Υπέρ της άρσης ασυλίας των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Νίκου Μίχου, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα για τους βουλευτές Γιώργο Γερμενή και Νίκο Μίχο, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 197 βουλευτές, 16 κατά και επτά δήλωσαν παρών.

Για τον Στάθη Μπούκουρα, 182 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του, 26 κατά, ενώ παρών δήλωσαν 12 βουλευτές.

Τέλος, για τον ανεξάρτητο βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, υπέρ τάχθηκαν 183 βουλευτές, κατά 25 και παρών δήλωσαν 12 βουλευτές.

Με λυγμούς η ομιλία Μπούκουρα – ποιους «συγκίνησε»

Νωρίτερα, με λυγμούς απευθύνθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας, κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Νίκου Μίχου και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

«Τι έχω κάνει και είμαι προφυλακισμένος; Δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής. Παλεύω κι αγωνίζομαι γι’ αυτόν τον τόπο. Ποιο είναι το έγκλημα; Τι έχω κάνει; Πείτε μου! Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα. Το ξέρετε; Το γνωρίζετε; Δεν έχω να δώσω απάντηση στα παιδιά μου γιατί είμαι εκεί μέσα. Οι βουλευτές της Κορινθίας με γνωρίζουν. Δεν προκύπτουν στοιχεία. Προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ κι εγώ και η οικογένειά μου. Ποτέ δεν είχα ακραίες συμπεριφορές. Ο Ανδρέας ο Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή. Η Ελλάδα στους Ελληνες, έλεγε. Μικρό παιδάκι ήμουνα και κρέμαγα σημαίες, γιατί πιστεύαμε στην Αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Στάθης Μπούκουρας.

Οσα «ξέχασε» ο Μπούκουρας

Ωστόσο βίντεο που υπάρχει στο YouTube δείχνει τον Στάθη Μπούκουρα να ηγείται ταγμάτων εφόδου και να πρωταγωνιστεί σε δράσεις χρυσαυγιτών για κατάληψη του στρατοπέδου της Κορίνθου επειδή αυτό θα χρησιμοποιείτο για στέγαση μεταναστών. Αλλωστε και στην δακρύβρεχτη ομιλία του που συγκίνησε βουλευτές των ΑΝΕΛ, απέφυγε να καταδικάσει τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Θα ήταν δύσκολο διότι ητραμπούκικη συμπεριφορά του Στ. Μπούκουρα, που τώρα δακρύζει και επικαλείται τα παιδιά του, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο στα χρονικά σημεία2:05, 7:10 και 12:50 του βίντεο από τη δράση των χρυσαυγιτών.

Τελειώνοντας πάντως την ομιλία του ο Μπούκουρας, βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά των βουλευτών της ΚΟ των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έσπευσαν να του συμπαρασταθούν, προσφέροντάς του από χαρτομάντιλα και αγκαλιές!

Ο Στάθης Μπούκουρας (καθισμένος) παρηγορείται από τον Παύλο Χαϊκάλη και άλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ

Το Σώμα ψήφισε «υπέρ» της άρσης ασυλίας των Νίκου Μίχου, Γιώργου Γερμενή, Ευστάθιου Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ωστόσο, έκρυβε εκπλήξεις. Κι αυτό γιατί «όχι» στην άρση της ασυλίας τους είπαν εκτός από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ, αλλά και ανεξάρτητοι.

Ειδικότερα, το κλάμα του Στάθη Μπούκουρα συγκίνησε τους «γαλάζιους» βουλευτές Ανδρέα Μαρίνο και Τάνια Ιακωβίδου. Στα 26 «όχι» συγκαταλέγονται και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης (σε αυτόν απευθύνθηκε και προσωπικά ο Μπούκουρας), Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Μιχάλης Κασσής και Γιώργος Ντόλιος.

«Οχι» στις περιπτώσεις των δύο ανεξάρτητων Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου είπαν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, Κώστας Δαμαβολίτης, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρίνος Ουζουνίδης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά!

Σε αντίθεση με τον Στ. Μπούκουρα πάντως, οι Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος εμφανίστηκαν αμετανόητοι και εξαπέλυσαν από το βήμα της Βουλής νέες ύβρεις για την δημοκρατία.

Το χρονικό της άφιξης στη Βουλή

Οι δύο προφυλακισμένοι βουλευτές Γ. Γερμενής και Στ.Μπούκουρας μεταφέρθηκαν στη Βουλή από τις φυλακές με ειδικά τζιπ της αστυνομίας στις 12:12 το μεσημέρι της Τετάρτης, προκειμένου να πάρουν μέρος στη συζήτηση και την ονομαστική ψηφοφορία.

Πρώτος στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και τοποθετήθηκε επί των κατηγοριών. Ο Χρ. Αλεξόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες ενέργειες.

Οι αποχρώσες ενδείξεις δεν προκύπτουν από πουθενά στο πόρισμα, υποστήριξε ο κ. Αλεξόπουλος. Η φράση του Ηλία Κασιδιάρη «μπράβο Αλεξόπουλε» συνόδευε την απόληξη της ομιλίας του βουλευτή.

