Στην ανάγκη ύπαρξης ενός New Deal στην Ευρώπη αναφέρθηκε χθες από τη Μαδρίτη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ισπανία για επαφές με συνδικάτα και εκπροσώπους αριστερών κομμάτων.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τον διάλογο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ιδρυτικού Συνεδρίου, με την Αριστερή Πλατφόρμα να αμφισβητεί σχεδόν το σύνολο των πρωτοβουλιών που έλαβε η ηγετική ομάδα του κόμματος μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και τη στρατηγική του.

Κι ενώ ο κ. Τσίπρας, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων που δείχνουν σταθεροποίηση στο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, έχει αρχίσει να δίνει βάρος στη ριζοσπαστική και «κινηματική» πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως παραδέχθηκε μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του έδωσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ηγεσία της μειοψηφίας εκτοξεύει αιχμηρά βέλη προς την Κουμουνδούρου μέσω του κειμένου συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο: από τη θέση για το ευρώ, μέχρι τα ανοίγματα Τσίπρα σε ΗΠΑ και Γερμανία, και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών έως τη «νωχελικότητα» των ανώτερων στελεχών στην πολιτική και κοινωνική παρέμβαση.

Η Αριστερή Πλατφόρμα υπογραμμίζει ότι η θέση «καμία θυσία για το ευρώ» δεν είναι επαρκής, ενώ στο κείμενό της προτείνει τη χωρίς όρους και προϋποθέσεις διαγραφή του χρέους, την ακύρωση-κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, απαντώντας στην επίσημη θέση του κόμματος για επαναδιαπραγμάτευσή τους ότι «αυτή δεν είναι νοητή αφού στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η διαγραφή του χρέους».

Επίσης, στη θέση της πλειοψηφίας για «όχι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση» των ΔΕΚΟ, η Αριστερή Πλατφόρμα μιλάει για «πλήρη εθνικοποίηση-κοινωνικοποίησή τους». Στη θέση για κρατικοποίηση χρεοκοπημένων τραπεζών, η μειοψηφία ζητεί «εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση» όλων των τραπεζών και ακύρωση της πώλησης της ΑΤΕ και του ΤΤ (εάν γίνει).

Στο κείμενο δεν λείπουν τα αιχμηρά σχόλια προς την ηγεσία για τις διεθνείς επαφές, διατυπωμένα με προσεκτικό τρόπο σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του προέδρου. «Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες, ούτε για συμμαχίες και «φίλιες» δυνάμεις (να συμμαχήσουμε με τον Ομπάμα και το ΔΝΤ ενάντια στη Γερμανία). Οι δύο πόλοι του ενδοϊμπεριαλιστικού καβγά είναι εξίσου εχθρικοί και για το κίνημα και την Αριστερά».

Η κριτική στοχεύει κατευθείαν στα κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας: «Για εμάς είναι αδιανόητο να μην κινητοποιούνται πρωτοπόρα στους αγώνες όλα τα μέλη και πρώτα απ’ όλα κυρίως τα στελέχη, ιδιαίτερα τα ανώτερα του κόμματος».

Κι ενώ στην Ισπανία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε χθες ότι «μια νέα Μεσογειακή Ανοιξη των λαών και των κινημάτων μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, αυτό το μέτωπο δεν είναι ουτοπία», στην Αθήνα η μειοψηφία υπογραμμίζει εμμέσως ότι το κόμμα έχει απολέσει αυτήν την ικανότητα: «δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας και προοδευτική ανατροπή, χωρίς ένα κόμμα μαζικό, ριζοσπαστικό, χωρίς ένα κόμμα εμπροσθοφυλακή».