Δεν επαναπαύεται στην κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε η πρόσφατη φωτιά που άναψε στο προαύλιο του Μαξίμου από την επιλογή του Δημήτρη Καμμένου σε κυβερνητικό πόστο δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Και όπως επιβεβαιώνει με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», την πρώτη μετά την ορκωμοσία του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εμμέσως πλην σαφώς ο Παππάς δείχνει προς την κατεύθυνση της Χαριλάου Τρικούπη, υπαινισσόμενος ωστόσο ότι και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να οριοθετήσει τις σχέσεις του με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. «Αν αυτό συμβεί θα είναι ένα καλό σήμα» επισημαίνει.
Το άνοιγμα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Νίκος Παππάς δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης. Εξού και οι κινήσεις προσέγγισης των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, με την παραδοχή εκ μέρους του υπουργού πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επηρεάζει τους όμορους πολιτικούς χώρους, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ο Νίκος Παππάς δεν ανησυχεί για την κυβερνητική πλειοψηφία, αφήνει να εννοηθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και υπενθυμίζει ότι άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως και όσοι ανήκουν στους 53, δεσμεύονται και από τη συμφωνία και από το πρόγραμμα του κόμματος.

Κύριε υπουργέ, όταν φεύγατε από το Μαξίμου μετά την προκήρυξη των εκλογών θεωρούσατε βέβαιη την επιστροφή σας;

Η παραίτηση της κυβέρνησης εκείνη τη στιγμή ήταν ο συνταγματικός και δημοκρατικός μονόδρομος εφόσον υπήρχε απώλεια της δεδηλωμένης. Προφανώς και δεν θεωρούσαμε βέβαιη την επιστροφή μας. Οταν φεύγαμε ήμασταν αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη. Καθώς περνούσαν οι μέρες και ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο γίναμε αισιόδοξοι. Στο τέλος, βέβαιοι για τη νίκη.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά των 7,5 μονάδων έναντι της ΝΔ ήταν ανέλπιστη ακόμη και για το κόμμα σας. Τελικώς με χρονική απόσταση σχεδόν μιας εβδομάδας από τις κάλπες έχετε απαντήσει στο ερώτημα για ποιους λόγους σας ανέθεσε και πάλι ο λαός τη διακυβέρνηση της χώρας;

Οποιος βλέπει και αναλύει την επιλογή αλλαγής που έκανε ο λαός τον Ιανουάριο ως μια συγκυριακή αλλαγή, κάνει λάθος. Η λαϊκή ψήφος του Ιανουαρίου ήταν ψήφος του τυπικού τέλους της Μεταπολίτευσης. Αυτή λοιπόν η αλλαγή δεν θα μπορούσε να αντιστραφεί παρότι έπρεπε σε ένα επτάμηνο να τα βάλουμε με θεούς και δαίμονες. Ο λαός είδε ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ότι την κρίσιμη στιγμή κάναμε την επιλογή ευθύνης, ότι αυξήσαμε το εκτόπισμα της χώρας στο εξωτερικό, ότι εμείς μπορούμε να προστατέψουμε τον κόσμο από τις αρνητικές πτυχές της συμφωνίας.

Τι σημαίνει για σας η δεύτερη ευκαιρία που πήρατε από τους πολίτες;

Νομίζω ότι η αίσθηση του κόσμου είναι ότι μας δίνει το δεύτερο μισό της πρώτης ευκαιρίας. Ο λαός εκτίμησε μεταξύ των άλλων ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορέσαμε να εφαρμόσουμε κομμάτια του προγράμματός μας, που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη ρύθμιση των δόσεων και την αποποινικοποίηση των οφειλών.

Η κυβέρνηση από το ξεκίνημά της στραβοπάτησε ως προς τις εντυπώσεις. Μα κανείς δεν σας είχε ενημερώσει για τον διαδικτυακό βίο και την πολιτεία του Δημήτρη Καμμένου;

Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Τα αναγνωρίζουμε και προχωρούμε.

Γιατί αυτή η επιμονή στους Ανεξάρτητους Ελληνες; Γιατί να μη διευρύνετε τις συνεργασίες σας;

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ την προηγούμενη περίοδο ήταν παραγωγική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διεύρυνση της στήριξης αυτής της κυβέρνησης είναι διαρκής στόχος.

Να περιμένουμε το επόμενο διάστημα κάποια ανοίγματα προς τα κόμματα του Κέντρου; Με τη Φώφη Γεννηματά, άλλωστε, τι διαφορές έχετε;

Η Αριστερά στο παρελθόν είχε περιορισμένη επιρροή και όρια. Αυτά τα όρια τα ξεπέρασε με τρόπο εντυπωσιακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα της Αριστεράς είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης. Διεκδικούμε να πείθουμε και τον λαό και άλλα κόμματα ότι το πρόγραμμά μας είναι αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να βάλει το δικό της στίγμα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ. Μένει να ξεκαθαριστεί αν θέλει να οριοθετηθεί από την τακτική των τελευταίων ετών της ταύτισης με την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Αν αυτό συμβεί θα είναι ένα καλό σήμα.

