Μία σπάνια εμπειρία συνάντησης με το έργο του Γιάννη Χρήστου περιμένει απόψε τους ακροατές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι πειραματισμοί γύρω από τον ήχο και την πιθανή σχέση της μουσικής με απόπειρες συλλογικής έκφρασης που είχαν διατρέξει τα έργα του πρωτοπόρου έλληνα συνθέτη και φιλοσόφου Γιάννη Χρήστου στα τέλη του ’60 παρουσιάζονται απόψε στην πρωτότυπη περφόρμανς «Επίκυκλος» και «Project 21».

Στο πλαίσιο της documenta 14 η ομάδα μουσικών από την Αυστρία Ensemble Spinario με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ρούπερτ Χούμπερ επικεντρώνεται στη λεγόμενη εννοιολογική περίοδο του σπουδαίου έλληνα συνθέτη του 20ού αιώνα που εκφράστηκε με τα έργα «Επίκυκλος» για κάθε συμμετέχοντα (διασκευή του Ρ. Χούμπερ) και «Project 21» για 5 περφόρμερ και ηλεκτρονική μουσική των Γιάννη Χρήστου – Ρούπερτ Χούμπερ.

Στο αρχείο του Γιάννη Χρήστου, ο οποίος χάθηκε πρόωρα σε τροχαίο δυστύχημα το 1970, ανακαλύφθηκαν πολλές συνθετικές ιδέες που δεν πρόλαβε να αναπτύξει. Ο Χρήστου ενδιαφερόταν να εξελίξει τη μουσική σύνθεση στο περιεχόμενό της. Επηρεασμένος από την αναζήτηση του φιλοσόφου Λούντβιχ Βιτγκενστάιν γύρω από τη φύση της γλώσσας και του τρόπου που οι ομάδες επικοινωνούν μεταξύ τους, ο ρηξικέλευθος Γιάννης Χρήστου εισήγαγε νέες τεχνικές σύνθεσης με δική του ορολογία. Οπως τις ηχητικές συνέχειες (continuum) του «Επικύκλου». Στις σημειώσεις του για αυτό το έργο ο συνθέτης εξηγεί τη σημασία του: αυτό που συμβαίνει μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και τόπο. Για τη συγκεκριμένη δράση, στο ξενοδοχείο Χίλτον το 1968 ο ίδιος καλούσε τον κόσμο σε συμμετοχή μέσα από τις εφημερίδες της εποχής: «Το έργο αυτό μπορεί να εκτείνεται σε οποιαδήποτε χρονική διάρκεια: ημέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια. Οποιοσδήποτε θέλει να μετάσχει στο Υπόστρωμα Συνεχείας είναι ευπρόσδεκτος. Για το σκοπό αυτό μπορεί να παραχθεί οποιοσδήποτε ήχος, περιλαμβανομένης και φωνητικής συμμετοχής. Οσοι θέλουν μπορούν επίσης να μείνουν και να ξενυχτήσουν. Μόλις ένας συμμετέχων διαλέξει τον ήχο του, πρέπει να συνεχίσει να τον κρατά αναλλοίωτο και δεν πρέπει ποτέ να εκτελέσει ένα διαφορετικό ήχο…».

INFO

«Eπίκυκλος» και «Project 21» του Γιάννη Χρήστου, απόψε στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Είσοδος: από 9 έως 30 ευρώ