Σε σκόπελο συνταγματικότητας σκόνταψε η περικοπή (αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012) στις συντάξεις όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, όπως προκύπτει από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στη γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι η περικοπή των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«ΑΣΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ». Η γνωμοδότηση, βέβαια, του Δικαστηρίου δεν έχει δεσμευτική ισχύ για την κυβέρνηση, αλλά όπως εκτιμούν νομικοί και δικαστικοί κύκλοι αποτελεί έναν ισχυρό άσο στο μανίκι όσων αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ενδεικτικά δικαστικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί.

Οι επίμαχες αναδρομικές περικοπές κατά την κρίση των ανώτατων δικαστών θίγουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα τών εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευση του νόμου και έως την 1.8.2012. Στην κρίση τους μέτρησε μάλιστα το γεγονός ότι παρόμοια ρύθμιση δεν έχει θεσπιστεί για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό όμως θεωρούν ότι παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές όπως της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κίτρινη κάρτα έβγαλαν οι δικαστικοί λειτουργοί και στη ρύθμιση που προβλέπει ότι εξαιρούνται από τον θεσμό της προσωρινής σύνταξης (σ.σ. προκαταβολή του 50% επί της συντάξεως που αναλογεί στον καθέναν) οι μόνιμοι ή οι ισόβιοι επίορκοι υπάλληλοι που απολύονται για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια. Επικαλούμενοι και τη νομολογία που έχει διαμορφώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνονται ότι όσοι έχουν διαπράξει ήσσονος σημασίας αδικήματα θα μπορούν να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, όχι όμως και εκείνοι που έχουν καταδικαστεί ή εκτίουν ποινές κάθειρξης και για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή τους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. Τέλος, οι δικαστές έδειξαν κόκκινη κάρτα στη μείωση σε 720 ευρώ των συντάξεων που λαμβάνουν καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

Σημειώνουν ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, χωρίς μάλιστα λόγω του μικρού αριθμού των συνταξιούχων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία να αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.