Τρεις ημέρες συρόταν το Μαξίμου πίσω από τις οξύτατες αντιδράσεις για την αδικαιολόγητη διάταξη με τις offshore και τις αιτιάσεις για συγκαλύψεις πολιτικών προσώπων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Ωσπου το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» ανάγκασε το πρωθυπουργικό επιτελείο να πάρει ριζικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος, η οποία ήταν φανερό πως τα προηγούμενα 24ωρα δεν είχε αποδώσει καρπούς.

«Αφού το νόμιμο δεν έπειθε, αποφασίσαμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να επιμείνουμε στο ηθικό» αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας πως η οξύτατη κριτική από την «Αυγή» και το αίτημα για απόσυρση της διάταξης ήταν απλώς το καμπανάκι για ενεργοποίηση της κυβέρνησης σε άλλο επίπεδο.
Παράγοντες του Μαξίμου αρνούνται πως το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε σε συντονισμό με την κυβέρνηση για να την ωθήσει «να μαζέψει» το θέμα. Στον αντίποδα υποστηρίζουν πως ακούστηκε και η αντίστροφη επιχειρηματολογία, δηλαδή πως η κυβέρνηση τρομοκρατημένη από την εσωτερική επίθεση και τις κομματικές ενστάσεις αναγκάστηκε να ακυρώσει επί της ουσίας το περιεχόμενο της διάταξης οδηγούμενη στην πλήρη απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όταν εμφανίστηκε στο Μαξίμου το φύλλο της «Αυγής» οι αντιδράσεις ήταν μοιρασμένες. Κάποιοι σχολίασαν πως ευτυχώς που υπάρχει «και η αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ» και κάποιοι άλλοι ότι «η «Αυγή» δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση αδειάζοντάς την για τη διάταξη με τις offshore».

Στην πραγματικότητα πάντως η κυβέρνηση χθες συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να συντηρεί με την αμήχανη στάση της ένα θέμα που έριχνε σκιές στο πεδίο του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

ΣΥΣΚΕΨΗ. Aκολούθησε κλειστή σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του στην οποία και αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών και συγγενικών τους προσώπων πρώτου βαθμού σε διοικητικά συμβούλια ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών της αλλοδαπής. Η κυβέρνηση δηλαδή για να αποκρούσει την επιχειρηματολογία των πολιτικών της αντιπάλων κινήθηκε στην απέναντι όχθη και απέκλεισε τη δυνατότητα να έχει κάποιος πολιτικός εταιρεία όχι μόνο εάν αυτή είναι offshore αλλά ακόμη και αν κατασκευάζει π.χ. κοσμήματα στο εξωτερικό.
Η κίνηση του Μαξίμου πέραν της πρόθεσης να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή της Αριστεράς αποσκοπεί και στο να εκθέσει πολιτικά τους αντιπάλους της. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση καταθέτοντας τη σχετική τροπολογία με την καθολική απαγόρευση, σήμερα, θα προκαλέσει και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Η κυβέρνηση επιχειρεί ρελάνς κυρίως απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που συνάγεται από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη που προκαλεί «τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Ειδικότερα η Γεροβασίλη επισημαίνει ότι όποιος αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στην κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι για το επίμαχο θέμα με τις offshore περίσσεψε η υποκρισία για πολιτικούς λόγους και επαναλαμβάνει πως ο νομικός ορισμός της offshore εταιρείας είναι αδύνατος. Γι’ αυτόν τον λόγο, επισημαίνουν στελέχη της, η προηγούμενη διάταξη που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.
Στο Μαξίμου είναι γεγονός πως επικράτησε ανακούφιση μετά την απόφαση να κατατεθεί τροπολογία που θα αποκαθιστά τουλάχιστον το ζήτημα σε επίπεδο ηθικής τάξης καθώς είχε ξεκινήσει και μία συζήτηση σε επίπεδο περιφερειακών βουλευτών που σχολίαζαν αρνητικά το θέμα.

Ενας επιπρόσθετος λόγος που προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση σχετίζεται με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης καθώς σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε χθες το Μαξίμου από το οικονομικό επιτελείο οι θεσμοί εμφανίζονται να έχουν υποχωρήσει στα 7 από τα συνολικά 8 σημεία αιχμής που αρνούνταν το Μαξίμου να υιοθετήσει ως προαπαιτούμενα και περιλαμβάνονται στην επιστολή Τσακαλώτου και εκ των πραγμάτων η αξιολόγηση οδεύει προς οριστικό κλείσιμο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα σχετίζεται με τις κρατήσεις των νέων επαγγελματιών στα ταμεία ασφάλισης και περίθαλψης.