«Δεν τίθεται θέμα Κουβέλη», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, με αφορμή τα απογοητευτικά ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα η ΔΗΜΑΡ έλαβε το 1,21% των ψήφων, που σημαίνει ότι κατετάγη 10η και φυσικά δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή.

Πρόκειται μάλιστα για τη μοναδική κοινοβουλευτική παράταξη που δεν μπαίνει στην Ευρωβουλή.

Ο Σπύρος Λυκούδης διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι το αποτέλεσμα θέτει ζητήματα όσον αφορά την πολιτική του κόμματος.«Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς», τόνισε.

Αργότερα πάντως, ο Σπ. Λυκούδης ήταν ακόμη πιο οξύς στην κριτική του για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο – σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 – ότι πρόκειται για συντριβή.

«Εχω βρεθεί σε πολιτική απόσταση το τελευταίο διάστημα με τον Φώτη» είπε ο Σπ. Λυκούδης μιλώντας στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη και συνέχισε: «Δεν συμφωνούμε σε τίποτα από τις επιλογές που έχει κάνει. Του το έχω πει και δεν αλλάζουν τα αισθήματά μου απέναντι σε εκείνος και τα δικά του απέναντι σε μένα, αλλά δεν συμφωνούμε πολιτικά και είμαστε σε απόσταση. Θεωρώ ότι ο Φώτης, ως πρόεδρος, χειρίστηκε πολιτικές που δεν ήταν σωστές και τις διαχειρίστηκε και ο ίδιος».

Το κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε επίσης τον Φώτη Κουβέλη να παραδεχτεί τα λάθη του κάτι που όπως σημείωσε δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής: «Νομίζω ότι πρέπει με γενναιότητα το κόμμα μου να αναγνωρίσει την ήττα. Και γενναιότητα δεν σημαίνει να βγει και να πει ότι χάσαμε με 1,2%, διότι αυτό είναι προφανές και το βλέπει και ένα παιδάκι. Γενναιότητα είναι να παραδεχθεί ότι παρήγαγε και άσκησε πολιτικές όλο αυτό το τελευταίο διάστημα που ήταν απέναντι στον κόσμο που μας στήριζε. Αυτό σημαίνει γενναιότητα. Δεν σημαίνει να πω ότι «έχω μικρότερο ποσοστό από αυτό που ήθελα, ευχαριστώ πολύ». Γενναιότητα είναι να πει: «Δεν πήγαμε καλά, βρε παιδιά. Δεν ήταν σωστά αυτά που λέγαμε και κάναμε. Για να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε». Και το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ανοίξει τη διαδικασία για τη δική μας την πλευρά της συνάντησης με τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, για να διαμορφωθεί αυτό που έχει καταθέσει ως ώριμη ανάγκη και ανάγκη η κοινωνία. Να συγκροτηθεί δηλαδή αυτός ο πάρα πολύ χρήσιμος για τον τόπο χώρος: αυτός της Κεντροαριστεράς».

Στη ΔΗΜΑΡ το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι ως δημοκρατικό κόμμα θα συζητήσει το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες.

Σε σύσκεψη που είχε αργά τη νύχτα της Κυριακής με συνεργάτες του ο Φ. Κουβέλης αποφασίστηκε η ενδοκομματική συζήτηση να καταλήξει σε έκτακτο συνέδριο – το προηγούμενο έγινε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο…

Ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί «σαφή καταδίκη των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος».Μιλώντας στην τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής ο Γρ. Ψαριανός είπε χαρακτηριστικά: «Θέματα ηγεσίας δεν θα θέσω και αυτά δεν συζητούνται στα κανάλια. Αυτά συζητούνται σε έκτακτα συνέδρια. Αυτό που ζητάω αλλαγή πολιτικής άμεσα».

«Είναι καταστροφικό το αποτέλεσμα» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος τη Δευτέρα ζήτησε από τον Κουβέλη «να διευκολύνει» την κατάσταση, ζητώντας του εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθεί.

«Ας μείνουν αυτοί που μπορούν να υπηρετήσουν την πολιτική του κόμματος», δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, η οποία ως υποψήφια της ΔΗΜΑΡ στην Περιφέρεια Αττικής έλαβε 1,76%