Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που χρειάζονταν προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές: Υπέρ 179 (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων), Κατά 83 (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι), «Παρών» 19 (ΚΚΕ), ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων: για το άρθρο 1 που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν Ναι, Οχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, Ναι ψήφισαν 179, Οχι 83 και «παρών» ψήφισαν 19.

Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή, Ναι ψήφισαν 163, Οχι 101 και 17 ψήφισαν «παρών».

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο άρθρο 5 που ορίζει την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων Ναι ψήφισαν 179, Οχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν «παρών».

Διαφοροποιήσεις στην ονομαστική ψηφοφορία

Αρκετές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στην ονομαστική κατ’ άρθρον ψηφοφορία:Από την πλειοψηφία, ο Γιώργος Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Από το Ποτάμι, οι Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Αχμέτ Ιλχάν υπερψήφισαν το άρθρο 1, που δίνει δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν δήλωσε «παρών» και στο άρθρο 3, για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Οι Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλης δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν Οχι σε όλα τα άρθρα.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, Οχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, Ναι σε όλα ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε Οχι σε όλα τα άρθρα, εκτός από το 1 (ψήφο στα 17).

Ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε Ναι για ψήφο στα 17 και «παρών» για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Τσίπρας: Ιστορική ημέρα

Μιλώντας στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορικήτη σημερινή (χθεσινή) ημέρα γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικά ώριμη πρόταση νόμου που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων, αποτελεί σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας και δικαιώνει τους αγώνες για πραγματική ισοτιμία και δημοκρατία.

«Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για την ψήφο στα 17 δήλωσε πως «δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία, να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου, «ακόμα και πολίτες που ψήφισαν και ψηφίζουν ΝΔ», ενώ «ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος».

«Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί από την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία της» είπε.

Θέτοντας ευρύτερα το θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος» και η πρόταση νόμου της κυβέρνησης «αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος».

«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς».

«Η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είναι μονοδιάστατη» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο λαός μας έδωσε εντολή για διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για ρήξη με το παλιό».

Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση «που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας». Επανέλαβε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόθυμος να ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δε συμφωνεί, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική.

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρατε να κάνετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή». Υποστήριξε δε ότι «διάφοροι κύκλοι σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές, να παρακινείτε σε διαμαρτυρίες για χάρη των συμφερόντων».

Ενταση με Γεννηματά

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προτιμά τον ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη όπως είχε προτιμήσει να πάει με Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη.

«Εσείς τι είδους αριστερά είστε που κυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, την ακροδεξιά απόφυση;» απάντησε η κ. Γεννηματά, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήρε στο κόμμα του «καριερίστες και αριβίστες».

«Ο Πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας» είπε η κ. Γεννηματά.

«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».

Τον λόγο πήρε και ο κ. Καμμένος, ο οποίος απαντώντας στα περί «ακροδεξιάς απόφυσης», αποκάλεσε την κ. Γεννηματά «παρά φύσιν σοσιαλίστρια».

«Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Οσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον Πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.