Σε απομόνωση βάζει η αντιπολίτευση με μια πολιτική ντρίπλα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και σε δοκιμασία τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ, αφού εφεξής ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη αρνούνται να στηρίξουν a la carte ρυθμίσεις που για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους καταψηφίζουν ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν τα ενδοκυβερνητικά ρήγματα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και φέρνουν τον Πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν θα απέχουν απλώς από την ψηφοφορία –δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην κυβέρνηση να περάσει με ψήφο ανοχής τα επίμαχα νομοσχέδια –αλλά θα καταψηφίζουν.

Αφορμή αποτέλεσε η τροπολογία για την αναγνώριση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και η πρόθεση του Καμμένου και των ΑΝΕΛ να μη στηρίξουν την εν λόγω διάταξη θεωρώντας την «εθνικά επιζήμια». Tο σκηνικό έχει επαναληφθεί με ανάλογες διατάξεις σε «ευαίσθητα» νομοσχέδια, όπως αυτό για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, της ίδρυσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα ή της καύσης νεκρών, με την κυβέρνηση να βρίσκει σανίδα σωτηρίας την τελευταία στιγμή στη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ ή (και) Το Ποτάμι.

ΟΠΙΣΘΕΝ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Το τείχος που ύψωσε αυτή τη φορά η αντιπολίτευση είχε ήδη από χθες αποτελέσματα, καθώς ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να αποσύρει αργά το βράδυ την επίμαχη διάταξη, υποστηρίζοντας ωστόσο την ορθότητά της και καταγγέλλοντας τη στάση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ ως «καραγκιοζιλίκια». Είναι προφανές ότι η κίνηση έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου, το οποίο εμφανίστηκε ανέτοιμο για τη δοκιμασία με τον κυβερνητικό εταίρο, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπο και με την «ανταρσία» κυβερνητικών βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις διατυπώθηκαν από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ενώ η βουλευτής της Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη φέρεται να διεμήνυσε αρμοδίως ότι θα καταψηφίσει την διάταξη. Μετά και από αυτό ο Κοντονής απέσυρε την τροπολογία, ανταποκρινόμενος και στην «έκκληση των ΑΝΕΛ», ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας – δέκα ημερών για «καλύτερη ενημέρωση», όπως είπε, μέχρι να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Επισημαίνεται ότι ο Καμμένος είχε ζητήσει στο περιθώριο του προχθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου από τον Σταύρο Κοντονή να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αρνηθεί, αιτιολογώντας πως πρόκειται για συμμόρφωση της Ελλάδας με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

«Δεν μπορεί να συμφωνείτε a la carte. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μετέωρη και στηρίζεται στην υπευθυνότητα των άλλων πολιτικών δυνάμεων» σχολίασε χθες από την πλευρά της ΝΔ ο Κώστας Γκιουλέκας, ενώ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ τόνισε πως «δεν δίνουμε άλλοθι στην κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε στο εξής το άλλοθι της έλλειψης δεδηλωμένης σε διατάξεις». «Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τη διάταξη και να την επαναφέρει όταν συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι και προκύπτει η δεδηλωμένη» δήλωσε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν πως η πολιτική πρωτοβουλία ανήκει στη ΔΗΣΥ και δεν υπήρξε παρασκηνιακή συνεννόηση με το επιτελείο της Πειραιώς. Αντιθέτως, δήλωναν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση ακολούθησε την ίδια τακτική. Η εξέλιξη αυτή είναι λογικό να δημιουργεί προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένου ότι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά τις αναφορές –που διαψεύστηκαν στη συνέχεια –για νέα μέτρα το 2018, κυρίως όμως μετά το οικολογικό έγκλημα στον Σαρωνικό με το «Αγία Ζώνη ΙΙ» και το ναυάγιο των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. «Ο,τι και να συμβεί σε ένα υπουργείο, την πολιτική ευθύνη την έχει ο υπουργός. Ο κ. Κουρουμπλής ανέλαβε την ευθύνη, φραστικά. Την παραίτηση την είπε και είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού να την πραγματοποιήσει» σημείωσε (Σκάι) χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυδάκης μία μέρα μετά την αντίστοιχη τοποθέτηση του Θόδωρου Δρίτσα και παρά την εκ των υστέρων προσπάθειά του να «μαζέψει» τα όσα είπε. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο υπουργός Ναυτιλίας βρίσκεται στο στόχαστρο των «σκληρών» της Κουμουνδούρου και για το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «πασοκογενείς» και έτσι η υπόθεση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να στρέψουν τα πυρά τους εναντίον του.

Δυσαρέσκεια υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις χθεσινές δηλώσεις του Θανάση Παπαχριστόπουλου –γεγονός που καταδεικνύει την ένταση που υποβόσκει στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε πως κολύμπησε κανονικά το πρωί στην ακτή της Βούλας και δεν είδε καμία κηλίδα, παρά τις προειδοποιήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας. Γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο σε δηλώσεις του (Σκάι) ούτε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας να αδειάζει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ: «Δεν είπα να κάνουν μπάνιο στη Βούλα» ανέφερε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Η κυβέρνηση επιχειρεί πάντως να πραγματοποιήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση και να δώσει την εικόνα πως ασχολείται μόνο με την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Προς τούτο έγινε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή –εκτός των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κατερίνας Παπανάτσιου και Φραγκίσκου Κουτεντάκη από το οικονομικό επιτελείο –του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου.

Σήμερα ξεκινά στην Κρήτη το τρίτο κατά σειρά περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο με ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη, ενώ αύριο θα μιλήσει ο Τσίπρας. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απέκλεισε σε δηλώσεις του (Alpha) το ενδεχόμενο ενός τέταρτου Μνημονίου, ενώ σχολιάζοντας όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις για την επιλογή του μείγματος φορολογίας από την κυβέρνηση, δήλωσε με νόημα: «Γνωρίζουμε πώς συντάσσονται τα Μνημόνια και με ποιους όρους προσέρχονται οι δυο πλευρές».