Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, με στόχο της κυβέρνησης να κλείσει εντός της εβδομάδας η συμφωνία που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της Αθήνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πίεσε την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ «για πολιτική λύση» στο θέμα της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση, διάρκειας 35′, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι συνομιλητές της μοιράζονται την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση.

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών ηγετών. Η προηγούμενη, διάρκειας μίας ώρας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία, ενώ πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι είναι έτοιμα ήδη τρία προσχέδια συμφωνίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

Στα ανοιχτά θέματα συμπεριλαμβάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ωστόσο σε όλα φαίνεται ότι υπάρχει σημείο σύγκλισης.

Δίωρη συνάντηση είχαν το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων, θύελλα προκάλεσε στην κυβέρνηση η επιλογή της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ, και φαίνεται πως στο Μαξίμου προσανατολίζονται σε επαναθεώρηση της απόφασης.

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ

Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντώνται το απόγευμα της Δευτέρας η γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η τριμερής Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν έχει στην επίσημη ατζέντα το θέμα της Αθήνας, το οποίο όμως εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος.