Τον τίτλο του πιο ακριβού έργου τέχνης στην ιστορία κατέκτησε διάσημος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο που κατοχυρώθηκε έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, η οποία πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για την εκδοχή Ο, τη διασημότερη από τη σειρά εκδοχών των «Γυναικών του Αλγερίου», την οποία φιλοτέχνησε ο ισπανός ζωγράφος το 1955 και υπολογιζόταν να πωληθεί για 140 εκατομμύρια δολάρια χωρίς την προμήθεια.

Με την προμήθεια 12%, το τίμημα θα έφτανε τα 155 εκατ. δολάρια, σπάζοντας το ρεκόρ.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές ήταν τεράστιο και οι προσφορές που γίνονταν μέσω τηλεφώνου ανέβασαν την αξία του πίνακα στα 160 εκατομμύρια ευρώ με τελικό «χτύπημα» στα 179.365.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του 12%.

Το υψηλότερο (καταγεγραμμένο) ποσό που είχε πληρωθεί ποτέ για αγορά πίνακα από ιδιώτη ήταν τα 142 εκατ. δολάρια, με την προμήθεια, για το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον με τα πορτρέτα του Λούσιαν Φρόιντ.

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ξεκινήσει τη σειρά των Γυναικών του Αλγερίου, με βάση τον Ντελακρουά, προς τιμήν του Ματίς αμέσως μετά τον θάνατό του. Εφτιαξε συνολικά 15 πίνακες (από το Α μέχρι το Ο), εκ των οποίων η εκδοχή Ο θεωρείται η κορυφαία.

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε έναντι $141,3 εκατομμυρίων το γλυπτό «Pointing Man», σε φυσικό μέγεθος, του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, κατακτώντας τον «τίτλο» του ακριβότερου γλυπτού που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.