Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος δεν θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του γιατί «δεν αφήνει ποτέ δουλειά στη μέση», φιλοδοξεί να ενώσει «τις δυνάμεις από τον χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, έως τον χώρο της πολιτικής οικολογίας» –αποφεύγει, ωστόσο, να μιλήσει για μετεκλογικές διαδικασίες, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επί της διαδικασίας εκλογής ο Καμίνης σημειώνει πως «ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρμαχος της ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας», κάνει άνοιγμα τόσο στους ανένταχτους όσο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει πως η «συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία θα δείξει τον δρόμο» για τη φύση και το μέλλον του νέου φορέα.

Μέχρι τώρα απείχατε συνειδητά από την κεντρική πολιτική σκηνή. Πότεκαι γιατίπήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς;

Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να βγει από το αδιέξοδο της συντήρησης από τη μια και του λαϊκισμού από την άλλη. Να ξαναδώσουμε νόημα στην πρόοδο, να σταματήσουμε τη φθορά των δημοκρατικών θεσμών, να κάνουμε την ανάπτυξη πράξη. Μια παράταξη που να φέρει επιτέλους κάτι καινούργιο, να μεταρρυθμίσει, να παντρέψει το παλιό με το νέο, να ενώσει με πνοή, αρχές και δύναμη. Η διαδικασία εκλογής επικεφαλής για τον νέο φορέα από τους ίδιους τους πολίτες δίνει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία, η οποία δεν είμαι σίγουρος ότι θα δοθεί ξανά. Μια ευκαιρία όχι μόνο για την αναγέννηση της ίδιας της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, αλλά όπως είπα και μία ευκαιρία για τη χώρα.

Τι θα κάνετε με τον Δήμο Αθηναίων; Θα εξαντλήσετε τη θητεία σας;

Δεν υπάρχει ούτε νομικό ούτε ηθικό ζήτημα, γιατί τα δύο αξιώματα δεν τέμνονται. Η εντολή που μου έδωσαν οι πολίτες έχει ως ορίζοντα το 2019. Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες είναι για μένα ζήτημα αρχής. Εξάλλου τη δουλειά στη μέση δεν την άφησα ποτέ. Κι εδώ βρισκόμαστε στα μισά της θητείας μας. Εχουμε ήδη χτίσει ένα τεράστιο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουμε ισορροπήσει τα οικονομικά, τώρα προχωράμε για έργα, ηλεκτρονικά δίκτυα, παρεμβάσεις που θα δώσουν δύναμη, προβολή και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Αθήνα.

Κάποιοι εντός του χώρου θεωρούν πως δεν είστε υπολογίσιμος αντίπαλος, αλλά είστε χρήσιμος για την «έξωθεν καλή μαρτυρία». Αισθάνεστε αουτσάιντερ;

Η ιστορία λέει πως είμαι ένα αουτσάιντερ που μάλλον τα… καταφέρνει. Αουτσάιντερ με θεωρούσαν όταν το 2010 κέρδισα, ενώνοντας όλον τον προοδευτικό χώρο, τον κ. Κακλαμάνη, τον τότε υποψήφιο της ΝΔ στην Αθήνα, αουτσάιντερ και το 2014, όταν επανεκλέχτηκα, δημιουργώντας μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία, νικώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που τότε σάρωνε σε όλη τη χώρα. Θέλω να κερδίσω γιατί θέλω και ξέρω πώς να προσφέρω. Ο αγώνας αυτός πρέπει από κοινού να κερδηθεί, απ’ όλους μας, γιατί το χρειάζεται η Ελλάδα.

Σας φοβίζει το ότι μπαίνετε σε μια εσωτερική προεκλογική εκστρατεία χωρίς ευρύ κομματικό μηχανισμό στήριξης;

Ποτέ δεν είχα αυτό που αποκαλείτε μηχανισμό. Πιστεύω πολύ στην αυτοοργάνωση, στην κοινωνία πολιτών, σε αυτόν τον θαυμάσιο κόσμο των δικτύων, της ελευθερίας και της διαφάνειας. Η Αθήνα είναι ο μόνος δήμος στην Ευρώπη που έχει αντιδημαρχία για την κοινωνία πολιτών.Υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν μηχανισμό, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανένταχτων σε κόμματα πολιτών. Η διαδικασία της εκλογής από τη βάση, από τη φύση της και εξ ορισμού υπερβαίνει τους μηχανισμούς. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να πάρουν τις τύχες της παράταξης και εν τέλει της χώρας στα χέρια τους.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί η εκλογή αυτή να «ανοίξει» στην κοινωνία; Είστε διατεθειμένος να μπείτε σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και ντιμπέιτ;

Η διαδικασία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, γι’ αυτό είμαστε από την πρώτη στιγμή υπέρμαχοι της ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Εν πάση περιπτώσει, είναι στο χέρι των πολιτών να αποδείξουν ότι θέλουν μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, πλειοψηφική στην κοινωνία και με ρεαλιστική προοπτική διακυβέρνησης. Το έχω πει όμως πολλές φορές ότι πρέπει να προηγηθεί μια διεξοδική συζήτηση με βάση τις θέσεις των υποψηφίων.

