Λουκέτο στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου βάζει ο Τζαβάρας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2013 13:50 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11/01/2013 14:20 |
Λουκέτο στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου βάζει ο Τζαβάρας
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) θα κλείσει. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση με το σκεπτικό ότι ο επί 19 χρόνια φορέας του έφτασε πλέον «σε σημείο που δεν επιτύγχανε τον στόχο του» και επίσης ότι «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασπάται η κρατική δράση σε δημόσια νομικά πρόσωπα και σε αυτόνομους θύλακες λήψης αποφάσεων, που μάλλον σύγχυση προκαλούν».

Στο εξής, η κρατική πολιτική για το βιβλίο θα ασκείται από τη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Γραμμάτων), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για απόλυση εργαζομένου. Αναζητείται μάλιστα η νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια σχέση εργασίας (π.χ. συμβάσεις αορίστου χρόνου) και να γίνει απορρόφησή τους από άλλους οργανισμούς.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχουν ληφθεί πρόνοιες για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία», που όπως είναι γνωστό, προκάλεσε την απομάκρυνση της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελλισάρη, και του προέδρου του φορέα, Θανάση Βαλτινού, αλλά και τη μήνι του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ιδρύθηκε το 1994 από το υπουργείο Πολιτισμού ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) είχε ως στόχο τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου (Παρατηρητήριο του Βιβλίου).

3
Παραφράζοντας
11/01/2013 22:08
Η σχέση άλλωστε αυτής της κυβέρνησης με τον Άνθρωπο είναι γνωστή. Είναι απλά ανύπαρκτη! ...........................
Ανώνυμος / η
11/01/2013 19:24
Αυτο τους πειραξε!! Τπτ αλλο δν μπορουν να κλεισουν! Το ΕΚΕΒΙ τους φταιει...
Γιάννης Π.
11/01/2013 14:01
Η σχέση άλλωστε αυτής της κυβέρνησης με τον Πολιτισμό είναι γνωστή. Είναι απλά ανύπαρκτη! Άλλωστε που καιρός για πολιτισμό, εδώ οι άνθρωποι έχουν να εφαρμόσουν μνημόνιο, όχι παίξε γέλασε!