Αναβάλλεται η συζήτηση στη Βουλή για το αντιρατσιστικό, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 26 Αυγούστου, στην εκπνοή, δηλαδή, των εργασιών του Β΄ Θερινού Τμήματος της Ολομέλειας.

Την αναβολή ζήτησε και απέσπασε ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΧαράλαμπος Αθανασίου.

«Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού μέσα στον Αύγουστο είχε περιγραφεί ως μια επίδειξη κυβερνητικής συνοχής, αλλά τελικά συνάντησε πολλές αντιδράσεις, τόσο από βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και από κύκλους της εκκλησίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των επιστολών που εστάλησαν προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από 38 βουλευτές της ΝΔ όσο και από τον Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία.

Μετά τους 38 βουλευτές της ΝΔ που ζητούν να εξομοιωθεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές εξέφρασαν παρόμοια θέση, σε υψηλότερους τόνους.

Με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο «όπως έρχεται για ψήφιση, αποτελεί μία κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς» και «η απουσία αναφοράς στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας το καθιστά μνημείο υπόδουλης αποικίας». Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Γιαταγάνα Χρυσούλα, Γιοβανόπουλος Κων/νος, Καπερνάρος Βασίλειος, Κασαπίδης Γεώργιος, Μουτσινάς Πάρις, Μπόλαρης Μάρκος, Νικολόπουλος Νικόλαος και Νταβρής Γεώργιος.