Το πολυπληθές ακροατήριο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πάντοτε εντυπωσιακά πολυπολιτισμικό, καθώς δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη καλύπτουν δημοσιογραφικά ολόκληρο το φάσμα της διεθνούς οικονομικής επικαιρότητας. Αυτή τη φορά όμως δεν συνέβη το ίδιο, καθώς το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν ένα και μοναδικό. Το ελληνικό. Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι δημοσιογράφοι ακόμη και από την Αφρική επέλεξαν να «κάψουν» την πολυπόθητη ερώτηση που τους αναλογούσε και να θέσουν στην κυρία Λαγκάρντ ερωτήματα που αφορούσαν τη δική μας χώρα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, με τη γνώριμη αυτοπεποίθησή της και απόλυτα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τα αναμενόμενα και καταιγιστικά ερωτήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, έστειλε τα μηνύματα που θεώρησε πως στην παρούσα συγκυρία πρέπει να εισακουστούν στην Αθήνα. Η κυρία Λαγκάρντ –που αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου συναντήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη –κατ’ αρχάς διευκρίνισε ότι καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων δεν έχει υπάρξει ποτέ από αναπτυγμένη χώρα και δεν έχει εγκριθεί ως αίτημα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τα τελευταία 30 χρόνια. «Και είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ούτε αυτή τη φορά» πρόσθεσε με νόημα, εξηγώντας ότι αν έχουν γίνει εξαιρέσεις στο παρελθόν αυτές αφορούσαν αναπτυσσόμενες χώρες με αποτελέσματα καθόλου παραγωγικά. Η κυρία Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους δεν θα συνιστούσε στην Ελλάδα να παραβιάσει.

GRΑCCIDENT. Στο Ταμείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον φόβο ενός ατυχήματος, για το ενδεχόμενο δηλαδή λάθος χειρισμοί να πυροδοτήσουν σειρά απρόβλεπτων εξελίξεων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων. Ούτε κρύβουν το πόσο πολύ τους ανησυχεί το θέμα της ρευστότητας. «Σε όλες τις χώρες που δανείζουμε χρήματα, η κατάσταση της ρευστότητας μας απασχολεί. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο έχουμε εξηγήσει στον κ. Βαρουφάκη ποια ακριβώς είναι η πολιτική του Ταμείου επ’ αυτού». Η γενική διευθύντρια του Ταμείου μάλιστα, σε μια σαφή προσπάθεια να ασκήσει περαιτέρω πίεση προς την Αθήνα, εξήγησε ότι μια καθυστέρηση πληρωμών μεταφράζεται σε ανάγκη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τη διεθνή κοινότητα, πολλά μέλη της οποίας, όπως τόνισε, βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση.

Η κυρία Λαγκάρντ στη μη προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον κ. Βαρουφάκη του επανέλαβε την άμεση ανάγκη διαμόρφωσης πλαισίου μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταστεί εφικτή η αποδέσμευση δόσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.

Λίγο νωρίτερα είχε πει στη συνέντευξή της ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκτησης της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις σε μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, μιλώντας στο γαλλικό κανάλι France 24, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας τη διαπραγμάτευση που γίνεται έως τώρα σε Βρυξέλλες και Αθήνα επιφανειακή και αργή, τονίζοντας ότι η αξιοπιστία μιας χώρας κρίνεται από το κατά πόσο τηρεί τις δεσμεύσεις της.