Ενα ποτάμι οργής που ξεκίνησε από τη συμφωνία των Πρεσπών απειλεί να πνίξει την κυβέρνηση, καθώς είναι πλέον καθημερινά τα φαινόμενα της κοινωνικής κατακραυγής που εισπράττουν τα κυβερνητικά στελέχη. Παρά την προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποβαθμίσει διαδηλώσεις και επεισόδια ανά τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι κατευθυνόμενα από την αντιπολίτευση, οι αποδοκιμασίες κατά των κυβερνητικών στελεχών συνεχίστηκαν χθες, με αποκορύφωμα τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κατερίνη, η οποία πήρε τη σκυτάλη από την Καστοριά και το Κιλκίς.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ επανέφερε το θέμα των εκλογών, με σκληρή ανακοίνωση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού εταίρου του Πάνου Καμμένου, τους οποίους καταγγέλλει ως «πολιτικούς απατεώνες» και τους αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. «Δύο είναι οι πολιτικοί απατεώνες και τους γνωρίζουν όλοι πολίτες: Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Και οι δύο τρέμουν πια με την οργή που έχουν προκαλέσει στους πολίτες, γι’ αυτό και καθυστερούν όσο μπορούν τις εκλογές. Αν τολμούν ας τις κάνουν εδώ και τώρα, για να αποφασίσει ο λαός ποιος θα διαχειριστεί όλα τα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους», σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, προϊδεάζοντας για κλιμάκωση της πολιτικής σύγκρουσης με φόντο τον μεγάλο συμβιβασμό στο Σκοπιανό.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και η πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη, στην οποία συμμετείχαν 68 σύλλογοι της περιοχής και πολίτες, καταγγέλλοντας «ξεπούλημα της Μακεδονίας», ήρθε να επιβεβαιώσει χθες το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Οι οργανωτές επέδωσαν ψήφισμα στα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη συμφωνία και διαμηνύουν ότι «ο αγώνας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας θα είναι συνεχής».

Είχε προηγηθεί κινητοποίηση διαμαρτυρίας και στην Καστοριά. Εξω από το πολιτικό γραφείο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ολυμπίας Τελιγιορίδου συγκεντρώθηκαν πολίτες φωνάζοντας «ντροπή, κλέφτες, αλήτες πολιτικοί», «προδότες» και «η Μακεδονία είναι ελληνική». Παράλληλα στο Κιλκίς οργισμένοι πολίτες γιούχαραν χθες τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά στελέχη όταν πήγαν να καταθέσουν στεφάνι για την επέτειο των 105 ετών από την απελευθέρωση της πόλης. Τα συγκεκριμένα περιστατικά προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των οργισμένων αντιδράσεων και των προπηλακισμών που εκδηλώνονται ανά την Ελλάδα με αιχμή το Σκοπιανό σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

«ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ» ΚΑΙ «ΝΟΝΟΙ». Την ίδια στιγμή, το κόμμα του Πάνου Καμμένου που εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης καταφεύγει σε κινήσεις πανικού, στοχοποιώντας πρώην βουλευτές του και πρώην στελέχη του. Απειλές, υπαινιγμοί και αγωγές συνθέτουν το σκηνικό του χάους που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος.

«Αποστάτη» χαρακτήρισε με πέντε ημέρες καθυστέρηση τον Δημήτρη Καμμένο,ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος Θόδωρος Τοσουνίδης, οδηγώντας στα άκρα τη σύγκρουση με τον διαγραφέντα βουλευτή της Β’ Πειραιά. «Μια φορά αποστάτης για πάντα αποστάτης» είπε χαρακτηριστικά, επειδή ο Δημήτρης Καμμένος δεν παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, όπως είχε αρχικά δηλώσει και «συνεχίζει να κρύβεται», κατά την ηγετική ομάδα των ΑΝΕΛ. «Εγώ τις επόμενες μέρες θα προεδρεύσω…» απάντησε κατηγορηματικά ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει τη θέση αντιπροέδρου, προκαλώντας τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν μομφή εναντίον του αν θέλουν να τον καθαιρέσουν από την έδρα. «Οι νονοί είναι για πάντα ένοχοι» σχολίασε ο διαγραφείς βουλευτής, προσθέτοντας ότι οι ΑΝΕΛ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» –και συνεπώς οι διαφωνείες του Πάνου Καμμένου είναι χωρίς αντίκρισμα. Παράλληλα, αντέκρουσε κατηγορηματικά τα «ευφάνταστα σενάρια περί συνωμοσίας» και τους υπαινιγμούς περί «επιχείρησης εξαγοράς» που διατύπωσε εναντίον του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Αλίμονο εάν κάποιος υιοθετεί την άποψη ότι χρειάζεται χρηματισμός βουλευτή για να ψηφίσει υπέρ της Μακεδονίας μας. Οι καρδιές μας είναι ματωμένες αυτή την περίοδο και καλύτερα όλοι να σιωπούν παρά να μιλάνε», τόνισε με έμφαση.

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Την ίδια ώρα, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής των ΑΝΕΛ στα Χανιά Παντελής Καπαρουδάκης κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Πάνου Καμμένου, επειδή τον στοχοποίησε ως υποκινητή των πρόσφατων επεισοδίων κατά της Ελενας Κουντουρά στον νομό. Το πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ, που αποχώρησε από το κόμμα αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτήρισε «κοινό συκοφάντη» τον Καμμένο. «Οι συκοφαντίες αποδεικνύουν ότι ο Καμμένος τελεί σε τρικυμία εν κρανίω», ανέφερε. Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, η ηγεσία των ΑΝΕΛ ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για τα απειλητικά μηνύματα, όπως αναφέρουν, που δέχθηκαν οι βουλευτές Λαζαρίδης και Κατσίκης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Σγουρίδης.