Νέο ξεκίνημα κάνουν από χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Με το Συνέδριο επανεκκίνησης, το οποίο διεξήγαγαν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, έβαλαν τέλος στα σενάρια διάσπασης και στην εσωστρέφεια που ταλάνιζε το κόμμα το τελευταίο διάστημα.

Βασικοί στόχοι των Πρασίνων για το άμεσο μέλλον, όπως αποφάσισαν στο Συνέδριό τους, είναι ανασυγκροτημένοι πλέον να κατέβουν αυτόνομα στις ευρωεκλογές και να επανεκλέξουν βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και να πετύχουν καλύτερη εκπροσώπηση στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτόνομη αναμένεται να είναι και η παρουσία τους στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αφού προς το παρόν οι Πράσινοι δεν βλέπουν περιθώρια συνεργασίας με άλλα κόμματα. Δεν αποκλείουν πάντως μετεκλογικές συνεργασίες για τη στήριξη μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης, όπως λένε, η οποία όμως δεν θα έχει σχέση με τη ΝΔ.

Οπως τονίζεται στο κείμενο των πολιτικών προτεραιοτήτων τους, οι οποίες υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από τους περίπου 200 συνέδρους, «από θέση αρχής οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών, με προϋπόθεση όμως ότι μπορούν να δώσουν λύσεις και ότι βασίζονται σε κοινές αξίες, πολιτικές προτάσεις και ξεκάθαρες δημοκρατικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική αντιπαράθεση, διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν εντός των Πρασίνων. Εντούτοις, στο Συνέδριο επανεκκίνησης δεν παρατηρήθηκαν εντάσεις ή αποχωρήσεις στελεχών.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την πρόσφατη στάση μελών του κόμματος, «τα οποία είχαν δημιουργήσει προβλήματα στη δημόσια εικόνα των Οικολόγων Πρασίνων», όπως ανέφερε χθες μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι μερίδα μελών του κόμματος είχε αντιδράσει προ μηνών στην εγγραφή περίπου 200 πρώην μελών της ΠΑΣΠ στους Οικολόγους.

Αντίθετα, δεν πέρασαν οι αλλαγές στο Καταστατικό. Δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση να τεθούν προς ψήφιση από όλα τα μέλη του κόμματος έως τον Οκτώβριο.