Η πέμπτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο, ανοίγει τη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή. Καθοριστική στο επόμενο διάστημα θα είναι η «ευελιξία» που είχε υποσχεθεί η Μέρκελ την τελευταία φορά που ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί στην καγκελαρία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Προαπαιτούμενο της «ευελιξίας» του Βερολίνου είναι η προσήλωση της Αθήνας σε μια μεταρρυθμιστική γραμμή. Η εμμονή στις μεταρρυθμίσεις που έδειξε η Μέρκελ κατά τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού στο Βερολίνο προϊδεάζει για το πόσο δύσκολη θα είναι η επικείμενη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα.

Για ένα πράγμα μπορεί να είναι σίγουρος ο Πρωθυπουργός πριν περάσει σήμερα το μεσημέρι την πόρτα της καγκελαρίας: θα λάβει δημοσίως εύσημα από την Ανγκελα Μέρκελ. «Η καγκελάριος επαναλαμβάνει συχνά την εκτίμησή της για τον δρόμο που διήνυσε η Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά» είπε χθες στο Βερολίνο ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Βέβαια, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για τα δύσκολα, τις απαντήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή του Μνημονίου. Η Μέρκελ έχει ιδιαίτερη έφεση στις λεπτομέρειες και είναι πάντα καλά διαβασμένη, το είχε δείξει ήδη τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν μιλούσε για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανυπαρξία κτηματολογίου στην Ελλάδα.

Το 2011 φαντάζει σήμερα πολύ μακρινό. Το σημαντικότερο: η καγκελάριος βλέπει πλέον ότι «στην Ελλάδα, έπειτα από μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, υπάρχουν δείγματα ελπίδας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην ανάπτυξη» είπε χθες ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. Η καγκελάριος περιμένει από τον έλληνα Πρωθυπουργό «να αναπτύξει τις θέσεις του για το πώς θα συνεχιστεί η πορεία της Ελλάδας» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. Αυτό μπορεί να ακούγεται εκ πρώτης όψεως ως απειλή. Αλλά στην ουσία είναι παραδοχή της νέας κατάστασης που διαμορφώνει το τέλος του δεύτερου Μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας το πρόγραμμα, ανακτά και τον έλεγχο των κινήσεων στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Δεν είναι λίγοι στη Γερμανία εκείνοι που ανησυχούν ότι το τέλος των ελέγχων θα σημάνει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων. Στην ανησυχία αυτή προστίθεται και η απειλή της πολιτικής αστάθειας ενόψει της προεδρικής εκλογής, θέμα στο οποίο ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προϊδεάσει την κυρία Μέρκελ για τις προθέσεις του. Για τους δύο αυτούς λόγους η γερμανική κυβέρνηση, επισήμως, δεν μπαίνει ακόμα στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του Μνημονίου, μολονότι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup του 2012 που υποχρεώνει τους εταίρους να διευθετήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ. Με τη σημερινή επίσκεψη Σαμαρά στην καγκελαρία κλείνει ο κύκλος που άνοιξε με την πρώτη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ τον Αύγουστο του 2012. «Ανάσα για το μεγάλο μακροβούτι» που απαιτούσε η εφαρμογή του Μνημονίου είχε ζητήσει τότε ο Πρωθυπουργός, πείθοντας τη Μέρκελ ότι δεν έχει καμία σχέση με τον αντιμνημονιακό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαμαρά.

Οταν ξαναβρέθηκε στην καγκελαρία τον Νοέμβριο του 2013, άκουσε τη Μέρκελ να λέει πρώτη φορά δημόσια ότι βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ». «Θα δείξουμε ευελιξία» είχε πει τότε η καγκελάριος. Ηταν η φράση-κλειδί για τη στάση τής νέας κυβέρνησής της με εταίρο πλέον τους Σοσιαλδημοκράτες. Η «ευελιξία» εκφράστηκε στον μαραθώνιο έλεγχο της τρόικας που τράβηξε μέχρι τις ευρωεκλογές, όταν Μέρκελ και Σόιμπλε δήλωναν συνεχώς ότι «το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε τροχιά».

Η «ευελιξία» αυτή θα απαιτηθεί και στη διαπραγμάτευση που ξεκινάει τώρα. Ολα δείχνουν ότι θα είναι σκληρή.