Δραματική επιστολή Τσακαλωτου στο Eurogroup: Δεν περνά το πακέτο των προληπτικών μέτρων €3,6 δισ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2016 07:14 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 07/05/2016 13:28 |
Δραματική επιστολή Τσακαλωτου στο Eurogroup: Δεν περνά το πακέτο των προληπτικών μέτρων €3,6 δισ.
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου 2016. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (File: 16551305.jpg )

Επιστολη τσακαλωτου στο Eurogroup συμφωνα με το πρακτορεο MNI αναφερει:

Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας γράφω πριν από την συνάντησή μας τη Δευτέρα για να ξεκαθαρίσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τόσο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος.

Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι η κυβέρνησή μου έχει κρατήσει τόσο το πνεύμα, όσο και το γράμμα της καλοκαιρινής συμφωνίας μας. Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει πάρει περισσότερο χρόνο απ’ όσο αναμένονταν αλλά αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά το μεγάλο μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν πολύ πολύπλοκη νομοθέτηση και απαίτησαν τη βοήθεια όχι μόνο της γενναιόδωρης τεχνικής υποστήριξης που παρασχέθηκε, αλλά και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για να γίνει η νομοθέτηση σωστά από την αρχή.

Αντανακλά, όμως επίσης, ότι έχουμε εμπλακεί όχι μόνο σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις χρόνιες αδυναμίες του οικονομικού και δικαστικού συστήματος, τη φορολογική διοίκηση (περιλαμβανομένης μιας νέας αυτόνομης και ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων) και πιθανόν, περισσότερο σημαντικό απ’ όλα, τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις που συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα ενοποιώντας όλα τα Ταμεία σε ένα, προσφέροντας ίδιους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους και μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Εχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις Θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική.

Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Ετσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;

Πράγματι, κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ.

Παρά τα ανωτέρω, και με μεγάλο κόστος για εμάς από τη στιγμή που η πρότασή μας είναι όντως πολύ σκληρή, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να καλύψουμε τις τέσσερις λέξεις-κλειδία, που αναφέρθηκαν τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Γερούν Ντάισλμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup: νομοθέτηση, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, αξιοπιστία.

Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μας έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει. Θα έχετε λάβει την πρότασή μας στην τελική της μορφή μέχρι τη Δευτέρα.

Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Και έρχομαι στο ζήτημα του χρέους, που αποτελεί επίσης μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την ατζέντα.

Οι επενδυτές χρειάζονται μια ξεκάθαρη εικόνα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το eurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, βοηθώντας μας έτσι να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων – ύφεσης – περισσότερων μέτρων, σε έναν ενάρετο κύκλο με βάση την ανάπτυξη. Και δεν είναι ζήτημα μόνο επενδύσεων και ανάπτυξης. Εχουμε μπροστά μας και τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξι χρόνια κρίσης και έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη λογικά θα μετριάσει την ανάγκη ενός ακόμη γύρου νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο τα πολλά δομικά μας προβλήματα. Αυτό σίγουρα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των δανειστών μας.

Οπότε, θεωρώ ότι τα στοιχεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει από το καλοκαίρι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποτελέσει πηγή γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια πολύ προβληματική περιοχή, με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην προσφυγική κρίση.

Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε.

Η κυβέρνησή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συνολική λύση. Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε τόσο κοντά, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω το «αλλά τόσο μακριά».

