Η κυβέρνηση του Μαλάουι άσκησε κριτική εναντίον της στάσης της Μαντόνα, η οποία φέρεται να ζήτησε «ειδική μεταχείριση και VIP προνόμια» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα.

Η Μαντόνα η οποία έχει υιοθετήσει δύο παιδιά από το Μαλάουι, επισκέφτηκε δέκα σχολεία που ιδρύθηκαν μετά από δική της πρωτοβουλία στο πλαίσιο των δράσεων της κίνησης Raising Malawi.

Οι αρχές του αεροδρομίου αρνήθηκαν στη Μαντόνα την πρόσβαση στη ζώνη των VIP και η διάσημη τραγουδίστρια της ποπ αναγκάστηκε να μπει στην ουρά με τους υπόλοιπους επιβάτες.

Οι συνεργάτες της μιλούν για το αποτέλεσμα ενός «δημόσιου καυγά» με αφορμή το φιλανθρωπικό της έργο. Όλα αυτά είναι, σύμφωνα με τον μάνατζερ της τραγουδίστριας Τρέβορ Νίλσον, «κακίες». Ο ίδιος σε δήλωσή του στο βρετανικό δίκτυο BBC κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαλάουι για «κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για σχολεία» καθώς και για «παρενόχληση στο έργο των οργανισμών που έχουν λάβει δωρεές από το Raising Malawi».

Ο Νίλσον τόνισε ότι η Μαντόνα «επιτελεί το πιο σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στην αφρικανική χώρα».

Η κυβέρνηση του Μαλάουι αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η φιλανθρωπία είναι δωρεάν και ανώνυμη κι αν δεν μπορεί να είναι έτσι, τότε μοιάζει με εκβιασμό».

«Η Μαντόνα είναι μια διάσημη τραγουδίστρια. Αυτό όμως δεν υποχρεώνει οποιαδήποτε κυβέρνηση χώρας την οποία επισκέπτεται, συμπεριλαμβανομένου του Μαλάουι, να της επιφυλάσσει επίσημη υποδοχή. Μια τέτοια μεταχείριση, ακόμα κι αν της άξιζε, δεν είναι υποχρεωτική», αναφέρει η κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε προγράμματα και να βοηθάμε τα παιδιά του Μαλάουι», τόνισε ο Νίλσον στο BBC.