Οι «γελωτοποιοί», οι «βιζιτούδες», ο Στάλιν και ο Ζαχαριάδης είχαν την τιμητική τους στη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: κεντρικό θέμα της αναδείχθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο πόλεμος που δέχτηκε από την «Αυγή» σε συνδυασμό με τον απόηχο των εντυπώσεων που δημιούργησαν τα σενάρια αποστασίας που διακινεί η Κουμουνδούρου.

Η ηγεσία του κόμματος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά οι φωνές του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου ακούστηκαν μέχρι έξω από την αίθουσα της Γερουσίας.

Μοναδική παρηγοριά για τον βουλευτή, ότι αρκετοί συνάδελφοί του που τον κάλεσαν «να μην το παρακάνει» με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, στη συνέχεια αποσαφήνιζαν ότι δεν συμφωνούν με τους χαρακτηρισμούς –«γελωτοποιός» και άλλα –με τους οποίους τον «στόλισε» πρόσφατα και μάλιστα στο επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα «Αυγή», ο σύμβουλος στα θέματα επικοινωνίας του προέδρου Βασίλης Μουλόπουλος.

Και ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής» επανήλθε χθες με νέο σχόλιο στο οποίο καταλήγει γράφοντας «Πέτρο, τέρμα οι μ…κίες», ο κ. Τσίπρας υπογράμμιζε χθες ενώπιον των βουλευτών ότι «ορισμένα σχόλια και κριτικές δεν με εκφράζουν».

Ενδεικτικό της εσωτερικής έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να ζητήσει από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να είναι πολύ προσεκτικά σε ό,τι αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και να εκφράζουν περισσότερη συλλογικότητα. «Εμείς θέλουμε τη διαφορετική άποψη, είμαστε υπέρ της πολυφωνίας», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας. «Ομως θα πρέπει να δώσουμε σημασία και στη συλλογικότητα, να σκεφτόμαστε και συλλογικά», είπε.

ΤΟ ΠΗΓΑΔΑΚΙ. Πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Τατσόπουλος είχε (άλλη μία) κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον γραμματέα της κ. Νίκο Βούτση –ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «λάθος» τα όσα είπε προ ημερών ο βουλευτής τόσο για το σκίτσο Χαντζόπουλου όσο και για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής συνομίλησε «ψιθυριστά» με τον Αλέξη Τσίπρα στα έδρανα της Γερουσίας.

Η τοποθέτηση του ίδιου πάντως δεν ήταν καθόλου «ψιθυριστή» καθώς οι φωνές του ακούστηκαν μέχρι έξω στον διάδρομο, όταν υπερασπίστηκε με πάθος τις θέσεις του, τόσο στο θέμα των συνεργασιών όσο και για την επίθεση που δέχτηκε από την εφημερίδα «Αυγή». Μάλιστα μίλησε για «τακτικές τύπου Ζαχαριάδη» από ορισμένα στελέχη του κόμματος, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο της «Αυγής».

«Εγώ δεν είμαι ούτε γελωτοποιός ούτε βιζιτού», είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο ίδιος ήταν επίσης πολύ ενοχλημένος από την προσπάθεια πάλι διά αρθρογραφίας να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της Χρυσής Αυγής. Και, σε εξίσου εκρηκτικούς τόνους, υπενθύμισε πως ποτέ δεν είπε να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

Πάντως, εξέφρασε –σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Σκάι –την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, «αρκεί να θέλει κι αυτός, γιατί αυτό είναι σαν το ταγκό και θέλει δύο».

νεα επιθεση. Εκτός από τον Ζαχαριάδη, την τιμητική του στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ είχε και ο Στάλιν. Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην «επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ», η οποία όπως είπε «θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της». Και υπογράμμισε με έμφαση πως «το πιο σταλινινικό μπλοκ είναι το μνημονιακό-μιντιακό που εκφράζεται κατά κύριο λόγο το βράδυ από το Mega και το πρωί από «ΤΑ ΝΕΑ»».

Δύο απουσίες και δύο σιωπές

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (είχε ενημερώσει) και ο Μανώλης Γλέζος (αναρρώνει), ενώ αν και παρόντες, δεν μίλησαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Κουρουμπλής.