Τη σχέση της μόδας με τον κινηματογράφο και μαζί την αλληλεπίδρασή τους καταγράφει το 1ο Fashion Film Festival, ένας νέος κινηματογραφικός θεσμός που εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Λάρισα και σήμερα ολοκληρώνει τις εργασίες του. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της πόλης και σε παραγωγή της εταιρείας Artfools, η διοργάνωση λειτουργεί σαν μια προφεστιβαλική διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της πόλης που ανοίγει επισήμως τις πόρτες του στις 28 Φεβρουαρίου αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει στο μέλλον ένα αυτόνομο θεματικό γεγονός.

«Η κόρη μου είναι ενδυματολόγος με ειδίκευση στην κοινωνιολογία της μόδας. Αυτή είχε την ιδέα της πραγματοποίησης του φεστιβάλ και δεδομένου ότι είχαμε την τεχνογνωσία της διοργάνωσης, η πρότασή της βρήκε γόνιμο έδαφος» αναφέρει στο «Νσυν» η Αντα Σαρτζή, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λάρισας. Εχοντας ως βάση, λοιπόν, οι άνθρωποι της εταιρείας Artfools την εμπειρία μιας μεγαλύτερης διοργάνωσης, συμπύκνωσαν μέσα στις τρεις ημέρες του Fashion Film Festival προβολές παράλληλα με έκθεση φωτογραφίας και περιοδικών μόδας, εργαστήρια και ομιλίες. Εμπορικές ταινίες με περιεχόμενο μόδας από τη βιομηχανία του Χόλιγουντ, όπως «Ο διάβολος φοράει Πράντα», «Zoolander» και «Runway», μπλέκονται με ανεξάρτητες παραγωγές που αναδεικνύουν διαφορετικές λεπτομέρειες του λαμπερού χώρου.

Καθεμία από τις ημέρες έχει τη δική της θεματική, στην οποία είναι προσαρμοσμένο ολόκληρο το πρόγραμμα. Σήμερα, από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η διάλεξη με τίτλο «Εξερευνώντας τα όρια κινηματογράφου και μόδας» αλλά και φυσικά το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Πρόκειται για ταινίες μικρού μήκους, έργα που παρουσιάζουν την εικόνα του παρασκηνίου της μόδας, των ανθρώπων που εργάζονται στο παρασκήνιο αλλά και των τάσεων στον βαθμό που αυτές γίνονται πρότυπα και επιβάλλονται στο κοινό. «Δεν θέλαμε να κάνουμε μια επίδειξη μόδας. Θέλαμε ταινίες που να αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον κινηματογράφο και τη μόδα. Και να παρουσιάζουν θέματα σχετικά με το τι γίνεται όταν σβήνουν τα φώτα, τι υπάρχει πίσω από την πασαρέλα, ποιοι δουλεύουν εκεί και με τι κόπο και τι κρύβεται πίσω από το αστραφτερό χαμόγελο των μοντέλων» τονίζει η πρόεδρος του φεστιβάλ.

31 «ΜΙΚΡΕΣ» ΤΑΙΝΙΕΣ. Προκειμένου λοιπόν να βρουν τις απαραίτητες συμμετοχές, ανέβασαν την προκήρυξη της διοργάνωσης σε δυο κινηματογραφικές πλατφόρμες ζητώντας την υποβολή φιλμ που να ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα. Αν και η κίνηση αυτή ξεκίνησε δειλά δειλά, η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική, με περισσότερους από 120 δημιουργούς να στέλνουν δείγματα της δουλειάς τους. Εν τέλει, επιλέχθηκαν 31 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο με διάρκεια που ξεκινάει από ένα λεπτό, όπως το «Luscious» τουXuecheng Xu από την Αμερική και το «R120 Austen» της Κλάουντια Ρόθλιν από την Ελβετία. Δεν λείπουν βέβαια και οι ελληνικές συμμετοχές με τις ταινίες «The nimble fingers of fashion» της Λένας Σταματοπούλου και «Gymnast» του Γκλεν Μακέι. Ολες τους θα διαγωνιστούν για το μοναδικό βραβείο που θα απονεμηθεί στις 5 Μαρτίου μαζί με τις υπόλοιπες βραβεύσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Λάρισας.

Μιας και ο θεσμός είναι αρκετά πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα και από τους λίγους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιθυμία των ανθρώπων του είναι τα ερχόμενα χρόνια να μπει σε μεγαλύτερες βάσεις και ν’ αγαπηθεί από το κοινό. «Μιας και τώρα ήταν η πρώτη χρονιά, πήγαμε ανιχνευτικά γιατί δεν ξέραμε αν θα είχαμε συμμετοχές. Το βάλαμε υπό τη σκέπη του Διεθνούς Φεστιβάλ, την εβδομάδα των Αποκριών, περίοδο που θεωρούμε πως είναι ταιριαστή εξαιτίας του lifestyle περιεχομένου του. Στο μέλλον θέλουμε να γίνει θεσμός, να του δώσουμε σταθερή ημερομηνία και να το μεγαλώσουμε» καταλήγει η Αντα Σαρτζή.

INFO

1ο Fashion Film Festival, σήμερα, στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας (Κούμα 28, τηλ. 2410-287508)