Ακριβώς δέκα μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ (30 Μαρτίου – 2 Απριλίου) στον Περισσό το ηθικό είναι ακμαιότατο και η πολιτική και κομματική δραστηριότητα σε κορύφωση. Οι Θέσεις του Συνεδρίου υπερψηφίζονται σε όλες τις οργανώσεις των περιοχών της Ελλάδας ενώ και ο προσυνεδριακός διάλογος που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαρτίου κατέγραψε υψηλό επίπεδο συμφωνίας με τη στρατηγική του κόμματος, κάτι που διαφάνηκε στα περισσότερα από 290 άρθρα μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ που παρέλαβε η Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου. Σήμερα κορυφώνεται η πανελλαδική εξόρμηση στελεχών με κάλεσμα για οργάνωση του λαού ενάντια στο διαφαινόμενο νέο πακέτο μέτρων κυβέρνησης και δανειστών (παρεμπιπτόντως, από πολύ νωρίς το ΚΚΕ εκτιμούσε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα με επώδυνο τρόπο για την εργατική τάξη).

Οι σημερινές δράσεις του Κόμματος θα έχουν τον χαρακτήρα πικετοφοριών και συγκεντρώσεων σε όλη των χώρα: ενδεικτικά μόνο στην Αττική θα πραγματοποιηθούν 23 συγκεντρώσεις εκτός των περιοδειών διαφόρων στελεχών σε εργασιακούς χώρους.

Αγεφύρωτο χάσμα. Αίσθηση προκάλεσε αυτό που είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες: «Μια από τις σημαντικότερες προσφορές του ΚΚΕ στον τόπο μας, στο λαό μας, αυτή ειδικά την τετραετία, είναι η αποκάλυψη του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ που, και ως κυβέρνηση πλέον, λειτουργεί ως «γάγγραινα» που υπονομεύει τα λαϊκά συμφέροντα και κυρίως τα ίδια τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού, για όλα όσα έδωσαν τη ζωή τους ακόμα γενιές και γενιές αγωνιστών και ηρώων του λαού μας, η παραχάραξη της αγωνιστικής ιστορικής μνήμης, το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει μια διακυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και το κεφάλαιο επέλεξε τον ΣΥΡΙΖA». Μια αποστροφή που συνοψίζει την όλη αντίληψη που έχει ο Περισσός για το κυβερνών κόμμα της Κουμουνδούρου αλλά και το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει πολιτικά τους δύο χώρους στο φόντο του Μνημονίου και της καπιταλιστικής κρίσης.

Πεισματική υπενθύμιση. Ας μην ξεχνάμε πως πέραν των αντιπολιτευτικών πυρών του ΚΚΕ κατά ΣΥΡΙΖΑ, η διαμάχη που έχει ιστορικές ρίζες προσλαμβάνει σήμερα και οξυμμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Νίκος Μπελογιάννης στην Αμαλιάδα, ο χθεσινός «Ριζοσπάστης» έφερε στο φως ένα μοναδικό ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ: χειρόγραφες σημειώσεις του εμβληματικού στελέχους του Κόμματος από την έναρξη της δεύτερης δίκης ώς και τις τελευταίες ώρες πριν από την εκτέλεσή του μαζί με τους Μπάτση, Αργυριάδη, Καλούμενο.

Εδώ οι προσεκτικοί παρατηρητές είδαν, παρά τους χαμηλούς τόνους που θέλουν να κρατήσουν όλες οι πλευρές (είναι γνωστό πως η Βουλή και ο Πρόεδρός της Νίκος Βούτσης συνέργησαν πολύ θετικά στην ίδρυση του Μουσείου μαζί και με τον εκεί δήμο), πως το ΚΚΕ θέλει πεισματικά να υπενθυμίζει πως ο Μπελογιάννης δεν ήταν γενικά και αόριστα ένας «αριστερός», αλλά στέλεχος του Κόμματος και μάλιστα αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Με ορόσημο το 2018 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ ήδη σχεδιάζει μια ευρύτατη ιδεολογική επίθεση ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις του.