Το 61% θα ξεπεράσει το «όχι» σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, που έχει αναλάβει την έκδοση των αποτελεσμάτων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Καριώτογλου βάσει των στοιχείων από 3.500 εκλογικά τμήματα της χώρας. «Είμαι διπλά ικανοποιημένος. Νομίζω ότι τώρα μπορώ να το πω» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Στην Β’ Πειραιώς καταγραφόταν το υψηλότερο ποσοστό του «όχι» στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, όπου με ενσωμάτωση του 37% των αποτελεσμάτων λάμβανε 73,12%. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά του «όχι» και στις εκλογικές περιφέρειες Χανίων (73,01%), Κέρκυρας (70,45%), Ηρακλείου (69,18%) και Ξάνθης (68,44%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά το «ναι» συγκέντρωνε στις περιφέρειες Λακωνίας (έλαβε 49,08%), Α΄Αθηνών (48,92%), Γρεβενών (47,81%), Καστοριάς (47,57%) και Χίου (46,19%).

Νωρίτερα είχαν δημοσιοποιηθεί οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων για το τελικο αποτέλεσμα με το κλείσιμο της κάλπης.

GPO (Mega)

«Όχι»: 51,5%

«Ναι»: 48,5%

MRB (Star)

«Όχι»: 51,5%

«Ναι»: 48,5%

Metron Analysis (ANT1)

«Όχι»:49%

«Ναι»: 46%

Marc (Apha)

«Όχι»: 49,5- 54,5

«Ναι»:45,5- 50,5

Περίπου στις 9 το βράδυ, θα γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά όμως κλήθηκαν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες.

Οι εκλογείς έλαβαν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγραφόταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι επέλεξαν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο ήταν το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.