Τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με μια ανάγνωση, κλιμακωνόταν ένα φιλόδοξο σχέδιο από τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς και του νεοφασισμού: ο λεγόμενος Ελληνικός Σεπτέμβρης ήταν με απλά λόγια η στρατηγική της έντασης που επέλεγε το μαύρο άκρο του πολιτικού τόξου.

Τότε, δεν θα περιορίζονταν τα χτυπήματα, τα πογκρόμ, η βία μόνο σε κλασικούς στόχους, όπως στέκια αναρχικών. Αλλά ευρύτερα. Ακόμη και οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπήκαν στο στόχαστρο στο Πέραμα, οι αντιφασίστες κάθε λογής, οι μετανάστες. Σαν σήμερα, το βράδυ, στην Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, ο ράπερ και εργάτης αντιφασίστας Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από φασιστικό μαχαίρι έπειτα από ενέδρα ταγμάτων εφόδου. Εξόχως συμβολικό πεδίο, η Β’ Πειραιά. Εκείνη την περίοδο εξάλλου η Αριστερά έχανε τη μάχη επιρροής από τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς στα κλασικά κόκκινα κάστρα του Πειραιά. Η τελευταία –η Χρυσή Αυγή –άλωνε τη νεολαία και τους νεόπτωχους του Μνημονίου και στρατολογούσε κόσμο σε γυμναστήρια και καφετέριες.

ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η δολοφονία Φύσσα με τραγικό τρόπο ανέκοπτε το μαύρο σχέδιο που ήταν σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα επικαθόριζε το πολιτικό περιβάλλον. Επί ημερών Σαμαρά ασκήθηκε ποινική δίωξη σε μέλη και στελέχη της οργάνωσης.

Σήμερα, η δίκη της ΧΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη γίνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον. Την Παρασκευή καταγράφηκε η 180ήμέρα της δίκης. Τις περισσότερες μέρες γίνεται στον Κορυδαλλό και όχι στο Εφετείο, όπως λέει νομική πηγή.

Καθόλου τυχαία, σύμφωνα με αυτήν, αφού γίνεται μια προσπάθεια να αποκεντρωθεί η δίκη και να αποτελέσει ένα εξωτικό συμβάν που αφορά την οικογένεια του Παύλου, λίγους επίμονους αντιφασίστες που δίνουν το «παρών» και ακόμη πιο λίγους δημοσιογράφους που την παρακολουθούν.

«Ηδη ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Το διακύβευμα είναι τεράστιο και όχι μόνο για τον Παύλο. Μιλούμε για τη μεγαλύτερη από τα χρόνια της Νυρεμβέργης δίωξη φασιστικής οργάνωσης με την κατηγορία ναζιστικής δράσης που ταυτόχρονα έχει και κοινοβουλευτική έκφραση» σημειώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη, η οποία παρεμπιπτόντως θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι πολιτικές διαστάσεις της δολοφονίας και της δίκης διατηρούνται. Απόψε, για παράδειγμα, η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου καλούν σε συναυλία ενημέρωσης και στήριξης για τη δίκη κατά της ΧΑ στο Καστράκι Δραπετσώνας (20.00) με πολλούς καλλιτέχνες. «Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος» αναφέρει η οικογένεια του Φύσσα σε ανακοίνωση που μοίρασε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ηδη το Σάββατο είχαμε συγκέντρωση αντιφασιστική στο Σύνταγμα. Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική. Κυρίως έβλεπες μέλη της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), ενώ μεταξύ άλλων έδωσε το «παρών» και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Πολύ αργά τη νύχτα, μάλιστα έπειτα από επεισόδια στα Εξάρχεια, συνελήφθη 16χρονος που κατά την προσπάθειά του να ξεφύγει από την Αστυνομία τραυματίστηκε έξω από τη ΓΑΔΑ. Σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική λογική, σωματεία και φορείς του Πειραιά (που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ) καλούν στην Πλατεία Ζαρντέν στο Κερατσίνι (18.00). Με ταξικό τρόπο, συνδέουν τη δράση της ΧΑ με τις «σύγχρονες επιδιώξεις και σχεδιασμούς του κεφαλαίου», όπως λένε. Στην περιοχή βέβαια καλούν και οι δυνάμεις της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφού υπάρχει και πορεία στις 17.00 στη γειτονιά, με κατάληξη το μνημείο του Φύσσα που έχει στηθεί στην οδό Παναγή Τσαλδάρη.

Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ. Ο δρόμος έχει πάρει πια το όνομα του δολοφονηθέντος, ενώ το μνημείο έχει συχνά βεβηλωθεί με αγκυλωτούς σταυρούς, ως απόδειξη πως το αβγό του φιδιού έχει σπάσει αναπότρεπτα, παρά την υποτιθεμένη ηρεμία.

«Η ανακριτική διαδικασία ανέδειξε την παραστρατιωτική δομή της οργάνωσης. Αν θέλουμε πάντως να περιγράψουμε το πολιτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση πέρασε και δεν ακούμπησε αφού το βαθύ κράτος και οι σχέσεις ΧΑ και Αστυνομίας παραμένουν» λέει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Η γραμμή είναι: αφήστε τη Δικαιοσύνη να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αυτό φαίνεται από την αδράνεια που είχαμε για την αλλαγή αίθουσας που αιτήθηκε η οικογένεια μέχρι γενικώς τα αργά αντανακλαστικά» συμπληρώνει.

Παράλληλα και σε σχέση με τη δίκη πυροδοτείται μία ακόμη αντιπαράθεση στο εσωτερικό του αντιφασιστικού κινήματος. Αν ο ναζισμός ηττάται εντός της δικαστικής αίθουσας ή ως σύμφυτος του συστήματος και άρα με τεράστιο κίνημα εναντίον του. Και το μεγάλο στοίχημα, πέραν της δικαίωσης της μάνας του Παύλου, Μάγδας Φύσσα, ή των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς του, είναι πόσο νωπή θα φαντάζει η δολοφονία σε σχέση με την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση. Πόσο νωπή, δηλαδή, στη μνήμη.