Διαχρονικά μαθήματα πολιτικής, ήρωες παγιδευμένοι σε αόρατους κοινωνικούς μηχανισμούς, ένα κομμωτήριο ως χώρος ζύμωσης και ελευθερίας, η ενηλικίωση τη δεκαετία του 1960, αστυνομικά μυστήρια και οικογενειακές σχέσεις πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων στην 5η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου που διοργανώνει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, από σήμερα έως τις 26 Απριλίου 2017, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μην το προσπερνάτε εύκολα αυτό το τελευταίο –αντιθέτως θυμηθείτε την τραυματική ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη. Η έναρξη στην Αθήνα τώρα θα γίνει με την πρεμιέρα της ταινίας «Μπεν Γκουριόν, επίλογος» του Γιαρίβ Μόζερ: βασισμένο σε μια εξάωρη κινηματογραφημένη συνέντευξη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτή του Κράτους του Ισραήλ και επί 14 χρόνια πρωθυπουργού της χώρας. Στην προβολή θα παρευρεθεί η παραγωγός της ταινίας Γιαέλ Πέρλοβ, η οποία θα συζητήσει με το κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 14 ταινίες πρόσφατης παραγωγής (2010-2016). Οι περισσότερες δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει διανομή στην Ελλάδα (με εξαίρεση την ενδιαφέρουσα «Στο στόμα των λύκων» των Ααρών Κέσαλες και Ναβότ Παπουσάντο), ενώ αρκετές από αυτές έρχονται στη χώρα μας μετά την πρεμιέρα τους σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ. Στην Αθήνα θα παρουσιαστούν οι 11 από αυτές (8 μυθοπλασίας και 3 ντοκιμαντέρ). Του χρόνου (2018) συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα προγραμματίζει πλήθος εκδηλώσεων. Η έμφαση φέτος δίνεται στον κινηματογράφο κι έτσι η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου θα περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Καρδίτσα, Γιάννινα, Καβάλα, Βόλος κ.ά.).

Η ΕΛΠΙΔΑ. Μέσα από τα καρέ των κινηματογραφιστών του Ισραήλ περνά η πολιτισμική, κοινωνική και πολιτική πολυμορφία της χώρας. Ο δρόμος υπήρξε μακρύς: από τις πρώτες εικόνες που κινηματογραφήθηκαν το 1896 μέχρι σήμερα, ο κινηματογράφος του Ισραήλ καθρεφτίζει μια κοινωνία που αλλάζει. Το νέο ισραηλινό σινεμά επικεντρώνεται στον Αλλο, και μάλιστα στα περιθωριακά στοιχεία, αντανακλώντας τις εξελίξεις που συντελούνται στην ισραηλινή κοινωνία. Η 5η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου φέρνει τους θεατές πιο κοντά στην πλούσια και πολυσχιδή ισραηλινή κινηματογραφική παραγωγή και στις νέες αφηγήσεις, μέσα από τις οποίες αναδύεται και μια έννοια που έχει ιδιαίτερα ταλαιπωρηθεί από τη σκληρή πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής: η ελπίδα.

Οι ταινίες καλύπτουν μια ευρεία θεματική γκάμα: από τη συνύπαρξη Εβραίων και Αράβων μέχρι τις επιπτώσεις του Ολοκαυτώματος και διαχρονικά πανανθρώπινα ζητήματα όπως η απώλεια και ο έρωτας. «Στο κομμωτήριο», για παράδειγμα (που διακρίθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας), η σκηνοθέτρια Ιρις Ζάκι εγκαθιστά μια κάμερα πάνω από τον λουτήρα ενός μικρού κομμωτηρίου μιας χριστιανής Αράβισσας στη Χάιφα, όπου Εβραίες και Αράβισσες συζητούν για την πολιτική και τον έρωτα, ενώ η Ρονίτ Ελκαμπέτς (σταρ στην πατρίδα της –έφυγε από τη ζωή μόλις τον περασμένο Απρίλιο) πρωταγωνιστεί στο «Διαζύγιο: Η δίκη της Βιβιάν Αμσαλέμ» που θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, ενσαρκώνοντας μια παντρεμένη γυναίκα που πασχίζει για χρόνια να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της.

INFO

Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από 20 έως 26 Απριλίου και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου, τηλ. 210-3609.695), από 3 έως 7 Μαΐου