπως έφτασε η ώρα κάποιος να της ανακοινώσει και επισήμως ότι δεν θα πάρει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ; Πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο επικρατέστερος για τη θέση ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος. Δεν κόβω το κεφάλι μου ότι θα είναι ο επικρατέστερος και την ερχόμενη εβδομάδα…

Ο Σαμαράς και οι ελεγκτές της τρόικας

Ως γνωστόν, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει την Τετάρτη στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ημέρα στο Στρασβούργο τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα θα ανακρίνουν τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ θα προϊδεάσουν και για όσα έχουν διαπιστώσει μέχρι σήμερα από τα ταξίδια τους στην Κύπρο και στην Πορτογαλία. Νωρίτερα θα έχουν εμφανιστεί στην Ολομέλεια ο Ολι Ρεν και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αναβαθμίστηκε πριν από την επίθεση

Πριν από τα Χριστούγεννα μαθαίνω ότι πληροφορήθηκε τα νέα της μετακόμισής του από την Αθήνα στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Ντολτ. Κοινώς, παρά τη γενικότερη σπέκουλα, η μετακίνησή του από το πρεσβευτικό πόστο στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς έξω από την κατοικία του στο Χαλάνδρι. Οπως σας έλεγα τις προάλλες, ο Ντολτ αναβαθμίζεται λόγω της επιτυχημένης θητείας του στην Αθήνα. Αυτό που δεν σας είχα πει είναι ότι δεν προάγεται σε μια οποιαδήποτε θέση. Εμαθα ότι αναλαμβάνει τη θέση του γενικού διευθυντή των κεντρικών υπηρεσιών του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Του εύχομαι καλή επιτυχία.

Ο πυρετός του Θεοχάρη

Ως γνωστόν, ολόκληρη η Ελλάδα έχει αρρωστήσει με τους φόρους. Ηρθε και η σειρά του Χάρη Θεοχάρη. Μόνο που ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αρρώστησε στ’ αλήθεια και βρίσκεται στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό. Δεν μου κάνει εντύπωση. Προφανώς τον… καταριούνται ουκ ολίγοι φορολογούμενοι.