Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη ρωσική εμπλοκή στην υπόθεση των Σκοπίων και τις απελάσεις διπλωματών, δημοσιεύουν οι FT. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Αλεξανδρούπολη είναι ένα από τα επίκεντρα της ρωσικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο την αποτροπή της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη χώρα μας κατηγορούμενοι ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες για να χρηματίσουν κρατικούς αξιωματούχους, μητροπολίτες και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ακροδεξιών ομάδων ώστε να υποκινήσουν αντιδράσεις και συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν γνωστοί στο λιμάνι της Θράκης. «Οι Ρώσοι ήθελαν να προκαλέσουν κατάρρευση των συνομιλιών. Ενέτειναν την εμπλοκή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη», δήλωσε ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια προσπάθεια χρηματισμού απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός ανέφερε στον διοικητή του το περιστατικό και σημειώνει ότι στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο το χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα «Ρωσικό Σπίτι» , ενώ Ρώσοι σπόνσορες που συνδέονται με το πυρηνικό εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης χρηματοδότησαν την ανέγερση ενός νέου ναϊδρίου ρωσικής τεχνοτροπίας με την ευλογία του οικείου μητροπολίτη Ανθίμου.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι δωροδόκησαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω ενός ντόπιου συμπατριώτη μας επιχειρηματία, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ανεργία και την δυσαρέσκεια κυρίως στις τάξεις των νέων κατά των υφιστάμενων πολιτικών κομμάτων.

Οι FT σημειώνουν ακόμη ότι σε ακροδεξιούς πολιτικούς κύκλους στη χώρα μας γίνεται λόγος για ένα νέο κόμμα που θα εδρεύει στη Μακεδονία και αναμένεται να προσελκύσει πολλές ψήφους από την κοινότητα των επαναπατρισμένων από τη Ρωσία Ποντίων.

Πηγή:FT: Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο της ρωσικής εμπλοκής κατά της συμφωνίας των Πρεσπών | iefimerida.gr