Με περισσότερο μαστίγιο και λιγότερο καρότο στις αποσκευές τους, βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Οι δυο αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που θα συναντηθούν με τους Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Γιάννη Στουρνάρα, φρόντισαν να στείλουν από νωρίς τα μηνύματά τους στην ελληνική κυβέρνηση. Την προσγείωσαν στη σκληρή πραγματικότητα ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να εφαρμόσει νέα μέτρα όχι μόνο για το 2018, αλλά και για τη διετία 2019-2020, χωρίς πρόσθετη δανειακή βοήθεια ως αντάλλαγμα.
Και ενώ οι Βρυξέλλες ράβουν για την Ελλάδα το κοστούμι της εποπτείας και ετοιμάζουν τον λογαριασμό των μέτρων, οι φορολογούμενοι πάνε ταμείο. Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρώσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ καταβάλλοντας ταυτόχρονα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας-βαρόμετρο καθώς οι εισπράξεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό πού θα κλείσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα. Κυβερνητικά στελέχη που υποστήριξαν πως το κραχ στα έσοδα τον Αύγουστο οφειλόταν στη μη είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 1 δισ. ευρώ, περιμένουν τώρα τα έσοδα να ρεφάρουν με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων. Αν οι προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν, θα φανεί στο ταμείο, ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά. Το επόμενο έτος ο πήχης του πλεονάσματος ανεβαίνει από 1,75% του ΑΕΠ φέτος στο 3,5% και όλα δείχνουν ότι το πακέτο των ψηφισμένων μέτρων για το 2018 δεν επαρκεί για την επίτευξη του στόχου. Ετσι, το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν νωρίτερα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως η περικοπή των συντάξεων, έρχεται όλο και πιο κοντά.

Οι Ντεϊσελμπλούμ και Βίζερ θα διαμηνύσουν τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν ξεκάθαρος: «Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης, όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής». Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε ξανά αόριστες υποσχέσεις λέγοντας ότι στο τέλος του προγράμματος θα εξεταστεί η βιωσιμότητά του και αν είναι αναγκαίο, εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις, θα γίνει ό,τι χρειάζεται… Οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν συμμερίζεται το success story που θέλει να οικοδομήσει ο Αλέξης Τσίπρας για μια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, κάτι που φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου θα αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσουν Ντεϊσελμπλούμ και Βίζερ με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. Παρότι ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι του Eurogroup μετά τον Ιανουάριο, οπότε λήγει η θητεία του, επιδιώκει να προετοιμάσει ο ίδιος το ζήτημα αυτό. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο-κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε όμως ότι απαιτείται να διασφαλιστεί πρώτα πως η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Οι δύο αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναμένεται να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους, αλλά και να δώσουν ένα μήνυμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει όλα τα ζητήματα-κλειδιά, όπως η προοπτική μιας συμφωνίας για το χρέος και η αποχώρηση ή όχι του ΔΝΤ από το πρόγραμμα τον Φεβρουάριο. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ακόμη ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα μετρήσουν τη «θερμοκρασία» των αντιδράσεων των δύο αξιωματούχων για την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί μία ακόμη έξοδος στις αγορές τον Οκτώβριο, πριν αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση.

Οι δυο αξιωματούχοι θα επιμείνουν στην επιτάχυνση των μέτρων αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και στη γρήγορη ολοκλήρωση των 95 προαπαιτουμένων που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στην έναρξη της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ειδικά οι πλειστηριασμοί, αν δεν προχωρήσουν άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε αναβολή της άφιξης των θεσμών στην Αθήνα, που είναι προγραμματισμένη για αμέσως μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Μπορεί τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Ευρωπαίοι να ανεβάζουν τον πήχη όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της τρίτης αξιολόγησης, αλλά ρεαλιστικός στόχος είναι η νέα αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στο τι θα ειπωθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Ο επικεφαλής του Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων και μένει να φανεί αν θα πέσει στο τραπέζι το θέμα του Ελληνικού, όπως επίσης και η «υπόθεση Γεωργίου».

Στις 3 το μεσημέρι ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ θα συναντηθεί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στον τρίτο όροφο της οδού Νίκης, όπου πριν από δυόμισι χρόνια ο επικεφαλής του Eurogroup είχε την επεισοδιακή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.