Την ύπαρξη προβλημάτων ρευστότητας για την ελληνική οικονομία αναγνώρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5, προαναγγέλλοντας «νομοθετικά μέτρα,τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο». Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να υποστηρίξει ότι τα χρηματοδοτικά κενά είναι ένα ζήτημα «που αφορά και τους εταίρους μας».

Στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μίλησε και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ αλλά και την συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup. Είπε μάλιστα πως το αν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή ή όχι είναι ζήτημα «πολιτικής απόφασης γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα».

Συγκεκριμένα για το πρόβλημα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε:

«Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία αλλά σίγουρα αυτό είναι και ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».

Τι θα γίνει με τις 100 δόσεις

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύτηκε ότι «αυτήη ιστορία θα προχωρήσει και θα προχωρήσει άμεσα» προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε και χρόνο να περιμένουμε». Σημείωσε μάλιστα πως αναζητούνται οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι «για να μην υπάρχει κανένας που να θεωρεί τον εαυτό του κοροΐδο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά εννοώντας τους καλοπληρωτές.

Και εξήγησε: «Επειδή ακριβώς περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εμείς αυτό που θα δούμε είναι το βέλτιστο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ανακούφισης αυτών των οφειλετών και το πρόβλημα της εισροής των χρημάτων. Εμείς αυτή τη στιγμή λειτουργούμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα ως ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα φέρει πολύ σύντομα αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα αλλάξει κάτι υπό την πίεση των δανειστών. Αν αλλάξει κάτι, θα αλλάξει μόνο μέσα από μια διαβούλευση η οποία γίνεται στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί αυτοί οι τρόποι. Ακριβώς γι’ αυτό ψάχνουμε να βρούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας που να θεωρεί τον εαυτό του κορόιδο».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραδέχτηκε επίσης ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, αλλά όπως είπε «δεν υπάρχει περίπτωση να είναι συντελεστής που θα αφορά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με βασικές ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών».

«Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι παραπάνω» προσέθεσε. «Είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη να δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο. Σε καμία περίπτωση πάντως και πραγματικά σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει περίπτωση να έχεινα κάνει με αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία είναι σημαντικά στη ζωή των πολιτών. Οι αποφάσεις θα έρχονται τμηματικά. Μιλάμε για μια εξειδίκευση, η οποία πρέπει να γίνει ανά υπουργείο σε σχέση με αυτή τη λίστα, μια εμβάθυνση».

«Δεν υπογράψαμε παράταση του μνημονίου»

Σχετικά με τη συμφωνία του Eurogroup ο Γ. Σακελλαρίδης επέμεινε ότι «σεκαμιά περίπτωση δεν μιλάμε για παράταση του μνημονίου, όχι επειδή δεν θέλουμε εμείς να μιλάμε και θα μας ενοχλούσε αλλά γιατί στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για παράταση του μνημονίου. Και γιατί δεν μιλάμε; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει παράταση του μνημονίου, παρόλο που της ζητήθηκε επιτακτικά σε δυο Eurogroup. Το ζήτημα για το μνημόνιο είναι ότι έχει μπει στο χρονοντούλαπο ως πλαίσιο πολιτικής που προωθεί τη λιτότητα, τις μειώσεις μισθών. Και σας το λέω με πάσα ειλικρίνεια, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να υπογράψει τέτοιου τύπου πολιτικές».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγιναν στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και για τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν για τη συμφωνία με τους δανειστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Στο τέλος έγινε μια ενδεικτική ψηφοφορία, όπου η πολύ μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Ακόμα και αυτοί, οι οποίοι καταψήφισαν, δεν σημαίνει ότι αν θα ερχόταν στη Βουλή αυτή η συμφωνία δεν θα ψήφιζαν υπέρ. Όταν λέμε ότι είναι μια ενδεικτική ψηφοφορία στο εσωτερικό της ΚΟ, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του με αυτό τον τρόπο, αλλά νομίζω ότι δεν τίθεται κανένα θέμα στο επίπεδο του Κοινοβουλίου».

«Νομικά δεν τίθεται θέμα να περάσει από τη Βουλή»

Ερωτηθείς ωστόσο για το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε:

«Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες – επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα – θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς».

Απέφυγε δε να απαντήσει για το αν η επικύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης θα γίνει τελικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο μέρες που θα το ανακοινώσουμε. Έχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο, τρεις μέρες» ήταν η απάντησή του.