Αιχμές για την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών

Spiegel: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018 12:36 |
Spiegel: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο»
Ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο για την κυβέρνηση και τον έλληνα Πρωθυπουργό ειδικότερα με αφορμή την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel

Ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο για την κυβέρνηση και τον έλληνα Πρωθυπουργό ειδικότερα με αφορμή την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι ο τίτλος ιδιαίτερα καυστικού για τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση εν γένει άρθρου του Spiegel - που δημοσιεύει στα ελληνικά η Deutsche Welle - με αφορμή την υπόθεση των «8». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό: «Με όλα τα μέσα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αρνηθεί σε τούρκους στρατιωτικούς την παροχή ασύλου. Προφανώς πρέπει να θυσιαστούν τα δικαιώματά τους για να κατευναστεί ο Ερντογάν».

Επί της ουσίας το εκτενέστατο άρθρο υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται στις επιταγές της Άγκυρας: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο», γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένως την έκδοση των στρατιωτικών με την κατηγορία ότι είναι προδότες και πραξικοπηματίες. «Η Ελλάδα διαβεβαίωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεργαστεί μαζί της στην υπόθεση. Η Αθήνα χρειάζεται την Άγκυρα ως αξιόπιστο εταίρο, κυρίως δεδομένης της προσφυγικής κρίσης και της προσπάθειας να διατηρηθεί στο Αιγαίο η ηρεμία. Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του. Πλέον όμως, και με δεδομένη την καταρχήν αναίρεση της απόφασης για το άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί όλες τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να τους αρθεί το δικαίωμα παραμονής».

Η Αθήνα υιοθετεί τα τουρκικά επιχειρήματα

Σύμφωνα με το Spiegel η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ακόμη και να υιοθετεί τα επιχειρήματα των τουρκικών αρχών κατά των «8». Στη σχετική αίτηση για την ακύρωση του ασύλου επαναλαμβάνεται η κατηγορία της Άγκυρας ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες ενώ υπάρχει παραπομπή και στις υποτιθέμενες αποδείξεις τις οποίες έχει κρίνει ήδη ως ανεπαρκείς ο Άρειος Πάγος. «Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες», είπε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Ξαφνικά, επισημαίνει το Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστέψει ακόμη και τις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι οι στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, και αυτό παρότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταλήξει ήδη στο αντίθετο συμπέρασμα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή του δικηγορικού κόσμου, οργανώσεων αρωγής, διανοούμενων αλλά και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γράφει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών εκφράζουν φόβους ότι θυσιάζονται τα δικαιώματα των Τούρκων για να μετριαστεί η οργή του Ερντογάν. ‘Η ελληνική κυβέρνηση υφίσταται μόμπινγκ από την Άγκυρα’, αναφέρει στο Spiegel Online ο Όμηρος Ζέλιος, ένας εκ των δικηγόρων των "8"». Κατά την ανάγνωση του Θάνου Ντόκου από το ΕΛΙΑΜΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με μια αδέξια αντίδραση να διορθώσει ένα λάθος με ένα καινούριο λάθος. «Εάν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα μπορούσε να στείλει τους "8" πίσω στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας ενεργεί με αυτό τον τρόπο μόνο και μόνο για να πει στο τέλος στον Ερντογάν ότι έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. «Το παρελθόν όμως έχει δείξει ότι ο Ερντογάν δεν συμβιβάζεται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», σχολιάζει το Spiegel.

6
Johny -- Eternal Memorandum
11/01/2018 19:40
Οι ΤσιπροΦρυροι ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΤΑΝ ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΟΤΑΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΑΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΕΞΟΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ή ΟΤΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΥΠΟΚΥΠΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΙΣ ΒΡΩΜΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΤΕ ΠΙΚΡΑ.
Σαύρας
11/01/2018 20:21
Ψυχραιμία Τζόνι. Κάπως έτσι έβγαζαν αφρούς κι οι Τσιπροκαμμένοι. Ψυχραιμία.
#Colotoumba
11/01/2018 16:28
Κι όταν εμείς στιγματίζουμε τη δουλικότητα του πρωθυπουργού που ως "επαναστάτης" καταλάμβανε νηπιαγωγεία και τώρα ως πρωθυπουργός κάνει καριέρα πέφτοντας "στα τέσσερα" σε όλους, τα ΝΕΑ μας κόβουν, λες και προσβάλλουμε τα ιερά κι όσια τους. Αλλά όταν το λέει το Spiegel, είναι είδηση.
Λάκης
11/01/2018 15:42
Μας έχει κάνει ρεζίλι παγκοσμίως ο  Αλέξης! Πρέπει να τα μαζέψει και να φύγει το γρηγορότερο! Πριν βάλουμε τις φωνές τύπου Ερντογάν και φύγει τρέχοντας...
Λογικός
11/01/2018 13:30
Οι Γερμανοί νταϊδες να πολεμήσουν. Εμείς να τα έχουμε καλά με τους γείτονες και όλο τον κόσμο.
Λογικότατος
11/01/2018 17:53
Συμφωνώ και επαυξάνω! Να στείλουμε τους αντιπροσώπους μας, Τσίπρα και Καμμένο, να κάνουν τα υποπόδια στον Τούρκο, για να τον κατευνάζουν όταν βάζει τις φωνές. Έχοντας μάθει τόσον καιρό την τέχνη "στα τέσσερα" θα προσφέρουν επί τέλους και μια υπηρεσία, αν όχι στο έθνος, τουλάχιστον στον Τούρκο αφέντη.