Εγκλωβισμένη σε μία διαπραγμάτευση με τους δανειστές που δείχνει αδιέξοδη, παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις, εμφανίζεται η κυβέρνηση και αναζητείται πλέον μια πολιτική λύση για να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα στο επόμενο στάδιο.
Η ψυχρολουσία στο παρισινό ραντεβού με τους εκπροσώπους της τρόικας έχει βραχυκυκλώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος επιμένει να αποκρούσει κάθε απαίτηση για νέες περικοπές στις συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων (μέσω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα και νησιά), αλλά φέρεται ότι έχει ήδη αποδεχθεί ή ότι ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει σε μια σειρά από άλλα δύσκολα μέτρα, όπως την άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το εργοδοτικό δικαίωμα σε ανταπεργία (λοκάουτ) και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Παρά την προσπάθεια να προβληθεί η παρισινή συνάντηση με θετικό πρόσημο, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση είναι μετέωρη, ενώ –κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης –ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη ανοίξει έναν νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών κορυφής με το τρίγωνο των δανειστών.

Προκειμένου να ανιχνεύσει προθέσεις και να βρει σημεία σύγκλισης, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε μια συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός φέρεται ότι επικοινώνησε τις τελευταίες ώρες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρξε εκτενή συζήτηση και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Με την επικοινωνία αυτή δε, συνέδεαν και τη χθεσινή παρέμβαση του Βερολίνου, το οποίο κινήθηκε σε μια γραμμή αποδραματοποίησης της κατάστασης. Είναι πρόδηλο, πάντως, ότι το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πλέον σε μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και, συνακόλουθα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Υπό τις νέες συνθήκες, από το μέτωπο του κυβερνητικού σχεδιασμού σχεδόν ανοικτά κάνουν λόγο για μια, ολιγοήμερη έστω, παράταση του ισχύοντος προγράμματος πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, την οποία συνδέουν με «τεχνικής φύσεως» εκκρεμότητες, ενώ αναγνωρίζουν ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης του ΔΝΤ στο τέλος του έτους έχει εγκαταλειφθεί.

Το ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ και το 2015, ενώ η Αθήνα εμφανίζεται πλέον πρόθυμη να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου, εάν το επιβάλλει ένας παρατεταμένος αποκλεισμός της χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε, ουσιαστικά, και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έπειτα από τη νέα σύσκεψη που είχε χθες με τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «με το ΔΝΤ υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει το 2016 και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε, εφόσον το έχουμε ανάγκη…».
Στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους σε κάθε επίπεδο, η κυβέρνηση θα επιμείνει να αμφισβητεί την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, τουλάχιστον σε ύψος που να δικαιολογεί τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ απορρίπτει και το ενδεχόμενο μιας εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος δανειακού προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα ετέθη από τους δανειστές στο Παρίσι, αλλά δεν εξετάζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους.

Αφενός, γιατί η παράταση θα έπρεπε να εγκριθεί από αρκετά ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και, συνεπώς, να συνοδεύεται από νέα μέτρα. Αφετέρου, επειδή η παράταση θα ερμηνευόταν εντός και εκτός συνόρων ως απόδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της –συνεπώς, ως απόδειξη μιας ελληνικής αποτυχίας. Είναι μια εξέλιξη, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιες πηγές, που θα κονιορτοποιούσε την εικόνα που προέβαλλε η κυβέρνηση έως πριν έναν μήνα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο σφυροκόπημα από τις αγορές.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Μέσω του παρισινού ραντεβού η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε ούτε ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ενώ έντονο προβληματισμό δημιουργεί η επιμονή των δανειστών να αναδεικνύουν τα κενά στο Ασφαλιστικό, πιέζοντας για νέα οριζόντια μείωση στις συντάξεις.

Κυβερνητικοί παράγοντες ερμηνεύουν την τακτική αυτή ως μια προσπάθεια παράτασης της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Η εκτίμηση ότι η τρόικα δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μια συμφωνία εάν δεν έχει διαβεβαίωση για την εγχώρια πολιτική σταθερότητα κερδίζει έδαφος και στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι για την επίτευξη συμφωνίας είναι αναπόφευκτη η λήψη επώδυνων μέτρων στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά αποκλείουν κατηγορηματικά άμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, παραπέμποντας στις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού. Το μήνυμα που έχει μεταφερθεί και στους δανειστές είναι ότι «τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από την παρούσα Βουλή».

Τα σπρεντ τραβούν την ανηφόρα…

Σε πορεία ανόδου και χθες τα σπρεντ, μετά το αδιέξοδο του Παρισιού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε το 8,4%, από περίπου 8% προχθές. Ηταν το υψηλότερο επίπεδο μετά το 9% της 15ης Οκτωβρίου.