Με τις καλύτερες ευχές μου

Ευκλείδης Τσακαλωτος

27
Alexakis
28/05/2016 14:28
Νομοθέτηση, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, αξιοπιστία. Αυτά αναφέρθηκαν τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup (σύμφωνα με τον τσαχπίνη Τσαλακωτό). Τώρα όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο αλλη τόση έχει το αριστερό τσίρκουλο με τους παραπάνω στόχους. Το θλιβερό είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει πέσει σε μια νιρβάνα και ένα μουδιασμα τελείως ακατανόητα. Δέστε τι έγινε στη Γαλλία με τα εργατικά. Κάψανε το Παρίσι και όχι μόνο. Εμείς ο περήφανος λαός περιοριζόμαστε σε σχόλια και κατηγόριες γιατί δεν έχουμε τα κότσια να αφήσουμε τον καναπέ και να βγούμε να κυνηγήσουμε τους απατεώνες που εμείς (στο κάτω της γραφής) βάλαμε από μόνοι στο σβέρκο μας.Τα ευχολόγια δεν βοηθάνε.
:(
09/05/2016 07:18
φαντασου τωρα ποδο αναξιοπιστος πρεπει να εισαι να μην σου δινουν δανειο οι τοκογλυφοι που παρακαλνε για μπιζνες..ο πρεζακιας της γειτονειας
:(
09/05/2016 07:02
Απο δραμα καλα τα παμε αμα λαχει κανουμε και εξαγωγες στην αλλοδαπη
merkel
08/05/2016 12:33
Mono o Koulis tha mas sosei re!!!!Paretitheite kurioi tou syriza!!!
gr
08/05/2016 10:51
θλιβερο ανθρωπακι που πιστεψε πως θα μπορουσε με λογια του αερα να σωσει τη χωρα. πως βρε ανεγκεφαλοι? θα σας φοβοντουσαν οι δανειστες ή η χωρα μας εχει στα χερια της καποια δυνατα χαρτια, ωστε να διστασουν να μας στειλουν στην αβυσο? πιστεψατε μεσα στη βλακεια και την ανευθυνοτητα σας οτι με ισους ορους θα μπορουσατε να αντιμετωπισετε θηρια, που σαν και την ελλαδα, χωρες, της εχουν για κολατσιο? αλλα τι περιμενει κανεις απο αιθεροβαμονες που ζουν σε ενα παραλληλο συμπαν, που η φαντασια τους εχει φτιαξει και ως αλλοι ρομπεν των δασων, με ενα τσιρκο ηλιθιων θελησαν να σωσουν οχι μονα τη χωρα, αλλα και τον κοσμο. παρακολουθησα προχθες - αποσπασματικα, γιατι δεν μπορουσα να παρακολουθησω ολοκληρη- την ομιλια "μασαζ" του πρωθυπουργου στην κοινοβουλευτικη ομαδα του συριζα και αναρωτιουμουνα ειλικρινα, αν αυτο το ανεγκεφαλο πλασμα ηξερε τι ελεγε, σε ποιους απευθυνοταν και αν αυτα τα ανεγκεφαλα πλασματα που ευλαβικα παρακολουθουσαν τον μεγιστο, ειχαν, εχουν επιγνωση αυτων που συμβαινουν και που αυτοι ειναι που παιζουν τον κυριο ρολο σ΄αυτα που διαδραματιζονται. αυτη η ομαδα που μερικοι απο αυτους πανεπιστημιακοι, ανθρωποι καταξιωμενοι στο χωρο τους, ανθρωποι που ειχαν στο παρελθον καποια σοβαρωτητα, αλλα και πολλοι ανεγκεφαλοι, φανατικοι, αναγνωτοι ως ειπε καποιος, μπορουσαν να παρακολουθησουν ενα παιδαρελι με μορφωση που υπολειπεται αρκετα του μεσου ορου, χωρις να σηκωθουν και να φυγουν απο τη "μαζωξη" αυτη και να ακουνε λογια που αν τα βαλει καποιος στη βασανο της κριτικης, θα επρεπε να αυτοκτονησει αυτοστιγμης.
Θυμα Ελληνας
08/05/2016 09:35
