Σε κυρίαρχο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς να αναδειχθεί η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης πρωτοστατώντας στη συγκρότηση ενός μετώπου που συνεχώς διευρύνεται ενώ προετοιμάζεται για μια ισχυρή παρέμβαση στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τον αρχικό πυρήνα που δημιουργήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τη σύμπλευση με την Ελλάδα της Ιταλίας και της Μάλτας (τις οποίες επισκέφθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός) έχουν προστεθεί άλλες έξι χώρες, ενώ δεν αποκλείεται το συμμαχικό τόξο για την παράνομη μετανάστευση να αποτυπωθεί στη Σύνοδο των Βρυξελλών με κοινή θέση δέκα χωρών. Μέσα από έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με την αρχική κίνηση των τριών χωρών αποφάσισαν να συμπορευτούν τα τελευταία 24ωρα η Ισπανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία. Εως χθες το βράδυ, εξάλλου, ανοικτοί δίαυλοι υπήρχαν και με την Ρουμανία και την Πορτογαλία, οι οποίες πιθανότατα θα στηρίξουν μια δυναμική παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη επαφές και με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν χθες ότι για τη μάχη της Συνόδου Κορυφής ο κ. Σαμαράς είχε μακρά επικοινωνία με τον ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος επίσης αναγνωρίζει ότι η παράνομη μετανάστευση λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα για το σύνολο της ΕΕ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνον των χωρών του Νότου. Ο συναγερμός που σήμανε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα αλλά και σε όλον τον άξονα του Νότου, από τη Βαλκανική έως την Ιβηρική, συνδέεται –κατά τις ίδιες πηγές –και με πληροφορίες που διαβιβάζονταν από τις Βρυξέλλες το προηγούμενο διάστημα ότι το ζήτημα θα περνούσε στις «υποσημειώσεις» της Συνόδου, αν και έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα στον απόηχο της διπλής τραγωδίας με την εκατόμβη θυμάτων στη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς και οι υπόλοιποι Πρωθυπουργοί του νέου μετώπου θα επιδιώξουν η υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης να συζητηθεί διεξοδικά και στα συμπεράσματα της Συνόδου να υπάρξει εκτεταμένη αναφορά στην ανάγκη δραστικής παρέμβασης της ΕΕ που θα συνοδεύεται και από άμεσες κινήσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή από το νέο συμμαχικό τόξο θα παρουσιαστεί δέσμη προτάσεων που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της Frontex (κοινοτική υπηρεσία για τη φύλαξη των συνόρων), καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, αναμένεται να τονισθεί η ανάγκη επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του πολιτικού ασύλου αλλά και της διαδικασίας επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.