Την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για διευθέτηση του προβλήματος του χρέους σηματοδοτεί η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, μεσούσης μάλιστα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να επιβεβαιώσει, ο Λευκός Οίκος έχει ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να επισκεφθεί την Αθήνα περί τα μέσα Νοεμβρίου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγραμματισμού για την Ευρώπη, με πρώτο σταθμό μάλιστα το Βερολίνο. Το ραντεβού Ομπάμα – Τσίπρα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη –παρότι το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ενημερωθεί σχετικώς –και θα ανακοινωθεί μόλις η Ουάσιγκτον δηλώσει έτοιμη και ανάψει πράσινο φως για το ταξίδι του αμερικανού προέδρου.

Οι αρχικές πληροφορίες εμφάνιζαν τον Ομπάμα να έρχεται στην Αθήνα για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το φλέγον θέμα του Μεταναστευτικού. Ωστόσο η επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ είναι να βρεθεί στην Αθήνα αφού προηγουμένως σταθμεύσει στο Βερολίνο για επαφές με την Ανγκελα Μέρκελ, με στόχο ενόψει της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο αφενός να προωθήσει την περίφημη ατζέντα Ομπάμα και αφετέρου να ενισχύσει την κυβέρνηση Τσίπρα στη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές για το χρέος.

Επομένως, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο στη Γερμανία ο Ομπάμα θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα ασκήσει πιέσεις στη γερμανική πλευρά να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους όπως αξιώνει το ΔΝΤ, συναινώντας στην εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσής του. Κατά την πρόσφατη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ο Τζακ Λιου εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την αναγκαιότητα απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Οταν το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετέφερε- σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν τότε –την επιθυμία Ομπάμα για επίλυση του ζητήματος του χρέους προτού εκπνεύσει η θητεία του. Φαίνεται πως λίγο προτού φύγει ο αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο θα αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία για διευθέτηση του προβλήματος.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα στο Μαξίμου σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για το χρέος προκειμένου στις επαφές που θα έχει από αύριο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής να παραθέσει το σύνολο των ελληνικών επιχειρημάτων ζητώντας σαφείς απαντήσεις από τους ευρωπαίους συνομιλητές του. Συγχρόνως θα ζητήσει από τους θεσμικούς παράγοντες με τους οποίους θα συναντηθεί να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί εφόσον εξαρχής οι δανειστές καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ελληνική πλευρά.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ επανήλθε στην αναγκαιότητα να υπάρξει ρύθμιση του χρέους, συμφωνώντας με τη διαπίστωση Στουρνάρα πως αυτό συνιστά προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επιπλέον για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια εντός του 2017, ούτως ώστε το 2018 να έχει ωριμάσει αυτή η διαδικασία.

«Στη βάση αυτή μπορεί να διεκδικηθεί και η μείωση των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά» προέβλεψε ο Δραγασάκης εκτιμώντας ότι «μέχρι το 2018 μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει, δεν θα χρειαστεί ούτε κόφτης ούτε άλλα μέτρα. Μετά το 2018, όμως, η επίτευξη των στόχων όχι μόνο θα είναι δύσκολη, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και δημοσιονομικός χώρος για μείωση των φορολογικών συντελεστών». Συγχρόνως επέκρινε «όσους μας κάνουν μαθήματα ότι το χρέος δεν είναι το πρόβλημα ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ. Στο μεταξύ με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχολιάζει πως το θεσμικό ατόπημα της ΝΔ που μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι διπλό, καθώς υιοθετεί την τακτική αυτή για να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το πρωθυπουργικό γραφείο προσθέτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση για να στηρίξει την αντιθεσμική στάση της, επικαλείται το επιχείρημα ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός επιχειρώντας να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την οικονομία της κοινωνίας, που θεωρείται εμβληματικό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.