Ετσι προσκυναει και γλυφει η περηφανη αριστερα. Ουε Φαρισαιοι, πεφτουν οι μασκες. Μονο που αυτο στοιχιζει σε ολους εμας τις σαρκες μας. Επιτελους να αποκαλυφθει η ηγεμονια της αριστερας. Των ανθρωπων ¨λογια¨, της θεωριας, του ανεφαρμοστου καθηγηταριου, των οικονομολογων του παραλληλου συμπαντος, της φανφαρας, του τιποτα, των.... Δημοκρατων. Καταστρεψατε τη χωρα 40 χρονια πολεμωντας απο την αντιπολιτευση καθε προσπαθεια για μεταρρυθμιση. Και ταχα μου δεν εχετε ευθυνη γιατι ¨ δεν κυβερνησατε ποτε¨. Ποιος κατεβαζε ολους εμας στο δρομο, καθε φορα που οι ανικανοι.... ναι, και λαμογια.... ναι και ρουσφετια....ναι, μας κυβερνουσαν επισημα τοσα χρονια αποπειραθηκαν να κανουν ενα καλο (δε λεω, 1 στα 100) αλλα εστω? Ηρθε καποιος αριστερος εκει που δουλευα να μου πει οτι η χωρα φαληρισε και να μη ζητησω αυξηση? οχι. Ολα τα κοματοσκυλα ερχοντουσαν και διαλαλουσαν τα "δικαιωματα" μου και το ποσο αυξηση επρεπε να ζητησω απο το κατεστημενο, το κακο κεφαλαιο, την εργοδοσια. Επλασαν ετσι τη γενια των απειρων δικαιωματων και των μηδενικων υποχρεωσεων. Ακους εκει, "δεν κυβερνησε η αριστερα"...
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ
08/05/2016 01:53
΄΄ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ,, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ -ΚΑΛΩΣ- ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ -ΑΘΛΙΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
Ερικα Χ
07/05/2016 22:39
Ευκλειδη, η κυβερνηση σου πριν απο ενα χρονο εβριζε και εφτυνε τους δανειστες. Ακομη και αν συμφωνουν πολλοι με αυτα που γραφεις, μην περιμενεις να θελησει κανεις να σε ακουσει καλοπορθετα. Με τη σταση του πριν απο ενα χρονο ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμισε οτι δεν ειναι κυβερνσηση με την οποια μπορει κανεις να κανει μια συμφωνια και να ειναι σιγουρος οτι θα την σεβαστειτε. Μη περιμενεις λοιπον καμια κατανοηση!
07/05/2016 19:29
Να απολυσουν παρασιτους δημοσιους υπαλληλους ουτε που το σκεφτηκαν οι συριζεοι..ετσι λοιπον θα οδηγησουν την ελλαδα στην καταστροφη για να μην δυσαρεστησουν τους πελατες τους ολα γινοντε για το 18% που τους ψηφισε ολοι οι αλλοι για πεταμα..
Nems
07/05/2016 19:23
Το κέιμενο γράφτηκε στα αγγλικά. Στα ελληνικά δεν μεταφράζουμε λέξεις, αλλά νοήματα (έννοιες).
Mboosh
07/05/2016 18:59
Πολύ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στον "προληπτικό" χαρακτήρα των μετρων. Στην πραγματικότητα όταν μια κυβέρνηση καταθέτει έναν προϋπολογισμό ή και προβαίνει σε μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων, αυτά από την φύση τους είναι προληπτικά αφού θέτουν ορισμένους στόχους οι οποιοι πρέπει να επιτευχθούν για τους επόμενους προϋπολογισμούς. Και οι "απλοί" προϋπολογισμοί αποκλίνουν, αυτό δεν είναι μια ιδιαιτερότητα των προτάσεων του ΔΝΤ ή της ΕΕ. Το ζήτημα είναι τα μέτρα να εφαρμοστούν. Αυτά τα περί "αντισυνταγματικότητας" μου φαίνονται αστειότητες. Απλώς ειναι μέτρα που βασίζονται σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, και όχι στο γιούχου σκεπτικό του Συριζα.
ΑΜΝ
07/05/2016 18:49
προσεύχεται και ελπίζει να μας λυπηθούν και να σώσει τον Αλέξη και την κυβέρνηση!!! αλλά ακόμη δεν έχουμε αισθανθεί καμμία μεταρύθμιση. Ψηφίζουν αλλά τίποτα δεν εφαρμόζεται, τίποτα δεν βελτιώνει την ζωή των Ελλήνων. Όλα παραμένουν πρόχειρα η αναξιοκρατία καλπάζει, οι ανίκανοι επιπλέουν και η κομματική μηχανή λαδώνεται στο έπακρο για να λειτουργεί ασταμάτητα. ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΜΠΑΡΟΎΦΕς ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ
