Η ομιλία Παπανδρέου αλλά και η προηγούμενη παρέμβαση Πετσάλνικου που ανέφερε ότι «το 8% δεν μας αρκεί», προαναγγέλλοντας κάτι καινούργιο, προκάλεσαν εμφανή δυσφορία στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η δυσαρέσκειά του είχε αποτυπωθεί στο πρόσωπό του, ενώ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κατεβαίνοντας από το βήμα στάθηκε δίπλα του και άρχισε να του μιλάει, εκείνος έδειξε ότι δεν ήθελε να ανοίξει κουβέντα. Προηγουμένως στον χαιρετισμό του είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει συσπειρωτικά λέγοντας ότι «η παρουσία όλων εδώ δίνει ένα ηχηρό ράπισμα στους κύκλους που δημιουργούν νοσηρές εντυπώσεις και είναι προοίμιο της ενωτικής παρουσίας όλων στην κεντρική εκδήλωση».

Μάλιστα είπε για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου ότι οφείλεται σε ανειλημμένη υποχρέωση, καθώς «πολιτικά και συναισθηματικά, προφανώς και θα είναι παρών όπως και ο πρόεδρος Κώστας Σημίτης, συμβολίζοντας τη συνέχεια της παράταξης και στα εύκολα και στα δύσκολα».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπερασπίστηκε και τις επιλογές του 2010, παρά το γεγονός ότι «κάναμε προφανώς και λάθη, άρα και αδικίες και αστοχίες», λέγοντας ότι «με τεράστιο κόστος κάναμε μία επιλογή βαθιά ριζοσπαστική και προοδευτική». Πρόσθεσε όμως ότι «την κάναμε χωρίς να έχουμε πείσει όσους συγκρότησαν το πλειοψηφικό ρεύμα της Δημοκρατικής Παράταξης και είδαμε να διαχωρίζουν τη θέση τους και να ακολουθούν τον δρόμο της προσωπικής ευκολίας στελέχη που έπρεπε να αγωνιστούν για να πείσουν τους καλόπιστους αλλά απροετοίμαστους συντρόφους της κοινωνικής βάσης».