«Δεν θα κοιμηθεί τούτο τον χειμώνα, σαν την Περσεφόνη στα δώματα του Αδη, η πολιτιστική ζωή της Ελευσίνας όπωςσυμβαίνει κάθε χρόνο λόγω της έλλειψης κλειστών πολιτιστικών χώρων». Την υπόσχεση αυτή έδωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 Κέλλυ Διαπούλη 1.147 ημέρες πριν η πόλη επισήμως αναλάβει τα καθήκοντά της. Και για να το πετύχει επιστρατεύει δύο ομάδες, το Time Circus από την Αμβέρσα και τή γαλλική Μπαρόκα, οι οποίες για τρεις μήνες θα στήσουν εργαστήρια και θα οργανώσουν παραστάσεις επιχειρώντας όχι μόνο να διατηρήσουν ενεργή την πολιτιστική ζωή στην πόλη, αλλά και την κίνηση στην παραλιακή ζώνη.

Οι μηχανές στη βιομηχανική περιοχή με τα αναρίθμητα προβλήματα θα μπορούσαν να λειτουργούν στο φουλ καθώς το δίδυμο που έχει αναλάβει το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας –η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Φιλιππή και η καλλιτεχνική διευθύντρια –φαίνονται αποφασισμένες να υιοθετήσουν ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας (με εκτελεστική και καλλιτεχνική διευθύντρια) και μοναδικό στόχο να πετύχουν. Μόνο που λογάριασαν χωρίς τη γραφειοκρατία και τις μνημονιακές υποχρεώσεις. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό. Χρειαζόμαστε 20 άτομα, αλλά ο νόμος μάς επιτρέπει μόλις 5», εξηγούν οι υπεύθυνες που, ενώ έχουν τη στήριξη της πολιτείας όπως λένε, οι μνημονιακές υποχρεώσεις προκαλούν διαρκείς καθυστερήσεις στην επίλυση του προβλήματος.

Και αν θα περίμενε κάποιος η μεγαλύτερη δυσκολία τους στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης να είναι οικονομική –η διοργάνωση ώς το 2022 έχει συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ –με τη βοήθεια χορηγιών τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα σχεδόν 2 εκατ. που χρειάζονταν για να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων δύο ευρωπαϊκές συναντήσεις, τρεις ακαδημίες για νέους καλλιτέχνες, συμπαραγωγές κι ένα Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με άξονα πάντα την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην προετοιμασία της πόλης ώς το 2021, το ερχόμενο Σάββατο γιορτάζεται η συμπλήρωση ενός έτους από την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με την πομπή 300 παιδιών που θα ρίξουν φωτεινά πιθάρια στη θάλασσα.

INFO

Η εκδήλωση «365 ημέρες πριν, σε 1.147 ξεκινάμε» προγραμματίζεται για το Σάββατο στις 16.00 στην Πλατεία Ηρώων. (Σε περίπτωση βροχής θα μετατεθεί για τις 19/11)