Θα μπορούσε να καταγραφεί ως μια κωμικοτραγική κατάσταση, συνδεδεμένη με τη σαιξπηρική κληρονομιά και τις ανά τον κόσμο εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του άγγλου δραματουργού: «Πολύ κακό για το τίποτα» διαμηνύουν από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά οι αμλετικοί δεν πείθονται και ψάχνουν να βρουν εάν συμβαίνει κάτι περίεργο στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας». Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια του Προκόπη Παυλόπουλου για το νόμισμα και το νόημά του προκάλεσαν πολιτική σύρραξη και ξύπνησαν τα πάθη ανάμεσα στη ΝΔ και την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο να παρέμβει με προσωπική δήλωση, νουθετώντας εμμέσως τον Προκόπη Παυλόπουλο και πυροδοτώντας νέες εκρήξεις στον άξονα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε υψώνοντας ασπίδα προστασίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο προεδρικός χρησμός για το νόμισμα είχε ήδη αφυπνίσει το λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο, αφού είχαν προηγηθεί επιθετικές δηλώσεις και από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Αφετηρία για τη σύρραξη υπήρξε ένα μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου προς την ευρωπαϊκή οικογένεια κατά τον χαιρετισμό του σε προχθεσινή εκδήλωση για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Αργους – Μυκηνών, το οποίο συμπλήρωσε με το σχόλιο ότι «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνο όταν υπηρετούν τον άνθρωπο». Πρόκειται για σχόλιο που έχει ξαναγίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (κατά την περσινή βράβευση από την Προεδρία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς), αλλά στην παρούσα συγκυρία, στην κορύφωση του δράματος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και παρενέργειες.

Είναι προφανές ότι το προεδρικό σχόλιο συνδυάστηκε με μια ενδεχόμενη ρήξη με τους πιστωτές και ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του ευρωπαϊκού αντιπολιτευτικού τόξου.

Το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι ζήτησαν διευκρινίσεις, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να παρέμβει προσωπικά με μια αμφίσημη δήλωση που καλύπτει και, συνάμα, επικρίνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες» ανέφερε –αντιμετωπίζοντας τουλάχιστον ως επικοινωνιακό ολίσθημα τα προεδρικά σχόλια.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Για την παρέμβαση Μητσοτάκη είχε προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στον «πρωινό καφέ» της Λεωφόρου Συγγρού, όπου κρίθηκε σκόπιμο η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδράσει σε ανώτατο επίπεδο. Οχι μόνο για να καταγραφεί η ηχηρή αντίδραση της ΝΔ απέναντι σε κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να συντηρήσει μια συζήτηση για τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά και για να αναδειχθεί ο ηγετικός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εγχώριο ευρωπαϊκό τόξο.

Η γαλάζια ηγεσία, άλλωστε, προσβλέπει στην καθοδήγηση του διακομματικού 38% που έλαβε το Ναι στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού και απέναντι στο λεγόμενο «λόμπι της δραχμής» σκοπεύει να αναλάβει προσεχώς πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει και σε ειδική εκδήλωση για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και για τη θέση που ο ίδιος φιλοδοξεί να έχει η Ελλάδα σε αυτή.

Η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ αναδεικνύει και την καχυποψία που εξακολουθεί να καταγράφεται στη Λεωφόρο Συγγρού για τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόσφατο μήνυμα, άλλωστε, του Προκόπη Παυλόπουλου κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ότι πρέπει «να εξοντώσουμε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού», είχε προκαλέσει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο γαλάζιο επιτελείο και έπαιξε τον ρόλο του και για τη χθεσινή παρέμβαση Μητσοτάκη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Από την πλευρά του Προεδρικού Μεγάρου οι επικρίσεις έμειναν αναπάντητες, αλλά ένα προσωπικό σχόλιο στα social media του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας Κώστα Μελισσόπουλου πριν την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί: «Οσοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι «δεν πρόκειται να είναι Πρόεδρος της δραχμής», πως «κλείνει το μάτι στη δραχμή» ψεύδονται συνειδητά και παραπλανούν σκόπιμα. Και το γνωρίζουν καλά. Παλιά τους τέχνη όμως».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυτη στήριξη στον Προέδρο της Δημοκρατίας πάντως προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προσφεύγει στην κινδυνολογία. «Δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη ούτε η ανεύθυνη και μικροπολιτική στάση της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή ούτε βέβαια η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που ακολουθούν ασθμαίνοντας τη ΝΔ. Τέτοιες κινήσεις μαρτυρούν μόνο πανικό» σχολίασε η Κουμουνδούρου. Ωστόσο εξίσου σφοδρή ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας οτι «δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από ένα κόμμα ανεύθυνων, ψευτών και επικίνδυνων για τη χώρα. Να φύγουν τώρα…»

Τα σχόλια Παυλόπουλου, εξάλλου, επικρότησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας παραλληλα τη «δογματική και τυφλή ευρωπληξία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συμπλέοντος Ποταμιού».