Πώς κρίνετε τη συμμετοχή του Ποταμιού στο εγχείρημα;

Ολοι οι καλοί χωράνε.

Κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ; Τι από τα δύο προτιμάτε;

Αν και μιλάτε με έναν άνθρωπο που θεωρεί τη συνεργασία βασικό παράγοντα δημιουργίας και καλού αποτελέσματος, να ξέρετε ότι, όπως είπα και κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, η κυβέρνηση είναι δέσμια της λαϊκίστικης τακτικής, ενώ η αντιπολίτευση παλεύει με τον συντηρητικό εαυτό της. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, παρουσίασα, κόντρα στο ρεύμα, μία πρόταση για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων στο κέντρο. Ποτέ η ΝΔ δεν τόλμησε να την κάνει νόμο. Σήμερα, παρουσιάζω στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημιουργίας ειδικών χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, ώστε να σταματήσει αυτό το δράμα στη μέση του δρόμου. Εις ώτα μη ακουόντων. Το «δεξιό» και το «αριστερό» σήμερα είναι κάτι πολύ σχετικό. Δεν συμφωνείτε;

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορεί μέσα στο πολωμένο κλίμα να ακουστείηχαμηλών τόνων φωνή του Γιώργου Καμίνη;

Το ζήτημα δεν είναι ποιος φωνάζει περισσότερο. Η Ελλάδα όλα αυτά τα έχει πληρώσει και θα τα πληρώνει για πολύ καιρό ακόμη πανάκριβα. Το ζήτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ποιος μιλά δυνατά, ποιος σέβεται και ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών. Οι πολίτες επιζητούν ουσία, σοβαρότητα και προοπτική. Να σας πω και κάτι άλλο; Η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται με φωνές ή με αποφασιστικότητα και συνέπεια; Τους «ταράξαμε στη νομιμότητα», πολύ πριν οι συμβατικοί πολιτικοί καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δημοκρατική νομιμότητα, όχι το να παίζεις με τα «όπλα» της, το μίσος και τη βία.

Μιλάτε για «νοικοκύρεμα», ένα μάλλον αντιδημοφιλές προεκλογικό σύνθημα. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως οι πολίτες θα σας ψηφίσουν;

Ανέλαβα τον δήμο με έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ το 2010, το μετέτρεψα σε λογιστικό πλεόνασμα 23,5 εκατ. ευρώ το 2015. Δεν μπορώ να διακρίνω κάτι αντιδημοφιλές σε αυτό. Πώς θα μπορούσαμε να ενισχύουμε καθημερινά 26.000 ανθρώπους στην πόλη αν προηγουμένως δεν είχαμε εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου; Δεν είναι προοδευτική και φιλολαϊκή η πολιτική του οικονομικού εξορθολογισμού, της διαφάνειας και της οικονομικής αυτάρκειας και ανεξαρτησίας;

Μπορεί η συνταγή του Δήμου Αθηναίων να πετύχει πανελλαδικά και να έχει απήχησησε πολίτες που δεν έχουν ιδέα ποιος είστε;Πώς μπαίνει έναςπρωτευουσιάνος δήμαρχος στα σπίτια της περιφέρειας;

Νομίζω ότι δεν πάσχω από δημοτικότητα κι αναγνωρισιμότητα. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Στα σπίτια, όπως λέτε, θέλω να μπω, όπως έχω μπει και στα σπίτια στις γειτονιές της Αθήνας. Για μένα θα είναι εμπειρία και χαρά, γι’ αυτό και θα φροντίσω να πάω σχεδόν παντού κι ας είναι ο χρόνος λίγος. Θα πάω, γιατί πολίτες υπάρχουν παντού, όχι μόνο στην Αθήνα.

