«Ο Δημοσθένης Βουτυράς έζησε περιπετειώδη ζωή: άφησε το σχολείο, αλήτεψε, μετείχε σε συμπλοκές, ένα διάστημα έγινε τενόρος και καθηγητής ξιφασκίας. Ήθελε και να ιδρύσει “ελεύθερο κράτος στην Αφρική, χωρίς βασιλιάδες”, όπως έλεγε, και κάποιοι ήταν έτοιμοι να τον ακολουθήσουν. Ήταν άνθρωπος πολύ ιδιαίτερος», εξηγεί ο Βάσιας Τσοκόπουλος, επιμελητής των απάντων του σπουδαίου διηγηματογράφου και οργανωτής, μαζί με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραρλάμα» (που έχει αναλάβει τη συνέχιση της έκδοσης των απάντων), διημέρου εκδηλώσεων γνωριμίας με το έργο του.

Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Βουτυρά και, παρ΄ όλο που το έργο του έχει κατά καιρούς υμνηθεί, στο μεγαλύτερο διάστημα- όπως επισήμανε πρόσφατα και από «ΤΑ ΝΕΑ» ο Κώστας Γεωργουσόπουλος- αποσιωπάται. Κι όμως, λέει ο Βάσιας Τσοκόπουλος, «το έργο του συνένωσε πολύ διαφορετικά στοιχεία, από τον συμβολισμό μέχρι τον ρομαντισμό και ήταν στην ουσία μοντερνιστικό. Υιοθέτησε καινούργιες φόρμες και θεματολογίες (μίλησε για απόκληρους, ανάπηρους, εγκληματίες αλλά και για κινηματογράφο, ακόμη και για τη φύση και τα ζώα) επιστρατεύοντας μια άγρια φαντασία και επιδεικνύοντας μεγάλη πρωτοτυπία. Ενδεχομένως η αποσιώπησή του να οφείλεται, σε έναν βαθμό, σε επιρροές της γενιάς του ΄30 αλλά και στη δική του άρνηση να διεισδύσει σε πολιτικούς ή άλλους κύκλους, μένοντας πάντοτε ανένταχτος.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄20 η «Καθημερινή» (από την οποία έπαιρνε 50 δραχμές για κάθε διήγημα) διέκοψε τη συνεργασία μαζί του, λόγω αντιδράσεων βασιλικών αναγνωστών, είπε: «Από εκεί με έδιωξαν ως βενιζελικό. Και τώρα πού να πάω; Οι βενιζελικές εφημερίδες με θεωρούν σοσιαλιστή. Και οι σοσιαλιστές με θεωρούν αναρχικό. Συμπαθώ τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Αλλά χωρίς αίματα. Αν είναι να έρθουν ας έρθουν,

ΙΝFΟ

Αφιέρωμα στον Δημοσθένη Βουτυρά, 26-27 Νοεμβρίου, από τις 20.00, στο «Νosotros» (Θεμιστοκλέους 66).

αλλά χωρίς αίματα. Και για τους άλλους. Εγώ δεν μπαίνω σε κανένα σύστημα». Το διήμερο γνωριμίας με το εκτενέστατο έργο του Βουτυρά (σύντομα θα εκδοθεί ο έκτος τόμος των απάντων) θα είναι στο κλίμα της προσωπικότητάς του. Χωρίς ακαδημαϊκό χαρακτήρα, με συζητήσεις (συντονιστές: Γιάννης Μπασκόζος, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Άρης Μαραγκόπουλος, Διαμαντής Καράβολας) και αναγνώσεις (από τον Θοδωρή Γκόνη) αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις: θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά, θα παιχτεί η μπαλάντα του Αλέκου Βασιλάτου «Ο Μπαλάφας στον Παράδεισο», θα παρουσιαστεί κόμικς βασισμένο στο διήγημά του «Παραρλάμα».