Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου πραγματοποίησε για έκτη συνεχόμενη χρονιά ομάδα φοιτητών και συνοδών καθηγητών του Τμήματος Γεωγραφίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών τους, ήταν η γνωριμία με το Απολιθωμένου Δάσος, το Γεωπάρκο Λέσβου, τη φυσική, γεωλογική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, τα οικοσυστήματα, την τοπική οικονομία και το αναπτυξιακό δυναμικό του νησιού.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν αρχικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου έμαθαν πώς δημιουργήθηκε και ενημερώθηκαν για τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στο νησί, καθώς και τα τεκμήρια της κλιματικής αλλαγής που δίνει η μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στα πάρκα του Δάσους και του Σιγρίου, όπου είδαν απολιθωμένους κορμούς και μοναδικά ριζικά συστήματα στο φυσικό τους χώρο και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών του μουσείου στη νησίδα Νησιώπη και τις σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.

Οι φοιτητές αναζήτησαν και κατέγραψαν τεκμήρια του Απολιθωμένου Δάσους, στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, σχετικά με τη σημασία των απολιθωμάτων για τη μελέτη και κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη σημασία των απολιθωμάτων στην κατανόηση της ιστορίας της γης.