Σάλος προκλήθηκε στην Προκαταρκτική από την καταγγελία που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης «αλλοίωσε σκοπίμως τη λίστα που δημοσίευσε στο περιοδικό «Hot Doc»». Ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας κατήγγειλαν ότι «στη λίστα που δημοσίευσε ο κ. Βαξεβάνης αντικαταστάθηκε σκοπίμως το όνομα επιχειρηματία που υπάρχει στην αυθεντική λίστα με το όνομα κάποιας εταιρείας». Υποστήριξαν ότι στον ίδιο αριθμό της αυθεντικής λίστας (821) εμφανίζεται κανονικά το όνομα του επιχειρηματία. «Σε ό,τι αφορά την Προκαταρκτική Επιτροπή τίθεται θέμα αξιοπιστίας του μάρτυρα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Βαξεβάνη αναρωτιόμαστε γιατί αλλοίωσε τη λίστα και ποιον προσπαθεί να προστατέψει;» σχολίαζε χθες μέλος της Προκαταρκτικής.

Ετσι, ομόφωνα τα μέλη της αποφάσισαν να καλέσουν τον κ. Βαξεβάνη για διευκρινίσεις. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκτός Αθηνών και δεν θα μπορέσει να έρθει σήμερα στη Βουλή.

Αργά χθες το βράδυ, πάντως, ο δημοσιογράφος ανάρτησε άρθρο του στο σάιτ Το κουτί της Πανδώρας, σημειώνοντας: «Η αθλιότητα (της Προκαταρκτικής) σήμερα είχε συνέχεια… Στη λίστα που δημοσιεύσαμε υπάρχει η Ιντεραμέρικαν την οποία εκπροσωπεί ο Κοντομηνάς. Σε δεκάδες δημοσιεύματα επίσης που έχουμε κάνει αναφέρονται όλοι οι επώνυμοι επιχειρηματίες (και ο Κοντομηνάς), των οποίων τα ονόματα είναι στη λίστα. Για καλή μας τύχη το τελευταίο από αυτά είναι μόλις χθες, στο οποίο ρωτάμε τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες της λίστας, θα ελεγχθούν ποτέ; Και βεβαίως φιγουράρει και πάλι το όνομα και του Κοντομηνά. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ ανόητος ή Αδωνις για να πιστέψει πως οι άνθρωποι που δημοσίευσαν 2.059 ονόματα με όλους τους κινδύνους και τις περιπέτειες, οφείλουν να δεχθούν μαθήματα από τον κάθε Αδωνι. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε πως από σκοπιμότητα, κακή προαίρεση, αστοχία ή οτιδήποτε άλλο έγινε ακόμη και κάτι τέτοιο, τι σχέση έχει με την έρευνα της λίστας; Η Επιτροπή ερευνά την επίσημη λίστα ή τη δικιά μας; Και ερευνά ευθύνες δημοσιογράφων για το αν κάνουν και πόσο καλά τη δουλειά τους ή ευθύνες υπουργών;».

Η σύγκριση της επίσημης λίστας και της λίστας Βαξεβάνη έγινε από υπολογιστές της Βουλής τη Δευτέρα το απόγευμα, κάτι που επιτρέπει στον κ. Ρήγα να πιστεύει ότι κάποιοι μπήκαν στον ίδιο υπολογιστή αμέσως μετά και ενημέρωσαν σχετικώς τον δημοσιογράφο, διότι μία ώρα αργότερα ο κ. Βαξεβάνης δημοσίευσε στο Κουτί της Πανδώρας σχόλιο, διερωτώμενος τι γίνεται με τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.