Σε νέα αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχει βρεθεί τα τελευταία 24ωρα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή και την απόφασή της να δοθεί εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος να μην παραλαμβάνει τις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές.

Μετά τις επιθέσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που την Τρίτη κατήγγειλε επιβολή «απαγορευτικού» στις επίκαιρες ερωτήσεις υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «επιχειρεί να αποφύγει την συζήτηση στη Βουλή για καυτά θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την κοινωνία»,ακολούθησε η επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη που κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής για «απαράδεκτη καθυστέρηση» και «γενικότερη δυσλειτουργία της Βουλής».

Το αποτέλεσμα ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου να προχωρήσει νωρίς το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου μέσω του καναλιού της Βουλής.

Σε αυτήν και μεταξύ πολλών άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κινηθούν διαδικασίες για το θέμα αυτό, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».

Στην πρώτη της συνέντευξη προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Ζωή Κωνσταντοπούλουδήλωσε ότι τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή».

Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συντέλεσαν στην διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και εξοπλιστικά προγράμματα.

«Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες πώς αυτές οι συμβάσεις διόγκωσαν το χρέος» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

«Να επιστρέψουν τα γραφεία τους οι Μητσοτάκης, Σημίτης, Παπανδρέου»

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι αύριο θα αποστείλει επιστολές προς τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου με την οποία θα τους ζητά να αποδώσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες των βουλευτών.

Η πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ακόμα ότι:

Θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής σε ότι αφορά την αδικαιολόγητη απουσία βουλευτών. Έτσι, μετά από πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα γίνεται περικοπή 1/5 της αποζημίωσης του βουλευτή.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα προτείνει την συλλογική κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών στις επιτροπές, καθώς όπως είπε, η παρουσία τους σε αυτές είναι στο πεδίο του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.

Η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε επίσης «για αχειραγώγητη ενημέρωση όλων των πολιτών για τις εργασίες της Βουλής, τόσο μέσα από το κανάλι της Βουλής αλλά και διαδικτυακά όσο και από την ΕΡΤ Open.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδίδονται απευθείας όλες οι συνεδριάσεις και των Επιτροπών και της Ολομέλειας.«Η Βουλή θα λειτουργήσει θαρρετά, ώστε να μπει τέλος στον παραμορφωτικό φακό της ενημέρωσης», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τέλος έκανε λόγο για «άνοιγμα της Βουλής» στις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε:«Η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της στη νέα γενιά, στους πολίτες και στους ανθρώπους που αναζητούν πρόσβαση για την έρευνα τους».

Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ειδικά για τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από την περασμένη Βουλή προκάλεσε τη νέα αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής ότι «επιχειρεί να καταστήσει τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής ζωής».

Μητσοτάκης:«Γενικότερη δυσλειτουργία της Βουλής»

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκηςμε αφορμή ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά σχετικά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ στην υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, δήλωσε ότι τρεις εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση στις 11 Φεβρουαρίου 2015, οι βουλευτές των κομμάτων δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα κατάθεσης επίκαιρων ερωτήσεων.

«Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα καθυστέρηση που παρόμοιά της δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και υπενθυμίζει ότι με τη σύγκληση της Βουλής μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, η κατάθεση της πρώτης επίκαιρης ερώτησης έγινε στις 17 Ιουλίου 2012, εννέα μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης (8 Ιουλίου 2012), ενώ η επίκαιρη αυτή ερώτηση ήρθε προς συζήτηση στην Ολομέλεια έξι ημέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου 2012.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έθεσε θέμα «γενικότερης δυσλειτουργίας της Βουλής υπό την Προεδρία της κυρίας Κωνσταντοπούλου», στην οποία, όπως ανέφερε, έχει απευθύνει επιστολή από τις 26 Φεβρουαρίου ζητώντας γραπτή ενημέρωση για το πότε θα προγραμματιστεί η εκλογή Προέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως επίσης και για το πότε θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «την ίδια στιγμή δυστυχώς τα συντεταγμένα όργανα της Βουλής ακόμη δεν συνεδριάζουν και ως εκ τούτου η ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου και κατ’ επέκταση της ίδιας της Δημοκρατίας συνεχίζει να παρεμποδίζεται από τη στάση της Προέδρου της Βουλής».