Υπό προϋποθέσεις

Παφίλης: Ναι σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για ΠΓΔΜ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2017 21:14 |
Παφίλης: Ναι σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για ΠΓΔΜ
Το ΚΚΕ «δεν είχε και δεν έχει πρόβλημα με την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις»

«Όλος ο καυγάς που γίνεται, υποτίθεται για το όνομα (της ΠΓΔΜ) και όλα τα υπόλοιπα, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα ψηφίσουν ή όχι, κρύβουν από τον ελληνικό λαό ότι όλα αυτά τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν στο να γίνει συζήτηση, να βρεθεί λύση, όχι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, αλλά επειδή αυτό απαιτείται από το ΝΑΤΟ για να κλείσει και με την ένταξη της ΠΓΔΜ, και είναι φανερό γιατί, και βέβαια και στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Αυτό τι προμηνύει; Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αυτοί που δημιουργούν και τις εστίες πολέμου και τις εντάσεις. Είναι αυτοί, και δεν πρέπει να ξεχνάει ο ελληνικός λαός, που βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία. Είναι αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα σε όλα τα Βαλκάνια στην λογική του 'διαίρει και βασίλευε' και στη δημιουργία προτεκτοράτων, είναι αυτοί που έφτιαξαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου» πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης σε συνέντευξη του στον «Αθήνα 984».

Ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, είπε ότι κάποιος πρέπει «να γυρίσει λίγο πίσω και να σκεφθεί πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεύτερον τι έλεγαν όλα τα κόμματα που σήμερα 'βγαίνουν στα κεραμίδια' το 1992 όταν προέκυψε το θέμα του ονόματος». «Και τότε όλοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός και οι άλλοι που ήταν ενταγμένοι σε αυτά τα κόμματα έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, έλεγαν ότι δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο το όνομα 'Μακεδονία' και το ΚΚΕ τότε είχε πει: Αποδεχόμαστε ένα όνομα σύνθετο που θα περιέχει και το 'Μακεδονία' με τον όρο ότι θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις που υπάρχουν και μπορεί να είναι καταγεγραμμένες στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) και αλλού, ότι θα υπάρξει αμοιβαία εγγύηση και συμφωνία και από τις δύο χώρες, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων και ότι εγγυώνται τα σύνορα που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια λύση και να εξομαλυνθεί».

Υπενθύμισε ότι τότε το ΚΚΕ είχε δεχθεί προπηλακισμούς και απίστευτες επιθέσεις.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ συμφωνίας με γεωγραφική περιγραφή, «αν οι ΑΝΕΛ πουν όχι», καθώς «η πολιτική συγκυρία είναι περίεργη στην Ελλάδα, υπάρχει πρόβλημα αν θα έχει δεδηλωμένη η κυβέρνηση», απάντησε ότι »αν δεν δούμε το σύνολο της συμφωνίας δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».

Είπε ότι το ΚΚΕ «δεν είχε και δεν έχει πρόβλημα με την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν εξαρτά την θέση του από τους συσχετισμούς και τις πολιτικές συγκυρίες, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ "πήγε τότε κόντρα σε όλο το ρεύμα, μάλιστα ο μακαρίτης Λ. Κύρκος μας είχε πει 'όλοι πλην Λακεδαιμονίων' και του είχαμε απαντήσει 'οι Λακεδαιμόνιοι πήγαν στις Θερμοπύλες' με την έννοια ότι είχαμε μια σταθερή θέση και περιγράφαμε που είναι το πρόβλημα".

Ο κ. Παφίλης διατύπωσε το ερώτημα "γιατί δεν μιλούσε κανείς όταν η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (όπως λεγόταν τότε) ήταν ενταγμένη στην ενιαία Γιουγκοσλαβία" προσθέτοντας "γιατί τότε έπαιζαν άλλα παιχνίδια γεωπολιτικά μέσα από το ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί τότε η Γιουγκοσλαβία είχε συγκρουστεί με την Σοβιετική Ένωση και τότε δεν έβγαζε κουβέντα κανένας εδώ".

3
ΣΝΟΦ
30/12/2017 16:33
Ο Παφίλης όπως και πολλοί άλλοι έλληνες "ειδήμονες" έπεσε στην ορολογία έξω. Το γειτονικό κράτος στα πλαίσια της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ονομαζόταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας (CPM) και όχι Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (JRM). Mια απλή ματιά στις βίζες των παλαιών διαβατηρίων, για όσους τα έχουν διατηρήσει, αρκεί. Όσο για τα παίγνια του ΝΑΤΟ, δεν διαφέρουν με την στάση του κάργα σταλινικού ΚΚΕ απέναντι στο Μακεδονικό ζήτημα, όπου αθέτησε τα αυτονόητα και άφησε τον ντόπιο κόσμο παντελώς ανυπεράσπιστο στο χουντοβασιλικό καθεστώς της Ελλάδος, ας κάνει επιτέλους την αυτοκριτική του... οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν επιστρέψει από την ανατολική Ευρώπη πλην αυτών που διέφυγαν στο γειτονικό κράτος και μετέπειτα ενδεχομένως στην Αυστραλία και στον Καναδά, χωρίς να έχει τοποθετηθεί το ΚΚΕ επ'αυτού. Ο μόνος που έδειξε κάποια κατανόηση, ήταν ο Λοβέρδος, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια με τους "μη έλληνες" το γένος πολιτικούς πρόσφυγες...
Έλληνας περηφανος
30/12/2017 04:05
Υποστηρίζω ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχω σιχαθεί όλους τους άλλους που μας κατάντησαν έτσι όλα αυτά τα χρόνια. Εάν όμως δώσουν το όνομα Μακεδονία , Άνω Μακεδονία , Σλαβομακεδονία είτε και Μακεδονικός Χαλβάς (όπως είχε πει και ο Παπαθεμελης κάποτε) να πάνε στο διάολο και να μην ξαναγυρίσουν. Θα είναι εσχάτη προδοσία και ο λαός της Ελλάδας να δείξει το μαινος του προς όλους αυτούς τους αριστερόφτερουδες/κότες. Φτάνει πια να υποχωρούμε στα πάντα. - Έλληνας που ζει Τοροντο και έχω φάει όλους αυτούς τους ΨευτοΓυφτοΜακεδονες τόσα χρόνια. Φτάνει
George
30/12/2017 00:22
A name that includes the "Macedonia" in it, will not prevent any country in the world, or any news media, from calling the country Macedonia and its people Macedonians, especially when there is no other country named Macedonia. So, is this what Greece wants? The only solution is a name without the "Macedonia" in it.