Την δύσκολη πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αθήνα διαβάζει ο διεθνής Τύπος στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, την οποία παρακολούθησε στενά: Τα προαπαιτούμενα πέρασαν μόνο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, τονίζουν τα ξένα ΜΜΕ παρακάμπτοντας την ισχυρή αριθμητική πλειοψηφία, το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ξεκάθαρα ενώ τα επεισόδια στο Σύνταγμα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο για να συμπληρώσουν το σκηνικό.

Ιδιαίτερη μνεία στις ανταποκρίσεις γίνεται στην αρχική απουσία του Αλ.Τσίπρα αλλά και στην στάση της προέδρου της Βουλής.

Ο βρετανικός Guardian βάζει τίτλο «οι βουλευτές πέρασαν το νομοσχέδιο λιτότητας την ώρα που η αστυνομία συγκρουόταν με διαδηλωτές» και, αντί για φωτογραφία από την Ολομέλεια, δείχνει στιγμιότυπα από το κυνηγητό στο Σύνταγμα. «Ο Αλέξης Τσίπρας περνά φόρους και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό εν μέσω οργισμένων διαφωνιών στον ΣΥΡΙΖΑ» γράφει.

«Το κόμμα του πρωθυπουργού υπέστη τεράστιες απώλειες καθώς 40 βουλευτές του εξεγέρθηκαν εναντίον των μέτρων, τα οποία πέρασαν όπως αναμενόταν με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά απορρίφθηκαν μαζικά από την σκληρή εσωτερική ομάδα της «Αριστερής Πλατφόρμας»» γράφει η εφημερίδα. «Το αποτέλεσμα θα αποδυναμώσει σημαντικά τον Τσίπρα όταν «κάτσει» η έκταση της ανταρσίας» συνεχίζει, αν και επισημαίνει ότι «υπήρξε η ανακούφιση για το ότι η Βουλή υποστήριξε με μεγάλη πλειοψηφία τις μεταρρυθμίσεις».

Financial Times, επίσης με φωτογραφία από τα επεισόδια στο Σύνταγμα, γράφει ότι «ο Τσίπρας κερδίζει την ψηφοφορία για την υποστήριξη του πακέτου διάσωσης», όμως τονίζει ότι «η ανταρσία μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό ενισχύει τους φόβους πως ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί μάχη για να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του και του κόμματός του».

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα αναφέρονται ως «ένδειξη της έντασης πριν την ψηφοφορία», στην οποία σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός «αναγκάστηκε να βασιστεί στην στήριξη της αντιπολίτευσης». Για να δείξουν το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι FT στέκονται στις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η γαλλική Monde βάζει τίτλο: «Η Βουλή ψήφισε το πακέτο βοήθειας… και τώρα;». «Η ισχυρή πλειοψηφία», γράφει, «δεν κρύβει το βαθύ πρόβλημα», υπογραμμίζοντας τον αριθμό των ανταρτών στον ΣΥΡΙΖΑ «ανάμεσα στους οποίους ο τεώς υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, Γ.Βαρουφάκης, και η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου που κατήγγειλε «κοινωνική γενοκτονία».

«Μπορεί να τώρα συνεχίσει ο Αλ.Τσίπρας σαν να μην συνέβη τίποτα;» ρωτά η εφημερίδα, για να απαντήσει «όχι». «Σε αυτήν τη φάση, η καλύτερη επιλογή φαίνεται ο ανασχηματιμός, όμως ο πρωθυπουργός θα βρει με δυσκολία υπουργούς που έχουν ταχθεί εναντίον του ευρωπαϊκού σχεδίου να το εφαρμόσουν» σημειώνει.

Ο γερμανικός Τύπος

«Ο Τσίπρας πέρασε το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων από το κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπόρεσε να δώσει στους πιστωτές της Αθήνας αυτό που ήθελαν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, συνεχίζει η εφημερίδα, σχολιάζοντας όμως ότι αυτό είχε μεγάλο τίμημα για την κυβέρνηση.

Η εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει ότι οι έλληνες βουλευτές υιοθέτησαν κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο που ζητούσαν οι πιστωτές, όμως τονίζει ότι στο κυβερνών κόμμα υπήρξαν πολλοί που το καταψήφισαν.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις, 38 διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ», είναι ο τίτλος που επέλεξε η Frankfurter Allgemeine, υπογραμμίζοντας ότι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης καταψήφισε το νομοσχέδιο.

«Ο Τσίπρας κέρδισε και έχασε την ίδια ώρα», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν έντονη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε και πάλι για τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, σημειώνει η εφημερίδα. Μετά υπερίσχυσε το «ναι» στα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές, εξηγεί η Handelsblatt, επισημαίνοντας όμως ότι μετά τη διαφωνία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την πλειοψηφία στη βουλή.

«Πώς βρέθηκε σε δίλημμα ο Τσίπρας», διερωτάται η Suddeutsche Zeitung, εξηγώντας ότι αν και το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, οι αντίπαλοι του Έλληνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ότι είναι απρόβλεπτοι.

Τέλος, το άρθρο του περιοδικού Der Spiegel τιτλοφορείται: «Διατήρησε την αξιοπρέπεια, διασπάστηκε το κόμμα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε από το κοινοβούλιο ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στο οποίο δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος, επισημαίνει το περιοδικό. Τώρα όμως ένα μέρος του κόμματός του έχασε την εμπιστοσύνη του στον Τσίπρα, συνεχίζει.