Πολύ ξύλο λέμε
07/05/2016 17:09
Και πάλι ούτε μια κουβέντα για τις εντελώς ανέξοδες μεταρρυθμίσεις που ζητά το Δ.Ν.Τ εδώ και 6 χρόνια ( αγορά εργασίας ,κλειστά επαγγέλματα ,γραφειοκρατία,συντεχνίες κλπ) και που κανένας δεν τόλμησε να κάνει πράξη ακόμα και αν ήξερε ότι δεν θα χρειαζόταν μετά να βάλει τόσους φόρους.Και τώρα κλαίει ο Τσακαλώτος για να τον λυπηθούν και να τον προφυλάξουν από τη ...Δρακουλέσκου που είπε ο άλλος βλαμμένος! Η αριστερά της πλάκας και της καταστροφής οδεύει προς το τέλος.Να μην ξανακούσουμε γι αυτούς για πολλές δεκαετίες,αλλά να ξεμπερδεύουμε πριν τα καταστρέψουν όλα και μετά αρχίσουν τις διαλέξεις στο εξωτερικό σε στυλ...Γιανάκη (αυτός ήταν έξυπνος,την κοπάνησε νωρίς)...
10/05/2016 23:46
Η πλακα ειναι οτι η αριστερα εγινε προστατηε της γραφειοκρατειας συντεχνιων και κλειστων επαγελματων ..οτι αντιδημοκρατικο και φασιστικο υπαρχει βρηκε πτοστασια και στεγη στον συριζα
Helene
09/05/2016 16:55
Μα , οπως διαπιστωνεται , χαρη σε ... ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ και ΑΡΙΣΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΥΣ Νομικους , ... Δ Ε Ν κατεχεις απο νομικα θεματα , που απτονται ... Δικαιο , ... Δικαιωματα , η , ... Συμβασεις , ΓΙΑΤΙ συνεχιζεις να εκφερεις γνωμη ??? Για να γελοιoποιηθεις , ακομα παραπανω ???
Κριτής
10/05/2016 19:23
Κουμπεμπέ το λέγανε και μου την παντρεύανε. Εισαι για τα σίδερα Κυραλένη... Δ Ε Ν κατεχεις απο νομικα θεματα , που απτονται ... Δικαιο , ... Δικαιωματα , η , ... Συμβασεις , ΓΙΑΤΙ συνεχιζεις να εκφερεις γνωμη ??? Για να γελοιoποιηθεις , ακομα παραπανω ???
Helene
11/05/2016 00:40
Με κουραζει η ... αδιαβαθμητη ... βλακεια σου !!!
Σουργελο
11/05/2016 12:34
Ο Καραγκιόζης δικηγόρος είσαι κυραλένη. Σούργελο έγινες κακομοίρα μου. Γυρνα στη παράγκα σου πριν σε πιάσει ο Μπαρμπαγιώργος....
f
09/05/2016 08:58
Ανέξοδες μεταρρυθμισεις το να καταργείς με νόμο ΙΔΙΩΤΙΚΑ συμβόλαια και συμβάσεις όπως έκανε η κυβέρνηση Παπαδημου π.χ.; Σε ποια δυτική χωρα είναι αυτό νόμιμο; Ειναι σαν να λες να νομοθετησει η κυβερνηση να ακυρωθουν τα συμβόλαια των παικτων των ποδοσφαιρικών ομάδων. Και φυσικά το αποτελεσμα ειναι οτι αν το συμβόλαιο δεν ειναι δεσμευτικό, όποιος μπορεί φευγει στο εξωτερικο και μενεις με τους πακιστανους και οσους δεν εχουν αλλη επιλογή. Αυτο ειναι το ανέξοδο. Και για ποιες συντεχνίες μιλας; Τις συντεχνίες των ανίκανων, καραδιαπλεκόμενων βυσματιων μανατζαραίων; Η πιστευεις οτι το προβλημα της χωρας ειναι να μπορεί ο καθένας να ανοιξει φαρμακείο η να βγαλει αδεια ταξί (οταν ομως το κρατος τα έπαιρνε χοντρα για τις αδειες ακριβώς ηταν καλα), δηλαδη παλι το κρατος να εξαπατησει οσους το πιστεψαν.
Κούλη, πες κάτι
07/05/2016 16:02
