Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σχετικά με τους όρους μιας νέας οικονομικής συμφωνίας γίνεται στη βάση της ισοτιμίας και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη

.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα και εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους δανειστές.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός είναι δύο μεγάλες παγίδες για όσους γνωρίζουν καλά τα οικονομικά. Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, ώστε να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής».

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλώς δύο μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. «Μπορεί μεν να είναι ακρωτηριασμένες, αλλά αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι να γίνει στην Κύπρο, «με την οποία μας συνδέει όχι μόνο η ιστορία αλλά και ένα κοινό μέλλον».

«Παρά την κρίση που έχει επιβαρύνει τους Έλληνες και τους Κυπρίους με θυσίες άδικες, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο βασικοί πυλώνες σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, εξάλλου, ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη.

«Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει της προσπάθειες της Κύπρου για μια λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των υφιστάμενων συμφωνιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και μιας κοινής ιθαγένειας.

Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψη στον τομέα των διμερών σχέσεων και ότι βρισκόμαστε ίδιο μήκος κύματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, επίσης, ότι βρίσκεται στην Κύπρο σε μια δύσκολη συγκυρία, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και τόνισε ότι η τουρκική ενέργεια για την αποστολή του Μπαρμπαρός στην περιοχή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες.

Όμως, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, τόνισε, χρειάζεται σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και όχι απειλές.

Ανέφερε ακόμα, ότι μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιτρέπει τη συνεργασία όλων, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για όλους.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Τονίζοντας ότι η επίσκεψη αποδεικνύει το γνωστό ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό Ελληνισμό, είπε ότι στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση σε λύση που θα είναι βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των προσκλήσεων της Τουρκίας προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος με προοπτική κατάληξης. Επαναβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας περνούν μέσα από το κυπριακό και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Είπε επίσης ότι είναι αυτονόητο πως οι υδρογονάθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες διαπιστώθηκε πως κοινή ήταν η θέση πως, με τη συνεργασία άλλων κρατών, επιδίωξη της Κύπρου και της Ελλάδας θα είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών και κατέληξε λέγοντας ότι αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για αντιμετώπιση των διεθνών και ευρωπαϊκών προκλήσεων.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στην Κύπρο λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Από το αεροδρόμιο, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στη Λευκωσία, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αργότερα, ο έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Συνάντηση Τσίπρα – Χρυσόστομου

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας Κύπρου εξήρε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο γιατί «η κυπριακή Εκκλησία στάθηκε στο πλάι των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση και από πολιτικές επιλογές που αδίκως ταλαιπώρησαν την πλειονότητα της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Χρυσόστομο για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι «οι πεφωτισμένοι πνευματικοί ηγέτες πρέπει να προτάσσουν τα στήθη στο μίσος, διότι οι θρησκείες είναι για να ενώνουν του λαούς και όχι να τους χωρίζουν».

Ευχήθηκε παράλληλα να συνεχιστεί η προσπάθεια για τον αναγκαίο διαθρησκευτικό διάλογο, σε μια εποχή, όπου, όπως είπε, το θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε περιπέτειες, με την άνοδο του φονταμενταλισμού και του φανατισμού.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου για θρησκευτική ελευθερία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την επίσκεψή του και είπε ότι εύχεται να πετύχει στο έργο του, γιατί «η επιτυχία του θα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού».

Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν αντάλλαξαν απόψεις εφ`όλης της ύλης.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Σε ομιλία του στη Βουλή της Κύπρου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να στηρίξει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ σημείωσε πως το Κυπριακό αποτελεί μείζον θέμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στη Κυπριακή Βουλή τόνισε ότι ελπίζει στη στήριξη του για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη και να τερματιστεί η πολιτική που υπέβαλλε σε άδικες θυσίες τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώμα.

Έκανε αναφορά στην εξωθεσμική λειτουργία της τρόικας η οποία πρέπει να λάβει τέλος και να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης.

Ακόμη η προσφώνηση του έλληνα Πρωθυπουργού περιλάμβανε αναφορές στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις και στάθηκε στους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου που αποκτούν νέα δυναμική.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού έκανε λόγο για πρόβλημα εισβολής και κατοχής τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολίτικης.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του Πρωθυπουργού ο κύπριος πρόεδρος.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Η Λευκωσία είναι ο πρώτος σταθμός της πρώτης περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακολουθεί την Τρίτη η επίσκεψη στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και έπειτα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα καθώς είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.