Με σαφή διάθεση να μην επιτρέψει στους χρυσαυγίτες και στα μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων να επικρατήσουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και με μια συμβολική κίνηση που δηλώνει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή εμφανίσθηκε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Δεν δίστασε, κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου χθες το πρωί, να ζητήσει «από τα δύο άκρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, να σταματήσουν τα συνθήματα που αντάλλασαν δημιουργώντας σκηνικό έντασης, ενώ στη συνέχεια έβαλε στο σακάκι του το αστέρι του Δαβίδ.

Μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή χρυσαυγιτών δημοτικών συμβούλων. Ανοιξαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «έξω οι φασίστες από τις γειτονιές». Θέσεις στην αίθουσα όμως, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή, είχαν πάρει και οπαδοί της Χρυσής Αυγής που φώναζαν με τη σειρά τους συνθήματα για την αποφυλάκιση των στελεχών της οργάνωσης, ενώ η ένταση ανέβηκε την ώρα που υπέγραφε το πρωτόκολλο ορκωμοσίας ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και βουλευτής Σερρών της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Ματθαιόπουλε, στης φυλακής τα σίδερα» φώναζαν οι αντιφασίστες, «είναι για τους λεβέντες» απαντούσαν οι οπαδοί του.

Στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας και ενώ η ανταλλαγή συνθημάτων συνεχιζόταν, ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε «από τα δύο άκρα» να σταματήσουν. Αυτό προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των μελών αντιφασιστικών οργανώσεων που αρνήθηκαν τον χαρακτηρισμό του άκρου. «Εντάξει», απάντησε», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Εδώ είναι αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι ούτε γήπεδο ούτε καφενείο, είναι για σας ντροπή να σπιλώνετε την αίθουσα». Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης προειδοποίησε ότι θα καλούσε την Αστυνομία αν δεν σταματούσαν τα συνθήματα. Μάλιστα, όταν ακούστηκε ότι «οι φασίστες δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο», παρατήρησε ότι «τους φασίστες αυτούς τους ψήφισε ένα μέρος του ελληνικού λαού. Πείτε σε αυτούς που τους ψήφισαν να μην τους ξαναψηφίσουν». Στη συνέχεια, ο κ. Μπουτάρης –που όπως και τα περισσότερα μέλη της παράταξής του έδωσε πολιτικό όρκο –καρφίτσωσε στο σακάκι του ένα φέιγ βολάν με το αστέρι του Δαβίδ, το οποίο είχε τυπώσει η δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων Πρασίνων Ελεάννα Ιωαννίδου: το έκανε ως υπόμνηση του Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ως απάντηση στην παρουσία δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής.