«Καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων» χαρακτήρισε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Εξείρε την οικονομική και πολιτιστική αξία του ΚΠΙΣΝ και υπερασπίστηκε τις δυνατότητες -αλλά και τις προθέσεις του ελληνικού δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, όχι μόνο το κράτος θα αντεπεξέλθει στην μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει σήμερα, αλλά θα αναδείξει ακόμη περισσότερο ένα έργο που, ήδη, θεωρείται «στολίδι».

Ο κ Τσίπρας είπε για το ΚΠΙΣΝ ότι «είναι φτιαγμένο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ, ενώ τόνισε ότι το Ίδρυμα Νιάρχου ήρθε στην Ελλάδα για να επενδύσει και να προσφέρει, ενώ άλλοι ήρθαν για να πάρουν».

Ο πρωθυπουργός θεωρεί «αληθινές τις διάχυτες ανησυχίες για την διαχείρισή του ΚΠΙΣΝ από το ελληνικό δημόσιο. Πράγματι, πολλές εκ των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων παραμένουν αναξιοποίητες, ερείπια σχεδόν. Όμως, δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι οι πολίτες που απαιτούν την αξιοποίηση τέτοιων έργων από την πολιτεία, να πιστεύουν ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να το πράξει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να αναδείξει ακόμη περισσότερο ένα τόσο μεγάλο έργο.

Η εγκατάλειψη και η κακοδιαχείριση δεν είναι μονόδρομος, υπάρχουν αντίστροφα παραδείγματα, αλλά και χώρων όπου η το κράτος παρέλαβε και λάμπρυνε έργα που ξεκίνησαν βάσει ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι τεράστια πρόκληση για το δημόσιο το να λειτουργήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη του ΚΠΙΣΝ. Και μια ευθύνη μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης, μια ευθύνη για την εδραίωση της διαφάνειας και αξιοπιστίας, για το κύρος και την καταξίωση του εγχειρήματος.

Μεγάλη πρόκληση, οφείλουμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Ξεκινά το ταξίδι, ένα ταξίδι που περιλαμβάνει την εξέλιξη των πολιτιστικών πραγμάτων, σε μια εποχή πιο παραγωγική και πιο αισιόδοξη για τον τόπο μας.

Το ΚΠΙΣΝ είναι ένα νέο φωγτεινό πολιτισμικό σημείο, το οποίο θα σταθεί επάξια δίπλα στους διεθνούς χώρους πολιτιστικής παραγωγής.

Το ΚΠΙΣΝ χρειάζεται την αγάπη και τη στήριξη όλων μας.