Εν αναμονή των επιστολών των δύο εταιρειών (Wind και OTS) που ανέλαβαν την διοργάνωση των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν και την ακριβή ημερομηνία για τις κάλπες, οι υποψήφιοι –παρά τα «καρφιά» που ανταλλάσσουν –αποφάσισαν να ασχοληθούν πλέον και με θέματα που δεν αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες.

Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά έχει στρέψει την προσοχή του στη ΔΗΣΥ, σχεδιάζοντας την αντιπολιτευτική στρατηγική των επόμενων εβδομάδων, οι οποίες προμηνύονται ιδιαίτερα γεμάτες –τόσο λόγω της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού όσο και της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ συνεδριάζει τη Δευτέρα, στον απόηχο και της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των σχημάτων, η οποία καταστάλαξε στην ανάγκη για σκληρή αντιπολίτευση. «Να μην αφήσουμε χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, που είδε με ικανοποίηση ανθρώπους της εργασίας που για χρόνια απείχαν από την παράταξη να επιστρέφουν για να ακούσουν τη Φώφη Γεννηματά. Μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα, άλλωστε, η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι σηκώνουν το βάρος του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία συνεχίζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο σε μια συζήτηση που αφορούσε, μέσα στ’ άλλα, και τα διαδικαστικά της εκλογής. «Είναι πολύ σημαντικό ότι η ΔΗΜΑΡ τόλμησε από την πρώτη στιγμή και τάχθηκε και υπέρ της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την έγκριση βέβαια των τεχνικών, ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και να διασφαλιστεί η αδιάβλητη ψήφος» ανέφερε ο Θεοδωράκης. Ο Θεοχαρόπουλος τόνισε πως η επιτροπή Αλιβιζάτου είναι «υπεύθυνη για όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί» και τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, «εφόσον διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και δώσουν εγγυήσεις οι τεχνικοί, οι εταιρείες και η ίδια η επιτροπή».

Υπέρ της πρότασης Θεοδωράκη τάσσεται επίσης ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει πως «όπως κι εσύ έτσι κι εγώ πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη εισαγωγής τής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εσωτερικές διαδικασίες του νέου φορέα, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη», επισημαίνοντας ωστόσο πως «όσο δεν ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, κουράζουμε κι απομακρύνουμε τους πολίτες. Ως εκ τούτου, έχω δηλώσει την πρόθεσή μου να πάμε στις κάλπες με οποιοδήποτε σύστημα χρειαστεί». Ο Γιάννης Μανιάτης, από την πλευρά του, τονίζει ότι ήταν ο πρώτος που έθεσε το θέμα τής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, θεωρώντας το «ζήτημα δημοκρατίας». Η πρόταση Θεοδωράκη βρίσκει ευήκοα ώτα και σε μέρος της επιτροπής Αλιβιζάτου, ενώ επιστολή που διακινήθηκε χθες από μέλος των τεχνικών αναφέρει πως η πρόταση είναι τεκμηριωμένη, τη στιγμή που καμιά εταιρεία δεν έχει ενημερώσει ότι δεν αναλαμβάνει τη διαδικασία, γιατί δεν τη θεωρεί εφικτή ή ασφαλή.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ. Αλλοι υποψήφιοι, ωστόσο, δείχνουν πιο αρνητικοί στην πρόταση και κάνουν λόγο για μια εκ νέου διαπραγμάτευση και διαδικασία, η οποία θα αποβεί κοστοβόρος και χρονοβόρος –τη στιγμή που όλοι θέλουν η συζήτηση επί των τεχνικών θεμάτων να σταματήσει. Στη Χαριλάου Τρικούπη, δε, δεν συζητούν καν την πιθανότητα της εξ αποστάσεως, δηλώνοντας ότι οι δικοί τους τεχνικοί τους ανέλυσαν λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους η πρόταση Θεοδωράκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί.