Tι κι αν τα μνημεία της Αμφίπολης –της περιοχής που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2014 χάρη στην ανασκαφή – εξπρές του τύμβου Καστά και βυθίστηκε στη λήθη αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 –χρήζουν άμεσης συντήρησης και ανάδειξης, όπως παραδέχονται οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι; Στο παντεσπάνι δίνει προτεραιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, ήτοι στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής με την οργάνωση διαδρομών που θα «ενοποιήσουν» σημαντικά μνημεία της αρχαίας πόλης που ιδρύθηκε από τους Αθηναίους το 437 – 436 π.Χ.

Και μπροστά στις βολές ότι η Αμφίπολη αποτέλεσε έναν διάττοντα αστέρα – θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει τη δημιουργία τουριστικών διαδρομών στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας Interreg με χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως δεν μπορεί να καλύψει τις μείζονες ανάγκες του χώρου, δηλαδή τα μεγάλης κλίμακας αναστηλωτικά έργα που χρειάζονται τα μνημεία, τα οποία είναι διάσπαρτα σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων μόνο εντός των τειχών της πόλης (η περίμετρος των οποίων αγγίζει τα 7,5 χλμ.) και βρίσκονται «θαμμένα» ανάμεσα στην άναρχη βλάστηση, «πληγωμένα» από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις δυσανάγνωστα για το ευρύ κοινό. Κι όσο για την ουσία, δηλαδή τα έργα συντήρησης και ανάδειξης; Τέθηκαν προς το παρόν οι γενικές αρχές.

Οι τρεις προβλεπόμενες διαδρομές οι οποίες πήραν το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχουν η πρώτη μήκος 200 μ. με αφετηρία το μουσείο για να καταλήξει στον κυκλικό προμαχώνα, με στόχο να δοθεί η εντύπωση στους επισκέπτες ότι μπαίνουν σε μια αρχαία πόλη. Η δεύτερη θα συνδέει το βόρειο τείχος με την αρχαία γέφυρα η οποία στηρίζεται σε ξύλινους πασσάλους και θα έχει μήκος 1.000 μ. ενώ μεγαλύτερη όλων θα είναι η τρίτη με συνολικό μήκος 2.000 μ. και θα καλύπτει την επίσκεψη στην παλαιοχριστιανική ακρόπολη, τις ελληνιστικές οικίες και το Γυμνάσιο, ενώ το παλιό σχολείο της περιοχής προγραμματίζεται να λειτουργήσει ως κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών. Οσο για το περίφημο μνημείο του τύμβου Καστά –απροσπέλαστο ακόμη για το ευρύ κοινό και σε μεταλλικό νάρθηκα εσωτερικά ώστε να μην καταρρεύσει –θα λάβει ξεχωριστή χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την προστασία και την ανάδειξή του.