Δύο καρέ ελλήνων φωτογράφων –το ένα selfie –διεκδικούν την κορυφαία διάκριση στην κατηγορία τους στα περιβόητα Sony World Photography Awards 2017, από τους κορυφαίους διαγωνισμούς του είδους. Ξεχώρισαν μάλιστα από ένα δύσκολο ξεσκαρτάρισμα 227.000 φωτογραφιών με υποψηφίους από 183 χώρες.

Το γεγονός και μόνον ότι ο 29χρονος Κωνσταντίνος Σοφικίτης και η 16χρονη Ελένη Κυπαρίσσα είναι στους δέκα καλύτερους του κόσμου στις κατηγορίες Open Street Photography και Youth Competition, αντιστοίχως, είναι ήδη σπουδαίο επίτευγμα. «Η επιλογή στην τελική δεκάδα σε κάνει καλύτερο. Η σκέψη και μόνον ότι θα βρεθείς ανάμεσα σε καταξιωμένους, στους καλύτερους, είναι κίνητρο για να εξελιχθείς», λέει ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης που αν και σπούδασε οικονομικά/μαθηματικά, με μάστερ στις περιβαλλοντικές μελέτες, έπεσε τελικά κάτω απ’ τη μηλιά. Ο πατέρας του είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Και από το 2011 ο ίδιος ο Κωνσταντίνος εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος (μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, έχουν φωτογραφική εταιρεία). Αισθάνεται νικητής έτσι κι αλλιώς. Σκεφτείτε ότι στην κατηγορία Φωτογραφίας Δρόμου του Ανοιχτού Διαγωνισμού (Open Street Photography) η κριτική επιτροπή τον επέλεξε στους δέκα σε σύνολο 105.000 φωτογράφων (σ.σ. για την ακρίβεια 105.692) από 183 χώρες. «Και η συμμετοχή στη shortlist είναι μεγάλη υπόθεση. Δείχνει ότι το μέχρι τώρα έργο μου αναγνωρίζεται από πολύ αξιόλογους και έμπειρους ανθρώπους, τα μέλη της κριτικής επιτροπής».

ΕΠΙΑΣΕ… ΤΖΟΚΕΡ. Σε ένα από τα περίεργα παιχνίδια της ζωής ο Σοφικίτης διεκδικεί το φωτογραφικό Οσκαρ με έναν Τζόκερ. Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και την εποχή του Halloween. Βγήκε στις λεωφόρους την ημέρα της παρέλασης που πραγματοποιείται στην 6η Λεωφόρο. Ο φωτογράφος στους δρόμους μέσα στον συνωστισμό του πλήθους –«εκείνη την ημέρα το 80% του πληθυσμού της πόλης είναι εκεί» –είδε να έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση ένας ψηλός, φτυστός ο Χιθ Λέτζερ-Τζόκερ. Σήκωσε την κάμερα και κλικ. Μαζί με άλλα πέντε καρέ – με μηδαμινή επεξεργασία, όπως ορίζει ο θεσμός –έδωσε το ανθρωποκεντρικό αφήγημα του «Halloween Protraits» για την Αμερική του Τραμπ και της Χίλαρι. «Αφηγούμαι την ιστορία των ΗΠΑ εκείνων των ημερών. Με σοκάρισε η υπεραπλουστευμένη σκέψη με την οποία άλλοι ψήφισαν Κλιντον και άλλοι Τράμπ και αυτό, που φωτογραφικά με γοήτευσε, ήθελα να αποτυπώσω». Τράβηξε και του ‘ρθε Τζόκερ.

ΣΕΛΦΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ. Με ένα κινητό μπορείς να κάνεις θαύματα. Η Ελένη Κυπαρίσσα, από τη Θεσσαλονίκη, είναι απτή απόδειξη. Ενα ακατέργαστο φυσικό ταλέντο. Εστειλε τρεις μόνον φωτογραφίες στον φωτογραφικό οργανισμό θέτοντας υποψηφιότητα στην κατηγορία Φωτογραφία Νέων (Youth Photography) που άθροισε 11.643 συμμετοχές. «Δεν το περίμενα», λέει η μαθήτρια της Α’ λυκείου. «Περίμενα ότι θα περνούσα στους 40 καλύτερους, αλλά στην τελική δεκάδα ήταν μεγάλη έκπληξη». Αισθάνεται χαρά και υπερηφάνεια την ακούω να λέει που κατάφερε με την selfie της «The beauty of body» να διεκδικεί το Οσκαρ. Το ασπρόμαυρο καρέ «αντανακλά την αγάπη μου για το ανθρώπινο σώμα».

Μέσα της δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία μετά το σχολείο. «Μου αρέσει η φωτογραφία, αλλά στην Ελλάδα αισθάνομαι ότι δεν έχει μέλλον». Αν και θέλει άλλα δύο χρόνια για να τελειώσει το σχολείο ενδιαφέρεται να συνεχίσει σπουδές στην ιατρική στο εξωτερικό.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΝΤΕ. Ο διεθνής φωτογραφικός οργανισμός εξάλλου επέλεξε άλλους πέντε Ελληνες στο Ανοιχτό Διαγωνιστικό Τμήμα. Πρόκειται για τους Αγγελική Σουλτάτου (στην κατηγορία Πολιτισμός), Αλέξη Πρίτσα (Φύση), Ηλία Ζωιδό (Αρχιτεκτονική), Μαρία Μανιού (Νεκρή Φύση). Τα βραβεία για την Ανοιχτή κατηγορία και την κατηγορία Νέων θα ανακοινωθούν στις 28 Μαρτίου και 20 Απριλίου αντιστοίχως, σε ειδική τελετή στο Λονδίνο –στις 20/4 εξάλλου θα πραγματοποιηθεί και η ανακήρυξη του Φωτογράφου της Χρονιάς –και θα συνοδεύονται με ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα για την εκδήλωση, ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό του μεγάλου χορηγού και χρηματικό έπαθλο 30.000 δολαρίων.