Στη δημοσιότητα η βάση δεδομένων των Panama Papers Από την προσεχή Δευτέρα θα έχει όποιος το επιθυμεί τη δυνατότητα να δει ποιοι πολιτικοί, ποιοι επιχειρηματίες και ποια δημόσια πρόσωπα διατηρούν μυστικές εικονικές εταιρείες σε παράκτιες περιοχές και το όνομά τους βρίσκεται στα Panama Papers. Η βάση δεδομένων των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers) θα δοθεί στη δημοσιότητα υπό τη μορφή μίας εύχρηστης βάσης δεδομένων, όπως το Google, και θα φέρει στο φως 368.000 ονόματα ατόμων και 300.000 επωνυμίες υπάκτιων εταιρειών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να πληκτρολογήσει στη μηχανή αναζήτησης ένα όνομα ή μία επωνυμία εταιρείας και να δει πως αυτό το όνομα ή αυτή η επωνυμία συνδέεται με άλλα άτομα ή άλλες εταιρείες. Τη διαδικασία έχει δρομολογήσει η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και όπως επισημαίνει εκπρόσωπός της, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν μπορούσε να έχει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Ioannis
07/05/2016 15:46
DEN PERNA TO PAKETO TON eURO 3.6 DIS KE DEN THA PERASI OSPOU NA PIESETE TON LAO OTI PREPI NA DOULEPSI!! MIN PERIMENETE NA SAS SOSOUN - NA SOTHITE MONOIS SAS. POS? APLOS ME TIN DOULIA. EPIMENO ME TIN D O U L I A !! EKI GININTE TA LEFTA! MONO STIN DOULIA. MIN PERIMENETE OI EUROPAOI NA SAS SOSOUN ESEIS THAT SOTHITE STIN ELLADA EAN DOULEPSETE. KE G'AUTO PREPI NA KLISETE TO 90% TON KAFENION!! KE NA PAI O ELLINAS NA DOULEPSI - OTI BORI KATHE ENES ELLINAS NA DOULEPSI!! BORITE NA TOU PISETE OTI O ELLIANS STIN ELLADA D E N DOULEVI! EAN TO KATALAVENI AOUTO KALA ALLIOS THAT INE TO IDIO - THA HROSTATE ESEIS KE TA PAIDIA SA KE P O T E , LEO P O T E DEN THA BORITE NA EXOFLISETE AUTA TA MEGALA DANEIA EAN DEN TO KATALEVETE EUOTO, DEN ISTE EXIPNOI! LOIPAMAI.....
κύριε Ελεγκτά των σχολίων, βάνομε στοίχημα;
07/05/2016 13:02
Ωραία κοπέλα! Σαν τα κρύα τα νερά! Τί να εμπεριέχει άραγες το σακίδιό της; Τίποτα ποίησις; Καρυωτάκη κι έτσι;
ά, να χαθείς! κρύε!
08/05/2016 14:30
Καλαούντρη είσαι μεγάλο κατακάθι.
giorgos
09/05/2016 15:41
Εσυ το πανωκαθι τι αντιπροσωπευεις;, προφανως την φυλη των εβραιοκομμουνιστων. Τα πανω κατω ερχονται σε δευτερολεπτα.
Παραιτηθείτε!
07/05/2016 11:59
Θλιβερό! Όχι τόσο η τραγική κατάντια του Τσακαλώτου και των "περήφανων" διαπραγματευτών της "αξιοπρέπειας" στα τέσσερα , αλλά οι χθεσινοί μόλις τόνοι ψεμάτων του αλήτη που είναι ακόμη πρωθυπουργός και της παρέας των πρόστυχων απατεώνων που κυβερνά. Δεν έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία της χώρας άλλος πιο ανήθικος άνθρωπος από το υποκείμενο Τσίπρα. Πρόκειται περί συνειδητού μεγαλο-απατεώνα, απ' αυτούς που στη ζωή ούτε από δίπλα τους διανοείσαι να περάσεις. Κι εδώ, στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε, έχουμε έναν τέτοιο για πρωθυπουργό και ένα τσίρκο με κλόουν για κυβέρνηση.

Παραιτηθείτε καθάρματα! Υπογράψτε και παραιτηθείτε. Γιατί αν τολμήσετε πάλι να μας κρεμάσετε όπως πέρυσι τέτοια εποχή, θα κρεμάσει εσάς ο κόσμος!
Λονδρέζος
09/05/2016 02:17
Τι φωνάζεις φίλε. Ο Λαός που βγάζει τέτοια ρεμάλια πολιτικούς είναι συνεργός τους και όχι θύμα του. Μέχρι πρότινος κάνανε τρισάγια και πανηγύρια για τους Τσιπροβαρουφαίους. Αύριο θα κάνουν τρισάγια στο κάθαρμα τον Μητσοτάκη να τους σώσε....
bruidsjonker
07/05/2016 11:01
Και τι περιμένεις τώρα να συμβεί καμάρι μου ? Να καμφθούν οι Ευρωπαίοι ή να κλείσεις εντελώς τις τράπεζες και να περάσεις τις καταθέσεις από τον μπαρμπέρη ?Υπάρχει βέβαια και τρίτη επιλογή να το κάνετε γαργάρα και να κρατήσετε τις καρέκλες του πολιτικού μας Ex Factor.....