«Χωρίς να αποτελώ ούτε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ούτε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την πολιτική γραμμή και τα πειθαρχικά μέτρα, είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι όχι απλώς συμμετέχω αλλά και ότι διευθύνω κιόλας εγκληματική οργάνωση» είπε ο κ. Αλεξόπουλος και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές που δεν συμμετείχαν στα όργανα του κόμματος είχαν επιρροή μόνο ως προς τις ψηφοφορίες για τους νόμους που ψήφιζε η Βουλή.

«Χωρίς να έχω την παραμικρή συμμετοχή, παρατηρούσα με τους υπόλοιπους πολίτες μία σειρά από παράνομες ενέργειες, στις οποίες συμμετείχαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αυτές που λίγο- πολύ παρατηρούσαν όλοι. Δεν είχα τη δυνατότητα ούτε να τις σταματήσω και πολύ περισσότερο να τις ελέγξω» σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι, ήδη, εσωτερικά είχε διαμορφώσει τους μάχιμους όρους της αποστασιοποίησής του από μία πρακτική που, κατά την άποψή του, αμαυρώνει τις αξίες του πατριωτισμού.

Ο βουλευτής αποδέχθηκε την κριτική ότι δεν κατήγγειλε νωρίτερα αυτή την πρακτική, όμως, σημείωσε ότι μετά τον φόνο του Παύλου Φύσσα και την αποκάλυψη ότι ο δολοφόνος είχε σχέση με στελέχη του κόμματος, είχε, ήδη, αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ακόμη, επικαλέστηκε καταγγελίες του πρόεδρου του Πατριωτικού Συνδέσμου Λάρισας ότι ξυλοκοπήθηκε από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για να δηλώσει ότι μετά από αυτό φοβήθηκε πως ανάλογες ενέργειες θα στρέφονταν κατά του ιδίου και της οικογενείας του. Ανέφερε, δε, ότι η ηγεσία του κόμματος είχε κρυφή ατζέντα, κάτι που αποκαλύφθηκε μετά το βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου- Κασιδιάρη.

Εν συνεχεία, ο βουλευτής Ν. Μίχος έκανε λόγο για πολιτική δίωξη εις βάρος του.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ Γ. Γερμενής τόνισε ότι «σήμερα θα γραφτεί ιστορία, καθώς για πρώτη φορά ήρθε βουλευτής με χειροπέδες από τον Κορυδαλλό».

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος αντέτεινε στον βουλευτή της ΧΑ ότι κατά την ενημέρωσή του ουδέποτε μπήκαν χειροπέδες στους βουλευτές κατά τη μεταφορά τους στο κοινοβούλιο, ωστόσο ο κ. Γερμενής επέμεινε, λέγοντας ότι οι χειροπέδες βγήκαν αφού είχαν μπει στην αίθουσα.

Ο κ. Γερμενής συνέχισε λέγοντας: «Μας τιμωρεί η Δημοκρατία, γιατί την πίτα που μας πρόσφερε η διαπλοκή τής την πετάξαμε στα μούτρα», είπε, ενώ αποκάλεσε «χούντα» την κυβέρνηση.

Αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου

Αντιδράσεις, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Χρυσή Αυγή, προκάλεσαν τα μέτρα ασφαλείας με την απαγόρευση εισόδου στη Βουλή σε πολίτες έως τις 13:00, όση ώρα δηλαδή θα διαρκέσει η συζήτηση για την άρση ασυλιών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και οι προφυλακισμένοι Γιώργος Γερμενής και Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου εξέφρασε τη διαμαρτυρία του κόμματός της για το μέτρο, κάνοντας λόγο για «ατόπημα και αυθαιρεσία» και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να είναι κλειστή η Βουλή σε πολίτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με βουλευτές.

Ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Καλαντζής, διευκρίνισε ότι η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη μετά τη μία το μεσημέρι και πρόσθεσε ότι είναι μέτρο και όχι απαγόρευση.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε ότι «κλειδώθηκε η Βουλή στους πολίτες και δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους γονείς των βουλευτών για να ακούσουν τις τοποθετήσεις τους προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Αν η ΝΔ θέλει να το παίζει χούντα, κλείστε και το κανάλι της Βουλής, κλείστε και τη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιδιάρης.

Η διαδικασία

Η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας και προκειμένου να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων.

Για τη διευκόλυνση και μόνο της ονομαστικής ψηφοφορίας, καταρτίζεται ψηφοδέλτιο, στο οποίο ο κάθε βουλευτής αναγράφει το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα διότι αυτό απαιτεί η φανερή ψηφοφορία.

Οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους κ.κ. Στάθη Μπούκουρα (προσωρινά κρατούμενος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής), Γιώργο Γερμενή (προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της ΧΑ) και Νίκο Μίχο (ΧΑ) αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλών όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Για το Νίκο Μίχο η αίτηση άρσης ασυλίας αφορά και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (ανεξάρτητος) η αίτηση αφορά σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.