Τι είναι αυτό με το οποίο θέλετε οι πολίτες να ταυτίσουν την υποψηφιότητά σας;

Οτι το κύμα ενδιαφέροντος που προκάλεσε η δική μου υποψηφιότητα ενότητας μπορεί να αποκτήσει τέτοια δυναμική, ώστε να εξελιχθεί σε ρεύμα που θα κάνει τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη πλειοψηφία στην κοινωνία. Οτι στα σοβαρά, άνθρωποι με ξέχωρες πολιτικές καταγωγές, νοοτροπίες και απόψεις πάμε μαζί, γιατί μας ενώνει κάτι καλό. Μπορούμε και θα το χτίσουμε!

Ποια θα είναι η ιδεολογική φυσιογνωμία του φορέα με εσάς αρχηγό;

Θα ενώσω αποτελεσματικά, δηλαδή μέσα από μια γόνιμη σύνθεση, όλες αυτές τις δυνάμεις, από τον χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, έως τον χώρο της πολιτικής οικολογίας. Θα ενώσω, στο πλαίσιο του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών και του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, που ακριβώς για να είναι βιώσιμη θέλει καινοτομία, επιχειρηματικότητα, αλλά κι ένα ευρύ, ανθεκτικό δίκτυο αλληλεγγύης.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας; Σοσιαλιστή, κεντροαριστερό ή κεντρώο;

Είμαι ένας προοδευτικός δημοκράτης που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής και πολιτικής του διαδρομής στον σεβασμό σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, τη στήριξη στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, στον σεβασμό στους νόμους, στις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη δουλειά, στη γνώση και στην πληροφορία.

Είμαι βαθιά αριστερός, βαθιά φιλελεύθερος και με απόλυτη πίστη στη δύναμη των πολιτών.

Ποιο είναι, με λίγες λέξεις, το πολιτικό σας στίγμα;

Κράτος δικαίου, δικαιώματα, αλληλεγγύη, καινοτομία, αξιοκρατία.

Ενιαίος ή ομοσπονδιακός φορέας; Αν κερδίσετε, θα στηρίξετε την αυτοδιάλυση των κομμάτων;

Θα σας θυμίσω μια παλιά φράση του Χαρίλαου Φλωράκη: «Αυτά τα πράγματα θα τα λύσει η ζωή». Εννοώ ότι οι πολίτες με τη μαζική συμμετοχή τους θα μας δείξουν τον δρόμο.

Ποια είναι η γνώμη σας για το παλαιό ΠΑΣΟΚ; Μπορείτε να συμβιώσετε μαζί του;

Χωρίς αυτό που αποκαλείτε παλιό, δεν θα υπάρξει ποτέ το νέο. Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος του υποστήριξαν ανοιχτά και χωρίς αστερίσκους την υποψηφιότητά μου στην Αθήνα τόσο το 2010 όσο και το 2014, όπως την υποστήριξαν και άλλα 15 κόμματα ή πολιτικές κινήσεις. Οφείλω μάλιστα να πω ότι ουδέποτε παρενέβησαν στο έργο μου. Αρα ο αμοιβαίος σεβασμός είναι που γεννά σχέσεις εμπιστοσύνης.

Περιμένετε χτυπήματα κάτω από τη μέση;

Το γενικότερο κλίμα φθοράς των θεσμών τα ευνοεί και δυστυχώς θα υπάρξουν. Αν πιστέψω μάλιστα τα δημοσιεύματα ότι η υποψηφιότητά μου είναι η πιο ενοχλητική για το σημερινό πολιτικό κατεστημένο, τότε εξηγούνται και οι πρώτες επιθέσεις που δέχτηκα από κυκλώματα που ανησυχούν.

Μετράει αρνητικά στην υποψηφιότητά σας το γεγονός ότι δεν είστε εκλεγμένος βουλευτής; Αν τελικά κερδίσετε, δεν θα μπορείτε να εκπροσωπήσετε τον φορέα στη Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Κάνουμε κάτι θαρραλέο, πρωτότυπο, νέο. Πώς θα άξιζε το εγχείρημά μας αυτούς τους χαρακτηρισμούς αν έμοιαζε απαράλλαχτα με τα συνηθισμένα, τα ισχύοντα; Δεν βλέπω λοιπόν πουθενά το πρόβλημα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει άξια και ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αλλωστε, η επιτυχία του νέου φορέα θα κριθεί κυρίως μέσα στην κοινωνία.

Τι θα γίνει αν χάσετε; Θα συμμετάσχετε στον νέο φορέα ως στέλεχος με οποιονδήποτε αρχηγό ή θα υπάρξουν προϋποθέσεις;

Δεν ήρθα για να φύγω. Οι επιλογές που έχω κάνει είναι ξεκάθαρες. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό αφορά όλους τους υποψηφίους.