Καθαρό μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στέλνουν οι πολίτες, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Mega.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της δημοσκόπησης, οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της Οικονομίας δημιουργούν ένα θετικό ισοζύγιο για τον κυβερνητικό συνασπισμό που ισοσκελίζει τη ζημιά από την ακροδεξιά εκτροπή του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

Σύμφωνα με την πανελλαδική μέτρηση, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εκλογικό θρίλερ, καθώς οι διαφορές που καταγράφονται είναι οριακές και δεν φαίνεται να δικαιώνουν τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό του ευμετάβλητου τοπίου είναι το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (της τάξης του 0,7%), αλλά την ίδια στιγμή υστερεί στην κάλπη που εκλέγει κυβέρνηση: στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η ΝΔ ανακτά το προβάδισμα και επανέρχεται στη θέση του οδηγού (με διαφορά 0,9%).

Τέλος, σε αντίθεση με τη Ελιά, που δείχνει ενισχυμένη από τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, στην κυβερνητική πολιτική, σημαντική υποχώρηση διαπιστώνεται για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται να ακροβατεί πλέον στο όριο κοινοβουλευτικής επιβίωσης (του 3%), κάτι που συνδέεται άμεσα και με την παρουσία του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη – στην πρώτη καταμέτρηση της απήχησής του από την GPO, το Ποτάμι εκτοξεύεται σε ποσοστά άνω του 8,5%.

Στην ερώτηση τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν οι ευρωεκλογές σήμερα τα αποτελέσματα ήταν:

Νέα Δημοκρατία 19,5%

ΣΥΡΙΖΑ 20,2%

Ελιά 5,5%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%

Χρυσή Αυγή 7%

ΔΗΜΑΡ 2,8%

ΚΚΕ 6,7%

Οικολόγοι 1%

ΛΑΟΣ 1,4%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%

Ένωση για την Πατρίδα & τον Λαό (κόμμα Β. Πολύδωρα) 1%

Το Ποτάμι 8,8%

Άλλο 1,8%

Λευκό Άκυρο 4,8%

Δεν έχω αποφασίσει 13,9%

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνουν οι πολίτες την υπόθεση Μπαλτάκου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η GPO από τις 3 έως τις 7 Απριλίου.

Στην ερώτηση πόσο σημαντική είναι η υπόθεση οι πολίτες απάντησαν:

Πολύ: 42,9%

Αρκετά: 15,9%

Λίγο: 14%

Καθόλου: 16,6%

Δεν ξέρω / Δεν Απαντώ: 10,6%

Οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν και για τις επιμέρους θέσεις που εξέφρασαν τα κόμματα μετά την αποκάλυψη του βίντεο και την παραίτηση Μπαλτάκου.

Αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε ότι υπάρχουν μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό ακροδεξιοί θύλακες που υπονομεύουν την κυβερνητική πολιτική οι ερωτηθέντες απάντησαν:

Συμφωνώ / Μάλλον Συμφωνώ: 60,8%

Διαφωνώ / Μάλλον Διαφωνώ: 30%

Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ: 9,2%

Ως προς το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Συμφωνώ / Μάλλον Συμφωνώ: 42,8%

Διαφωνώ / Μάλλον Διαφωνώ: 48,6%

Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ: 8,6%

Οι πολίτες τάσσονται σε μεγάλο ποσοστό κατά του αιτήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για παραίτηση της κυβέρνησης μετά το ξέσπασμα της υπόθεση Μπαλτάκου καθώς απάντησαν:

Συμφωνώ / Μάλλον Συμφωνώ: 37,5%

Διαφωνώ / Μάλλον Διαφωνώ: 57%

Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ: 5,5%