Πάντως, ανεξαρτήτως του τι κάνετε ή τι προτίθεστε να κάνετε στο εσωτερικό της χώρας, διαπιστώνεται μια προσέγγιση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Πώς να την ερμηνεύσουμε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτοπόρα δύναμη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θέλει να επηρεάζει και τους όμορους πολιτικούς χώρους, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα ήταν ευχής έργον αν η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έβαζε τέλος σε αυτό που εδώ και δύο δεκαετίες εύστοχα έχουμε ονομάσει νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Τη συναίνεση που αποτυπώθηκε στις συνθήκες της ΕΕ και εφαρμόστηκε από «μεγάλους συνασπισμούς» συνεργασίας με τη Δεξιά, γέννησε την κρίση και έφτιαξε ένα ατελές θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και να επηρεάζουμε και να πυροδοτούμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ειλικρινά πιστεύετε ότι η μάχη για το χρέος μπορεί να κερδηθεί; Ποιος είναι ο στόχος της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσετε;

Βεβαίως και μπορεί να κερδηθεί αν είμαστε τεκμηριωμένοι, αν διεθνοποιήσουμε το ζήτημα ακόμα περισσότερο και αν δεν αφήσουμε τη διαπραγμάτευση να γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Στόχος είναι να υπάρξει διευθέτηση με την οποία οι ετήσιες υποχρεώσεις δεν θα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και το ύψος του χρέους θα δημιουργεί εμπιστοσύνη στους διεθνείς επενδυτές και στους εγχώριους καταναλωτές.

Ο Πρωθυπουργός μιλάει για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Πόσες αντοχές όμως μπορεί να έχει μια κυβέρνηση με 155 βουλευτές που καλείται να ψηφίσει κυρίως μνημονιακές υποχρεώσεις;

Η χώρα έχει την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα σταθερότητας. Οι αντοχές των κυβερνήσεων δεν προκύπτουν από την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Προκύπτουν από την κοινωνική συναίνεση που μπορούν να διαμορφώσουν. Η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε τερατώδη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μηδενική συναίνεση στην κοινωνία. Για αυτό και κατέρρευσε.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο νέος εσωκομματικός εφιάλτης του Αλέξη Τσίπρα είναι η ομάδα των 53 και ότι προεκλογικώς υπήρξαν φαινόμενα «λευκής απεργίας». Πιστεύετε ότι το κυβερνητικό μέτωπο θα διατηρηθεί αρραγές το επόμενο διάστημα;

Ολοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από τη συμφωνία και το πρόγραμμά μας. Το κυβερνητικό μέτωπο θα είναι αρραγές και διευρυμένο.

Το «πρώτη φορά Αριστερά» πότε θα το δούμε;

Το «πρώτη φορά Αριστερά» δεν το βλέπει όποιος δεν θέλει να το παραδεχθεί και να το πιστέψει.

Σας ακούω να αναφέρεστε ως ηγετική ομάδα στην αναγκαιότητα αντιστοίχισης του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα γίνει αυτό; Και πότε θα δρομολογηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες για το Συνέδριο;

Το Συνέδριο πρέπει να γίνει γρήγορα και είναι απολύτως αναγκαίο. Αποδείχθηκε ότι υπάρχει μια κοινωνική δυναμική απολύτως αναντίστοιχη με το μούδιασμα κάποιων ηγετικών κλιμακίων. Μια δυναμική που ήταν σε θέση να ξεπεράσει και τη διάσπαση και τις παραιτήσεις και άλλα φαινόμενα. Το δέσιμο του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλα κομμάτια κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να αποκτήσει και οργανωτική αποτύπωση.

Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Ούτε πριμοδοτεί κανέναν ούτε νομιμοποιεί εκ των υστέρων το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός. Ο Νίκος Παππάς μιλάει για προστασία των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και εμφανίζεται ικανοποιημένος από την λειτουργία της ΕΡΤ.

Κύριε Παππά, τι θα γίνει με το θέμα των συχνοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τα σχέδιά σας;

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι από τα πρώτα που θα πάει στη Βουλή. Εχει ήδη αναρτηθεί στη διαβούλευση.

Κάποιοι λένε ότι το σχετικό νομοθέτημα θα είναι λίγο περιοριστικό ή ακόμη και φωτογραφικό.

Ακριβώς το αντίθετο. Δεν φωτογραφίζει, δεν πριμοδοτεί, δεν νομιμοποιεί εκ των υστέρων μια κατάσταση ασύδοτη. Προστατεύει τους εργαζομένους, δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που μας εκθέτει ως πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια.

Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία της ΕΡΤ; Τα ποσοστά τής τηλεθέασης δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, ικανοποίηση του κοινού.

Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της ΕΡΤ καταβάλλουν υπερπροσπάθεια και κατάφεραν μέσα σε λίγο διάστημα να την ξαναβάλουν στο τηλεκοντρόλ του τηλεθεατή. Η ΕΡΤ διαρκώς θα βελτιώνεται, θα γίνεται αποτελεσματικότερη και θα συνεχίσει να αποδεικνύει ότι σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων. Σκεφτείτε μόνο ότι χωρίς αύξηση του τέλους έχουμε τρία κανάλια και ένα HD αντί για ένα, αλλά και πολλά ραδιόφωνα.